Úžasný moučník, na který nepotřebujete nůž.
Suroviny
Postup
Droždí, 1 lžičku třtinového cukru a mléko dejte do mísy, promíchejte a na teplém místě nechte 5 minut stát, až vzejde kvásek. Pak přidejte mouku, zbývající třtinový cukr, vanilku, polovinu perníkového koření, okapané sultánky a máslo a v robotu s hnětacím hákem míchejte minutu. Postupně přidejte vejce a hněťte 5 minut, až vznikne hladké a trochu lepivé těsto. Přesuňte ho do lehce vymaštěné mísy, překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník 50 x 25 cm. Příčně ho rozkrájejte na 5 stejných pásů.
V misce smíchejte krupicový cukr a zbylé perníkové koření. První pás potřete máslem a posypte kořeněným cukrem, zakryjte dalším obdélníkem, potřete máslem a poprašte cukrem. Postupujte stejně se zbývajícími pásy, máslem a cukrem.
Vzniklý útvar napříč rozkrojte na 6 stejných kousků a ty naskládejte za sebe do velké chlebíčkové formy (26 x 11 cm) řeznou stranou nahoru. Překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout další hodinu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Briošku pečte 30–35 minut dozlatova, potom ji vyndejte z trouby a nechte chladnout 15 minut ve formě. Pak ji vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
Utřete všechny přísady na polevu a před podáváním jí briošku ozdobte.