0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Absolutně dokonalý veganský burger
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1985 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 315 g
Tuky 44 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle bezmasý burger s plackou z fazolí a rýže má tak skvělý vzhled i chuť, že na něj můžete pozvat vegany i masožravce. 

Suroviny

olivový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na burgery
fazole černé 400 g
1 konzerva – scezená, propláchnutá a dobře okapaná
rýže vařená 100 g
natural (hotovou prodává Expres menu)
cibule 1 ks
nakrájená najemno nebo nastrouhaná
fenyklová semínka 1 ČL
podrcená
česneková sůl 0.5 ČL
paprika mletá uzená 1 ČL
mletá
strouhanka panko 25 g
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná najemno
Na naloženou cibuli
vinný ocet červený 2 PL
hnědý cukr 2 PL
cibule červená 1 ks
nakrájená na tenká kolečka
Na omáčku chipotle
tofu 100 g
hedvábné (silken tofu)
jablečný ocet 1 ČL
citronová štáva 1 ČL
hořčice mletá 1 špetka
nebo mleté hořčičné semínko
chilli pasta 1 ČL
chipotle
krupicový cukr 1 špetka
Na guacamole
avokádo 1 ks
oloupané a zbavené pecky
cibule červená 0.5 ks
nadrobno
chilli paprička 0.5 ks
najemno
koriandr čerstvý 1 PL
čerstvý, nasekaný
limetová šťáva
z 1/2 limety
Na dokončení
hamburgerová bulka 4 ks
podle volby běžné nebo veganské, rozkrojené napůl
salát lístky
kadeřavý – lollo biondo, lollo rosso nebo podobný
rajče 1 ks
masité, na plátky

Postup

1

Na burgery vložte všechny přísady do mixéru či food processoru a několika pulzy mixujte, až vznikne tvarovatelná hmota. Vymodelujte z ní rukama čtyři burgery. Tác či talíř mírně potřete olejem a položte na něj burgery a uložte na 30 minut do lednice (burgery můžete nechat v chladu déle – než je budete potřebovat). 

2

Na naloženou cibuli smíchejte v misce ocet, cukr, špetku soli a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vložte do misky kolečka cibule, zakryjte a dejte stranou. 

3

Na omáčku chipotle rozmixujte všechny přísady v mixéru či food processoru dohladka. Přidejte 2 lžíce oleje a mixujte, dokud směs nezačne konzistencí připomínat majonézu. Osolte, opepřete. Zakryjte a uložte do lednice. 

4

Na guacamole rozmačkejte vidličkou v misce avokádo a přidejte k němu cibuli, chilli a nasekaný koriandr a sůl. Vmíchejte limetovou šťávu a dejte do chladu.

5

Rozpalte gril nebo grilovací pánev. Potřete burgery olejem ze všech stran, vložte na gril nebo pánev a opékejte 3 minuty po každé straně dokřupava. Během opékání burgery po grilu či pánvi zbytečně neposunujte, aby se nerozpadly.

6

Opečte na grilu či pánvi nasucho burgerové bulky. Spodní stranu bulky potřete trochou omáčky chipotle, přidejte lístky salátu a burger. Na burger namažte lžíci guacamole a obložte několika kolečky okapané naložené cibule. Na cibuli kápněte znovu chipotle omáčku, přidejte rajče a přiklopte vrškem bulky. Můžete zajistit napichovátkem. 

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit