Křupavá slaninka a nakyslá smetanová chuť dělají z této polévky jarní stálici. Navíc je to elegantní řešení, jak zpracovat vajíčka z koledy. Bílá polévka s vajíčkem zasytí a báječně chutná.
Suroviny
máslo
2
PL
brambory
300
g
oloupané, na kostičky
vejce
4
ks
uvařená natvrdo
smetana na vaření
250
ml
jemně nasekaný
kmín
½
ČL
drcený
ocet
na dochucení
sůl
anglická slanina
8
plátků
nasucho vyškvařené
Postup
1
V hrnci na másle osmahněte do světle zlaté barvy mouku. Zalijte litrem studené vody a přiveďte k varu. Vsypte brambory, sůl, kmín a za občasného míchání vařte 20 minut. Až brambory změknou, přidejte smetanu, kopr a dochuťte octem a solí.
2
Vajíčka nakrájejte na čtvrtky. Polévku rozdělte do talířů, ozdobte vajíčkem i slaninou, případně čerstvým koprem.