Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3418 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 410 g
Tuky 109 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bohatá verze tradiční indonésko-malajské ,smažené rýže‘, jak se překládá cizokrajný název.

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
krevety 120 g
rýže 500 g
vařená
česnek 4 stroužků
nasekaný
sambal oelek 1 PL
sójová omáčka 4 PL
(světlá i tmavá)
jarní cibulka
pokrájená
celer 1
pokrájený
Na dokončení
kuřecí prsa 300 g
drobně pokrájené
vejce 5 ks
4 ks
krevetové lupínky velké / 8 malých
zelenina
naložená, pikantní
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
zelená nať na ozdobu
jarní cibulka
osmažená, na ozdobu

1 Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte většinu oleje, vsypte pokrájené krevety, promíchejte, osmažte a přidejte česnek i koření. Krátce osmažte, aby se koření rozvonělo, a vmíchejte rýži. Osolte, opepřete a promíchejte se sójovou omáčkou, cibulkou a celerem. Vyjměte a rozdělte v podobě kopečků na talíře.

2 Kuřecí maso těsně napíchejte na osm krátkých špejlí, obalte ve vejci promíchaném se solí a pepřem a zprudka ze všech stran osmahněte; klidně použijte tutéž pánev či wok. Vyjměte a rozdělte po dvou na talíře k rýži.

3 Do pánve přilijte trochu oleje a osmažte zbylá čtyři vejce. Na každou hromádku rýže posaďte jedno vejce, přidejte krevetové krekry a trochu naložené zeleniny. Ozdobte zelenou natí, osmaženou cibulkou a podávejte. Tohle typické indonéské jídlo (název znamená ‚smažená rýže‘) výborně využívá zbylé suroviny a podává se i jako vydatná snídaně.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit