Skládaná perníková brioška

Skládaná perníková brioška
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Skládaná perníková brioška

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné Na formu 26 x 11 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5804 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 692 g
Tuky 246 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný moučník, na který nepotřebujete nůž.

Související recepty

Suroviny

droždí sušené 1 bal
třtinový cukr 55 g
mléko 80 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 465 g
prosátá
vanilkový extrakt 2 ČL
perníkové koření 4 ČL
rozinky 100 g
sultánky, naložené 24 hodin předem v rumu tuzemáku
máslo 235 g
rozpuštěné – 175 g do těsta + 60 g na potření
vejce 2 ks
krupicový cukr 110 g
Na polevu
krémový sýr 100 g
např. Philadeplhia či Lučina
citronová kůra 1 PL
nastrouhaná z biocitronu
moučkový cukr 100 g
citronová štáva 2 PL

1 Droždí, 1 lžičku třtinového cukru a mléko dejte do mísy, promíchejte a na teplém místě nechte 5 minut stát, až vzejde kvásek. Pak přidejte mouku, zbývající třtinový cukr, vanilku, polovinu perníkového koření, okapané sultánky a máslo a v robotu s hnětacím hákem míchejte minutu. Postupně přidejte vejce a hněťte 5 minut, až vznikne hladké a trochu lepivé těsto. Přesuňte ho do lehce vymaštěné mísy, překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Vykynuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník 50 x 25 cm. Příčně ho rozkrájejte na 5 stejných pásů.

3 V misce smíchejte krupicový cukr a zbylé perníkové koření. První pás potřete máslem a posypte kořeněným cukrem, zakryjte dalším obdélníkem, potřete máslem a poprašte cukrem. Postupujte stejně se zbývajícími pásy, máslem a cukrem.

4 Vzniklý útvar napříč rozkrojte na 6 stejných kousků a ty naskládejte za sebe do velké chlebíčkové formy (26 x 11 cm) řeznou stranou nahoru. Překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout další hodinu.

5 Troubu předehřejte na 180 °C. Briošku pečte 30–35 minut dozlatova, potom ji vyndejte z trouby a nechte chladnout 15 minut ve formě. Pak ji vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

6 Utřete všechny přísady na polevu a před podáváním jí briošku ozdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit