Zeptejte se redakce: Jak si poradit s tuhou roštěnou

maso
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Víte, jak u řezníka poznat dobré maso? Správný výběr je prvním krokem k skvělému výsledku na talíři. I s tímto problémem vám umíme poradit… 

 

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Už poněkolikáté jsem u dobrého řezníka koupila hovězí roštěnou. Vždy bylo maso krásně měkké a výborné. Tentokrát ale zůstalo tuhé a houževnaté, a to jako klasický steak i při delší úpravě v marinádě. Můžete, prosím, poradit, co se dá dělat, aby maso tohoto typu změklo? Jakou přípravu zvolit? Případně, na co si dát u řezníka pozor? Děkuji předem za všechny rady!

Základní důvody, proč maso nezměkne, jsou dva: 

  1. Nebylo řádně odleželé. Správně odleželé maso je spíše tmavší, nikdy ne zářivě světle červené (výjimkou je maso balené v ochranné atmosféře).
  2. Maso pocházelo ze staršího kusu skotu. Dá se to odhadnout podle barvy tuku – čím blíže bílé, tím spíš se dá usuzovat na mladší kus. 

Pokud maso nezměklo ani v olejové marinádě, zbývá ještě možnost řádně dlouho ho podusit či povařit, nejlépe v tlakovém hrnci.
 

Související články

Vařte se šéfkuchařem. Vyšla novinka Jak nakupovat a zpracovávat maso
  • Novinky a zajímavosti

Vařte se šéfkuchařem. Vyšla novinka Jak nakupovat a zpracovávat maso

Nová kuchařská kniha od Apetitu přináší všechno, co musíte vědět o nakupování a přípravě masa. A k tomu ověřené recepty a tipy šéfkuchaře Václava Friče. V jedné knize tak dostanete všechny díly oblíbeného masové seriálu pohromadě. Kuchařku...
S chutí tradice: uzené maso
  • Tipy a triky

S chutí tradice: uzené maso

Není uzené jako uzené. Správně se má maso nasolit, nechat několik dnů až týdnů zrát a pak teprve pomalu vyudit. Ze 100 kg je potom asi 80 kg špičkového uzeného. V honbě za ziskem však dnes mnozí výrobci maso kvůli zvětšení objemu...
Upečte si maso… pomalu
  • Tipy a triky

Upečte si maso… pomalu

Ostrý nůž, maso od dobrého řezníka, velký pekáč, správné načasování a trpělivost. Nic víc k domácímu pečení masa potřebovat nebudete! Během pečení maso zásadně nepropichujte vidličkou nebo vidlicí. Ani když ho obracíte, a už vůbec ne...
Jak vybrat maso na hovězí guláš
  • Tipy a triky

Jak vybrat maso na hovězí guláš

Guláš se šťavnatými kousky hovězího masa vám nabídnou téměř v každé hospodě. Uvařte si ho i doma. Příprava na dokonalý v...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit