Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari nebo prášku curry. Víte, co všechno se v koření kari nachází a co má společného s kurkumou?
Kari má více podob a my se na ně v následujícím článku podíváme zblízka. Kari bývá nejvíc spojováno s indickou kuchyní, i když se s tímto označením setkáte spíše na evropském kontinentu.
- Většina lidí se domnívá, že kari pochází z Indie, to je ovšem omyl. Jedná se o objev Britů, kteří kolonizovali indický subkontinent od 16. století.
- Indická kuchyně jim zachutnala, a tak si vytvořili vlastní směs koření kari, která jim zjednodušila napodobování směsí koření do indických omáček doma v Británii.
Co obsahuje indické kari
V Indii se pod pojmem kari neukrývá směs koření. Pokud si v restauraci v Indii objednáte kari, přistane na stole omáčka. Tu místní připravují nejčastěji ze zeleniny, červené čočky a případně také z cizrny. Kořenicím základem omáček je masala, což znamená „směs“ koření. Na západě je zřejmě nejznámější garam masala, i její složení se však místo od místa liší. I když to někomu může připadat neuvěřitelné, v Indii opravdu nenarazíte na směs koření v pytlíku s názvem kari, jako je k dostání u nás v obchodech.
Pokud ovšem mluvíme o kari v Evropě, máme na mysli směs koření kari, kterou si běžně můžete koupit ve všech obchodech.
- Jedná se o směs římského kmínu, koriandru a kurkumy, právě poslední jmenované koření dodává prášku zářivě zlatou barvu. To jsou hlavní tři složky, které tvoří základ.
- Většinou je směs ještě obohacena o další koření, jako je hořčičné semínko, zázvor, černý nebo červený pepř, bobkový list, kardamom či hřebíček.
- Žádná „správná“ receptura na směs kari koření však neexistuje. Obecně platí, co výrobce, to trochu jiná směs koření.
Jak složení napovídá, jedná se o rozmanitou směs. Zkuste si nabrat vzorek na opačný konec lžičky a ochutnat. Ucítíte nasládlou chuť, kterou vnáší hřebíček, kardamom a skořice. Štiplavou chuť naopak způsobuje pepř a zázvor, u pálivých směsí narazíte i na červené či zelené chilli.
Jak se dělá kari koření
Pokud patříte mezi ty, kteří nedají na domácí výrobu dopustit, můžete si namíchat směs kari oření sami. Není na tom nic složitého. Připravte si:
- 80 g mleté kurkumy
- 60 g mletého koriandru
- 50 g mletého kardamomu
- 30 g mletého římského kmínu
- 10 g mletého pepře
- 2,5 g mletého chilli
Všechno smíchejte, případně rozemelte a máte hotovo. Svoji směs můžete zpestřit přidáním sušeného zázvoru, sušeného drceného česneku, mletého muškátového oříšku či květu či mleté skořice. Získáte zásobu vlastního originálního mixu kari koření.
Zdroje informací: Britannica, časopis Apetit, Food&Wine, TasteCooking