Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skládaná perníková brioška
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Na formu 26 x 11 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5804 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 692 g
Tuky 246 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný moučník, na který nepotřebujete nůž.

Suroviny

droždí sušené 1 bal
třtinový cukr 55 g
mléko 80 ml
vlažné
vanilkový extrakt 2 ČL
rozinky 100 g
sultánky, naložené 24 hodin předem v rumu tuzemáku
máslo 235 g
rozpuštěné – 175 g do těsta + 60 g na potření
vejce 2 ks
Na polevu
např. Philadeplhia či Lučina
nastrouhaná z biocitronu

Postup

1

Droždí, 1 lžičku třtinového cukru a mléko dejte do mísy, promíchejte a na teplém místě nechte 5 minut stát, až vzejde kvásek. Pak přidejte mouku, zbývající třtinový cukr, vanilku, polovinu perníkového koření, okapané sultánky a máslo a v robotu s hnětacím hákem míchejte minutu. Postupně přidejte vejce a hněťte 5 minut, až vznikne hladké a trochu lepivé těsto. Přesuňte ho do lehce vymaštěné mísy, překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

2

Vykynuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník 50 x 25 cm. Příčně ho rozkrájejte na 5 stejných pásů.

3

V misce smíchejte krupicový cukr a zbylé perníkové koření. První pás potřete máslem a posypte kořeněným cukrem, zakryjte dalším obdélníkem, potřete máslem a poprašte cukrem. Postupujte stejně se zbývajícími pásy, máslem a cukrem.

4

Vzniklý útvar napříč rozkrojte na 6 stejných kousků a ty naskládejte za sebe do velké chlebíčkové formy (26 x 11 cm) řeznou stranou nahoru. Překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout další hodinu.

5

Troubu předehřejte na 180 °C. Briošku pečte 30–35 minut dozlatova, potom ji vyndejte z trouby a nechte chladnout 15 minut ve formě. Pak ji vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

6

Utřete všechny přísady na polevu a před podáváním jí briošku ozdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín