Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podle Taste Atlas je chléb namočený v mléce tradiční snídaní ve slovanských zemích

Chléb v mléce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bílý chléb s mlékem – někým milovaný, jinými nenáviděný, píše na svém instagramovém a facebookovém profilu cestovatelský průvodce Taste Atlas. Je toto prosté jídlo opravdu tradiční snídaní slovanských národů? A znají ho i jinde ve světě?

V mnoha slovanských zemích, ale i v Rakousku, Itálii a Turecku je chleba s mlékem typickou snídaní. Mladší generace ho sice nejedí tolik jako starší, ale vzpomínky na něj má téměř každý prarodič,‘ píše odvážně Taste Atlas.

V komentářích se následně objevují pozitivní reakce lidí, kteří potvrzují, že jídlo znají a že se v jejich zemi připravuje. ‚V Turecku tohle jídlo lidé pořád jedí a přidávají do něj trošku cukru,‘  píše jedna z uživatelek Instagramu.

Papara, snelka nebo nalámáno do kafíčka

Přidejte trošku cukru a papara je hotová, moje babička se narodila v Bulharsku a přesně takhle to dělá,‘ píše Sophi, pod jejímž komentářem se objevují souhlasené reakce z Polska či Srbska. V Polsku se ale bílý chléb namočený v mléce nazývá snelka. Jídlo se nejí jen jako snídaně, ale i jako svačina nebo večeře.

U nás v Česku známe kromě varianty s mlékem i verzi s natrhaným rohlíkem nebo loupákem namočeným v oslazené meltě. Ve Východních Čechách někdo používá název ‚nalámáno do kafíčka‘. Za podobnou variantu se přiklání i Italové z Apulie, kteří místo melty do mléka přidávají trochu kávy.

Téměř všichni diskutující se shodují, že jde o jídlo, které měli rádi jejich prarodiče, popřípadě rodiče, ale na jídelníčku mladších generací už ho nenajdeme příliš často.

Co je Taste Atlas?

  • Taste Atlas je platforma, která se specializuje na kulinární cestování a mapování jídel po celém světě.
  • Najdete na ní většinou seznamy nejlepších jídel, které by měl ochutnat každý cestovatel, nebo naopak těch, kterým byste se měli raději vyhnout.
  • Redaktoři webu si často vezmou na paškál kontroverzní jídlo, ke kterému se na sociálních sítích fanoušci vyjadřují.

Zdroje: TasteAtlas, DoradcaSmaku, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín