Japonský mléčný chléb

Japonský mléčný chléb

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut Snadné Na 1 cihlu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1646 kcal
Bílkoviny 61 g
Cukr 244 g
Tuky 39 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonale vláčný a neuvěřitelně nadýchaný chlebíček budete péct zas a znova!

Suroviny

NA TANGZHONG (VIZ NĚCO NAVÍC)
mouka pšeničná hladká 20 g
voda 100 g
NA TĚSTO
mouka pšeničná hladká 330 g
+ trošku na podsypání
krupicový cukr 20 g
18 g
nízkotučné sušené mléko
sůl 6 g
5 g
sušené droždí
vejce 1 ks
velké, (okolo 50 g) + 1 vejce na potření, prošlehané
95 g
vlažná voda
máslo 25 g
změklého + na vymazání formy

1 Připravte tangzhong. Rozmíchejte dobře v rendlíku vodu s moukou, aby v ní nebyly hrudky. Dejte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání vařte cca 5 minut – mouka s vodou se spojí a bude připomínat řídkou jíšku anebo puding – za vařečkou budou na dně rendlíku zůstávat cestičky. Sundejte z ohně a nechte vychladnout.

2 V míse smíchejte mouku, cukr, sušené mléko, sůl a droždí. Přidejte vejce, vlažnou vodu a vychladlou jíšku a hněťte asi 5 minut, těsto bude nejdříve drobivé, ale postupně se spojí. Pak zapracujte změklé máslo a hněťte dalších 10–15 minut, dokud není těsto hladké, pružné a odděluje se od stěn nádoby.

3 Nechte těsto zakryté asi 1 hodinu kynout – mělo by zdvojnásobit objem. Pak vyndejte z mísy na lehce pomoučněnou pracovní desku a rozdělte na 3 díly (ideální je těsto zvážit, aby měl každý díl stejnou hmotnost).

Každý díl vyválejte do menší oválné placky a její dlouhé okraje přeložte podélně ke středu, pak zarolujte do ruličky. Šev spojte a vložte spojem dolů do vymazané formy na biskupský chlebíček. Přikryjte utěrkou a nechte znovu přibližně hodinu kynout, bochánky by měly zdvojnásobit objem a vyplnit formu.

5 Rozehřejte troubu na 180°C. Potřete chléb rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut – kůrka bude zlatavá a ze středu chleba vyjde špejle suchá. Upečený chleba vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Tangzhong je nejspíš původně japonská technika (v Japonsku nazývaná judane), jak kynuté těsto udělat ještě nadýchanější a také odolnější proti vysychání. Ve světě je však známá pod čínským názvem, protože právě Číňané tento způsob přípravy těsta zpopularizovali. Při zahřívání mouky s vodou začne při teplotě 65°C škrob v mouce ‚želírovat‘, což v budoucím těstě pomáhá vázat víc vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit