0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Japonský mléčný chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 28
Do 30 minut Snadné Na 1 cihlu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1755 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 256 g
Tuky 44 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonale vláčný a neuvěřitelně nadýchaný chlebíček budete péct zas a znova!

Suroviny

NA TANGZHONG (VIZ NĚCO NAVÍC)
mouka pšeničná hladká 20 g
voda 100 g
NA TĚSTO
mouka pšeničná hladká 330 g
+ trošku na podsypání
krupicový cukr 20 g
sušené mléko 18 g
nízkotučné
sůl 6 g
droždí sušené 5 g
vejce 1 ks
velké, (okolo 50 g) + 1 vejce na potření, prošlehané
voda 95 g
vlažná
máslo 25 g
změklého + na vymazání formy

Postup

1

Připravte tangzhong. Rozmíchejte dobře v rendlíku vodu s moukou, aby v ní nebyly hrudky. Dejte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání vařte cca 5 minut – mouka s vodou se spojí a bude připomínat řídkou jíšku anebo puding – za vařečkou budou na dně rendlíku zůstávat cestičky. Sundejte z ohně a nechte vychladnout.

2

V míse smíchejte mouku, cukr, sušené mléko, sůl a droždí. Přidejte vejce, vlažnou vodu a vychladlou jíšku a hněťte asi 5 minut, těsto bude nejdříve drobivé, ale postupně se spojí. Pak zapracujte změklé máslo a hněťte dalších 10–15 minut, dokud není těsto hladké, pružné a odděluje se od stěn nádoby.

3

Nechte těsto zakryté asi 1 hodinu kynout – mělo by zdvojnásobit objem. Pak vyndejte z mísy na lehce pomoučněnou pracovní desku a rozdělte na 3 díly (ideální je těsto zvážit, aby měl každý díl stejnou hmotnost).

4

Každý díl vyválejte do menší oválné placky a její dlouhé okraje přeložte podélně ke středu, pak zarolujte do ruličky. Šev spojte a vložte spojem dolů do vymazané formy na biskupský chlebíček. Přikryjte utěrkou a nechte znovu přibližně hodinu kynout, bochánky by měly zdvojnásobit objem a vyplnit formu.

5

Rozehřejte troubu na 180°C. Potřete chléb rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut – kůrka bude zlatavá a ze středu chleba vyjde špejle suchá. Upečený chleba vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Tangzhong je nejspíš původně japonská technika (v Japonsku nazývaná judane), jak kynuté těsto udělat ještě nadýchanější a také odolnější proti vysychání. Ve světě je však známá pod čínským názvem, protože právě Číňané tento způsob přípravy těsta zpopularizovali. Při zahřívání mouky s vodou začne při teplotě 65°C škrob v mouce ‚želírovat‘, což v budoucím těstě pomáhá vázat víc vody.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč