Ať už zavítáte na Bali nebo jiný indonéský ostrov, pravděpodobně už na ulici narazíte na pokrm s názvem nasi goreng. V hotelech ho servírují i ke snídani. Co nasi goreng znamená a čím si pokrm získal přízeň po celém světě?
Oblíbili si ho Indonésané, Srílančané i Singapurci. Vaří se v hotelech, restauracích i pouličních stáncích. Jde o velmi jednoduchý pokrm, avšak neskutečně chutný. Nasi goreng v překladu znamená smažená rýže.
Co patří do nasi goreng?
Není smažená rýže jako smažená rýže. V našich končinách najdeme smaženou rýži na menu čínských i vietnamských restaurací, avšak od té indonéské se vzhledem i chutí liší.
- Indonésané totiž do smažené rýže přidávají sladkou sójovou omáčku kecap manis a krevetovou pastu.
- Rovněž ji kombinují s vaječnou omeletou nakrájenou na tenké plátky, která se následně do rýže přimíchává.
- Někdy vaječnou omeletu nahrazují klasickým volským okem, které se na smaženou rýži jen tak položí.
V Indonésii stojí nasi goreng pár korun. V restauracích u nás je sice o něco dražší, ale zoufat nemusíte. Nasi goreng si vyrobíte i v pohodlí vašeho domova.
Co k přípravě potřebujete?
- 3 hrsti dlouhozrnné rýže, např. jasmínové
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíci krevetové pasty (seženete v asijských obchodech)
- 1 lžíci sambal oelek (rovněž seženete v asijských obchodech)
- 200 g kuřecích prsou
- 3 lžíce kecap manis (sladká sójová omáčka)
- 1 lžíce klasické sójové omáčky
- 1/2 mrkve
- 1/4 čínského zelí
Na servírování:
- volské oko
- omeleta
- hrst jarní cibulky nasekané najemno nebo hrst čerstvého koriandru
- limetová šťáva
Jak postupovat?
- Nejprve si uvařte rýži podle návodu uvedeného na obalu. Většinou na jeden hrnek rýže potřebujete tři hrnky vody. Vařte 15 minut do měkka a pak sceďte.
- Následně nakrájejte najemno cibuli, česnek rozmačkejte. Máte-li rádi ostrá jídla, můžete si nadrtit jednu chilli papričku.
- Mrkev nebo čínské zelí také nakrájejte na jemné proužky. Maso pokrájejte na nudličky.
- Do pánve vhoďte cibuli, česnek, přidejte omáčku sambal oelek, chilli papričky a krevetovou pastu. Vše dobře rozmíchejte.
- Ke směsi přidejte nakrájené kuře a lžíci kecap manis.
- Jakmile máte uvařenou rýži, nechte ji chvíli vychladnout a pak ji přidejte k omáčce a masu.
- Nakonec přidejte lžíci klasické sójové omáčky a ještě dvě lžíce kecap manis. Jakmile bude kuřecí maso dostatečně propečené, můžete směs z plotýnky sundat.
- Nasi goreng servírujte s volským okem nebo omeletou a s nasekanou jarní cibulkou nebo koriandrem, mrkví a zelím. Na závěr lze nasi goreng jemně pokapat čerstvou limetovou šťávou.