0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skládaná perníková brioška

Skládaná perníková brioška
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Skládaná perníková brioška

4.1 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Na formu 26 x 11 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5804 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 692 g
Tuky 246 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný moučník, na který nepotřebujete nůž.

Suroviny

droždí sušené 1 bal
třtinový cukr 55 g
mléko 80 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 465 g
prosátá
vanilkový extrakt 2 ČL
perníkové koření 4 ČL
rozinky 100 g
sultánky, naložené 24 hodin předem v rumu tuzemáku
máslo 235 g
rozpuštěné – 175 g do těsta + 60 g na potření
vejce 2 ks
krupicový cukr 110 g
Na polevu
krémový sýr 100 g
např. Philadeplhia či Lučina
citronová kůra 1 PL
nastrouhaná z biocitronu
moučkový cukr 100 g
citronová šťáva 2 PL

1 Droždí, 1 lžičku třtinového cukru a mléko dejte do mísy, promíchejte a na teplém místě nechte 5 minut stát, až vzejde kvásek. Pak přidejte mouku, zbývající třtinový cukr, vanilku, polovinu perníkového koření, okapané sultánky a máslo a v robotu s hnětacím hákem míchejte minutu. Postupně přidejte vejce a hněťte 5 minut, až vznikne hladké a trochu lepivé těsto. Přesuňte ho do lehce vymaštěné mísy, překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Vykynuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník 50 x 25 cm. Příčně ho rozkrájejte na 5 stejných pásů.

3 V misce smíchejte krupicový cukr a zbylé perníkové koření. První pás potřete máslem a posypte kořeněným cukrem, zakryjte dalším obdélníkem, potřete máslem a poprašte cukrem. Postupujte stejně se zbývajícími pásy, máslem a cukrem.

4 Vzniklý útvar napříč rozkrojte na 6 stejných kousků a ty naskládejte za sebe do velké chlebíčkové formy (26 x 11 cm) řeznou stranou nahoru. Překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout další hodinu.

5 Troubu předehřejte na 180 °C. Briošku pečte 30–35 minut dozlatova, potom ji vyndejte z trouby a nechte chladnout 15 minut ve formě. Pak ji vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

6 Utřete všechny přísady na polevu a před podáváním jí briošku ozdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč