Koření kari, král evropských indických pokrmů

Kari
ZDROJ: Min Ling/Unsplash
sdílet:

Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari. Většina z nás má doma na poličce určitě jednu kořenku s nápisem kari nebo curry. Ale víte, co ve skutečnosti tento oranžový prášek skrývá?

Kari má více podob a my se na ně v následujícím článku podíváme pěkně zblízka. Kari si nejvíce spojujeme s indickou kuchyní, i když se s tímto kořením setkáte spíše na evropském kontinentu.

  • Většina lidí se domnívá, že kari pochází z Indie, to je ovšem omyl. Jedná se o výmysl Britů, kteří kolonizovali indický subkontinent od 16. století.
  • Indická kuchyně jim velmi chutnala, a tak si vytvořili vlastní směs koření kari, která jim zjednodušila napodobování indických omáček doma v Británii. 

Indické kari

V Indii se pod pojmem kari neukrývá směs koření. Pokud si v restauraci v Indii objednáte kari, přistane na stole lahodná omáčka.

  • Tu místní připravují nejčastěji ze zeleniny, červené čočky a případně také z cizrny.
  • K omáčce se většinou přikusují indické placky známé jako naan, roti nebo čapátí, případně se jídlo servíruje s rýží.
  • Základem omáček je koření masala, což znamená "směs" koření. Na západě je zřejmě nejznámější garam masala.
  • I když to někomu může připadat neuvěřitelné, v Indii opravdu nenarazíte na směs koření v pytlíku s názvem kari, tak jak je k dostání u nás v obchodech.

Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem

Indické kuřecí kari s česnekem a černým pepřem

Více

Koření kari

Pokud ovšem mluvíme o kari v Evropě, máme na mysli směs koření kari, kterou si běžně můžete koupit ve všech obchodech.

  • Jedná se o směs římského kmínu, koriandru a kurkumy, právě ta dodává prášku zářivě zlatou barvu. To jsou hlavní tři složky, které tvoří základ.
  • Většinou je směs ještě obohacena o další koření, jako je hořčičné semínko, zázvor, černý nebo červený pepř, bobkový list, kardamom, hřebíček
  • Žádná „správná“ receptura na koření kari však neexistuje. Obecně platí, co výrobce, to trochu jiná masala (směs koření).

Jak už složení napovídá, jedná se o rozmanitou směs. Zkuste si nabrat vzorek na opačný konec lžičky a ochutnat. Ucítíte nasládlou chuť, kterou směsi dodává hřebíček, kardamom a skořice. Štiplavou chuť naopak způsobuje pepř a zázvor, u pálivých směsí narazíte i na červené či zelené chilli.

Porce zdraví v kari

Kari můžeme zařadit na seznam zdraví prospěšných potravin. Směs se skládá z řady surovin bohatých na minerály, vitaminy, omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Působí jako antioxidant, prospívá trávení a kardiovaskulárnímu systému.

Pro ty, kteří rádi vědí, co jí!

Pokud patříte mezi ty, kteří nedají na domácí výrobu dopustit, můžete si namíchat tuto směs koření sami. Není na tom nic složitého. Připravte si:

  • 80 g mleté kurkumy 
  • 60 g mletého koriandru
  • 50 g mletého kardamomu
  • 30 g mletého římského kmínu
  • 10 g mletého pepře
  • 2,5 g mletého chilli

Všechno smíchejte a je hotovo. Svoji směs můžete zpestřit přidáním sušeného zázvoru, sušeného drceného česneku, mletého muškátového oříšku či květu či mleté skořice. Získáte zásobu vlastního originálního mixu kari koření. 

Související články

Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?
  • Suroviny

Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik druhů rýže existuje? Nebo patříte mezi ty, kteří vybírají podle chuti či ceny? Výběrem špatné rýže ale můžete zkazit celý pokrm. Proto jsme pro vás připravili průvodce světem rýže, díky kterému...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit