Díky pečení v mléce je maso jemné a šťavnaté.
Suroviny
Postup
Z králíka oddělte stehna, vykostěte a maso použijte na posílení slabých míst připravované rolády. Opatrně vykostěte králičí hřbet – řez veďte těsně po žebrech a páteři. Zachovejte i tenké části masa na žebrech kolem břišní dutiny. Měl by vám vzniknout plát se dvěma válečky libového masa. Ty ještě několika řezy rozdělte a trochu zploštěte; tenká místa podle potřeby vyložte masem ze stehýnek
Na lžíci oleje opékejte dozlatova slaninu. Přidejte játra, opékejte další 2 minuty, osolte a míchejte ještě minutu. Stáhněte z ohně, játra pokrájejte na kostky a rozprostřete je na plát králičího masa.
Šafrán smíchejte s moukou a muškátovým oříškem a polovinou směsi králíka s játry poprašte. Na to rozprostřete petrželku, řádně osolte a opepřete. Sviňte roládu a zajistěte ji provázkem. Zvenku poprašte zbytkem ochucené mouky, solí a pepřem.
Na másle a zbývajícím oleji opékejte cibuli a česnek; stačí 2 minuty dosklovita. Přidejte roládu a opečte ji ze všech stran dozlatova. Zalijte mlékem, přisypte hřebíček a bobkový list a přiveďte k varu.
Přiklopte a na velmi mírném plameni nechte asi hodinu vařit doměkka. Občas obraťte. Podávejte s bramborovou kaší.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů )
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů )