Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeptejte se redakce: Co s levandulí v kuchyni

levandule napoj
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Aromatická levandule je mimořádně oblíbenou bylinkou v kosmetice i péči o domácnost. Asi nemusíme připomínat, že velice účinně bojuje proti nepříjemným molům. Ale věděli jste, že se dá velice dobře použít i při vaření? 

 

Dobrý den, zajímaly by mě recepty na přípravu levandulového želé anebo jak využít tuto bylinku v kuchyni. Děkuji

Na přípravu levandulového želé budete potřebovat 3 a půl hrnku vody, půl hrnku sušených levandulových květů, šťávu z 1 citrónu, 50 g pektinu a 4 hrnky cukru. 

Přiveďte v pánvi vodu k varu, vsypte květy, stáhněte z ohně a nechte 20 minut marinovat. Poté přeceďte tekutinu do hrnce, přidejte citronovou šťávu a pektin, míchejte, než se pektin rozpustí. Znovu přiveďte k varu, vsypte cukr, vařte na plný výkon 2–4 minuty (podle toho, jak husté želé chcete mít). 

Pak vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout vzhůru nohama. Použití je všestranné: na sladké např. na zmrzliny, do koláčů, na pudinky. Na slané je skvělé ke zrajícím sýrům a jako omáčka k masům - např. k jehněčímu apod.
 

 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...