Aromatická levandule je mimořádně oblíbenou bylinkou v kosmetice i péči o domácnost. Asi nemusíme připomínat, že velice účinně bojuje proti nepříjemným molům. Ale věděli jste, že se dá velice dobře použít i při vaření?
Dobrý den, zajímaly by mě recepty na přípravu levandulového želé anebo jak využít tuto bylinku v kuchyni. Děkuji
Na přípravu levandulového želé budete potřebovat 3 a půl hrnku vody, půl hrnku sušených levandulových květů, šťávu z 1 citrónu, 50 g pektinu a 4 hrnky cukru.
Přiveďte v pánvi vodu k varu, vsypte květy, stáhněte z ohně a nechte 20 minut marinovat. Poté přeceďte tekutinu do hrnce, přidejte citronovou šťávu a pektin, míchejte, než se pektin rozpustí. Znovu přiveďte k varu, vsypte cukr, vařte na plný výkon 2–4 minuty (podle toho, jak husté želé chcete mít).
Pak vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout vzhůru nohama. Použití je všestranné: na sladké např. na zmrzliny, do koláčů, na pudinky. Na slané je skvělé ke zrajícím sýrům a jako omáčka k masům - např. k jehněčímu apod.