Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lehký korpus a spousta krému. Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

prazsky kolac
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte Tropézienne. Která slavná herečka ho tak pojmenovala a pod jakým názvem ho najdeme i v českých kuchařkách?

Koláč ze Saint-Tropez

V roce 1955 si mladý polský pekař Alexandre Micka otevřel na hlavním náměstí ve francouzském přímořském městečku Staint Tropes pekárnu. Rozhodl se upéct dezert inspirovaný původním receptem jeho babičky, kterému dodal francouzskou noblesu.

  • Do tradičního brioškového těsta přidal více cukru, aby svou sladkostí připomínal dezert.
  • Obohatil ho o větší množství vajec a másla, čímž získalo jemnější texturu.
  • Pro středomořskou lehkou vůni použil aroma z pomerančových květů.
  • Vylepšenou briošku po upečení rozpůlil a naplnil směsí vanilkového a citronového krému.
  • Navrch byla bulka posypaná tvrdými krystaly cukru.

Ve stejnou dobu, kdy Micka otevřel pekárnu, přijela do města Brigitte Bardot, aby natočila film …A Bůh stvořil ženu. V té době bylo město i francouzská herečka téměř neznámé. Režisér filmu (a manžel slavné B.B.) Roger Vadim najal právě Alexandra Micku, aby se postaral o jídlo pro filmový štáb. Micka štábu upekl briošku plněnou vanilkovým krémem, do které se prý Brigitte naprosto zamilovala. Údajně ona sama přišla s nápadem, aby se tento božský dezert jmenoval stejně jako město. Popularita St. Tropez i Tarte Tropézienne rostla stejně rychle jako hvězdná dráha Brigitte Bardot.

  • V roce 1973 si Alexandre Micka nechal jméno moučníku označit ochrannou známkou a založil své obchodní impérium pod názvem La Tarte Tropézienne. Pod touto značkou a jeho vedením dále rostlo a rozšířilo se po celé jižní Francii.
  • Od roku1985 je ve vedení společnosti Albert Dufrêne, receptura koláče je však stále přísně střežena.
  • Dodnes se dezert připravuje podle tradičních postupů, například krystalky cukru na posypání se stále vyrábějí ve stejných měděných kotlích, jako před téměř sedmdesáti lety.
  • I když je originální Tarte Tropézienne stále považovaný za nejchutnější, okolní cukráři se ho snaží napodobovat. Také se můžete setkat s různými obměnami tvaru a velikosti. Někteří přidávají čerstvé ovoce, nebo briošku posypou mandlemi.

Pražský koláč

V Česku, nebo alespoň v Praze, máme na  francouzskou delikatesu odpověď. Jmenuje se Pražský koláč. Není jisté, který z těchto dvou moučníků byl dřív.

Čím se Pražský koláč liší od Tarte Tropézienne?

  • Francouzská brioška obsahuje aroma z pomerančových květů a jeho povrch se sype krystaly cukru. Oproti tomu Pražský koláč je sypaný drobenkou se skořicovým cukrem.
  • Rozdíl najdeme i v krému. Francouzi nešetří na vanilce v cukrářském krému (crème pâtissière), tuzemský koláč si mnohdy vystačí s krémem z vanilkového pudinku.

Jak na Pražský koláč?

Jestli jste dočetli až sem a máte chuť si tuto dokonalou záležitost vytvořit sami, pojďte s námi do toho! Přikládáme osvědčený recept z naší redakce, kterou s trochou zručnosti zvládnou i mírně pokročilí pekaři.

  • Základem je sladké kynuté těsto, podobné vánočce nebo velikonočnímu mazanci.
  • Rozdělte ho na dva bochánky, posypejte drobenkou a upečte.
  • Po vychladnutí hotové bulky rozkrojte a naplňte krémem.
  • Do krému můžete podle vzoru francouzských mistrů přidat zrníčka z lusku vanilky.

Zdroje informací: Český Rozhlas, MarieClaire, TheCultureTrip

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč