0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte nasi goreng, národní jídlo Indonésanů

Nasi goreng s vejcem
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Ať už zavítáte na Bali nebo jiný indonéský ostrov, pravděpodobně už na ulici narazíte na pokrm s názvem nasi goreng. V hotelech ho servírují i ke snídani. Co nasi goreng znamená a čím si pokrm získal přízeň po celém světě?

Oblíbili si ho Indonésané, Srílančané i Singapurci. Vaří se v hotelech, restauracích i pouličních stáncích. Jde o velmi jednoduchý pokrm, avšak neskutečně chutný. Nasi goreng v překladu znamená smažená rýže.                                             

Co patří do nasi goreng?

Není smažená rýže jako smažená rýže. V našich končinách najdeme smaženou rýži na menu čínských i vietnamských restaurací, avšak od té indonéské se vzhledem i chutí liší.

  • Indonésané totiž do smažené rýže přidávají sladkou sójovou omáčku kecap manis a krevetovou pastu.
  • Rovněž ji kombinují s vaječnou omeletou nakrájenou na tenké plátky, která se následně do rýže přimíchává.
  • Někdy vaječnou omeletu nahrazují klasickým volským okem, které se na smaženou rýži jen tak položí.                                                       

V Indonésii stojí nasi goreng pár korun. V restauracích u nás je sice o něco dražší, ale zoufat nemusíte. Nasi goreng si vyrobíte i v pohodlí vašeho domova.                                                       

Co k přípravě potřebujete?

  • 3 hrsti dlouhozrnné rýže, např. jasmínové
  • 3 lžíce slunečnicového oleje                    
  • 1 velkou cibuli                                 
  • 3 stroužky česneku                         
  • 1 lžíci krevetové pasty (seženete v asijských obchodech)                  
  • 1 lžíci sambal oelek (rovněž seženete v asijských obchodech)
  • 200 g kuřecích prsou                                 
  • 3 lžíce kecap manis (sladká sójová omáčka)
  • 1 lžíce klasické sójové omáčky                             
  • 1/2 mrkve                              
  • 1/4 čínského zelí                              

Na servírování:                               

  • volské oko                            
  • omeleta
  • hrst jarní cibulky nasekané najemno nebo hrst čerstvého koriandru
  • limetová šťáva                                   

Jak postupovat?                              

  1. Nejprve si uvařte rýži podle návodu uvedeného na obalu. Většinou na jeden hrnek rýže potřebujete tři hrnky vody. Vařte 15 minut do měkka a pak sceďte.
  2. Následně nakrájejte najemno cibuli, česnek rozmačkejte. Máte-li rádi ostrá jídla, můžete si nadrtit jednu chilli papričku.
  3. Mrkev nebo čínské zelí také nakrájejte na jemné proužky. Maso pokrájejte na nudličky.
  4. Do pánve vhoďte cibuli, česnek, přidejte omáčku sambal oelek, chilli papričky a krevetovou pastu. Vše dobře rozmíchejte.
  5. Ke směsi přidejte nakrájené kuře a  lžíci kecap manis.
  6. Jakmile máte uvařenou rýži, nechte ji chvíli vychladnout a pak ji přidejte k omáčce a masu.
  7. Nakonec přidejte lžíci klasické sójové omáčky a ještě dvě lžíce kecap manis. Jakmile bude kuřecí maso dostatečně propečené, můžete směs z plotýnky sundat.
  8. Nasi goreng servírujte s volským okem nebo omeletou a s nasekanou jarní cibulkou nebo koriandrem, mrkví a zelím. Na závěr lze nasi goreng jemně pokapat čerstvou limetovou šťávou.                                 

 

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč