Víte, jak u řezníka poznat dobré maso? Správný výběr je prvním krokem k skvělému výsledku na talíři. I s tímto problémem vám umíme poradit…
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Už poněkolikáté jsem u dobrého řezníka koupila hovězí roštěnou. Vždy bylo maso krásně měkké a výborné. Tentokrát ale zůstalo tuhé a houževnaté, a to jako klasický steak i při delší úpravě v marinádě. Můžete, prosím, poradit, co se dá dělat, aby maso tohoto typu změklo? Jakou přípravu zvolit? Případně, na co si dát u řezníka pozor? Děkuji předem za všechny rady!
Základní důvody, proč maso nezměkne, jsou dva:
- Nebylo řádně odleželé. Správně odleželé maso je spíše tmavší, nikdy ne zářivě světle červené (výjimkou je maso balené v ochranné atmosféře).
- Maso pocházelo ze staršího kusu skotu. Dá se to odhadnout podle barvy tuku – čím blíže bílé, tím spíš se dá usuzovat na mladší kus.
Pokud maso nezměklo ani v olejové marinádě, zbývá ještě možnost řádně dlouho ho podusit či povařit, nejlépe v tlakovém hrnci.