Skládaná perníková brioška

Skládaná perníková brioška

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4647 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 600 g
Tuky 188 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Úžasný moučník, na který nepotřebujete nůž.

Suroviny

1
sušené droždí
třtinový cukr 55 g
80 ml
vlažné mléko
mouka pšeničná hladká 465 g
prosátá
vanilkový extrakt 2 ČL
perníkové koření 4 ČL
100 g
rozinky sultánky naložené 24 v rumu tuzemáku
máslo 175 g
rozpuštěné, plus 60 g na potření
vejce 2 ks
krupicový cukr 110 g
Na polevu
krémový sýr 100 g
např. Philadeplhia
citronová kůra 1 PL
moučkový cukr 100 g
citronová štáva 2 PL

1 Droždí, 1 lžičku třtinového cukru a mléko dejte do mísy, promíchejte a na teplém místě nechte 5 minut stát, až vzejde kvásek. Pak přidejte mouku, zbývající třtinový cukr, vanilku, polovinu perníkového koření, okapané sultánky a máslo a v robotu s hnětacím hákem míchejte minutu. Postupně přidejte vejce a hněťte 5 minut, až vznikne hladké a trochu lepivé těsto. Přesuňte ho do lehce vymaštěné mísy, překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Vykynuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník 50 x 25 cm. Příčně ho rozkrájejte na 5 stejných pásů.

3 V misce smíchejte krupicový cukr a zbylé perníkové koření. První pás potřete máslem a posypte kořeněným cukrem, zakryjte dalším obdélníkem, potřete máslem a poprašte cukrem. Postupujte stejně se zbývajícími pásy, máslem a cukrem.

4 Vzniklý útvar napříč rozkrojte na 6 stejných kousků a ty naskládejte za sebe do velké chlebíčkové formy (26 x 11 cm) řeznou stranou nahoru. Překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout další hodinu.

5 Troubu předehřejte na 180 °C. Briošku pečte 30–35 minut dozlatova, potom ji vyndejte z trouby a nechte chladnout 15 minut ve formě. Pak ji vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

6 Utřete všechny přísady na polevu a před podáváním jí briošku ozdobte.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit