Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
prazsky kolac
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 72
Do 90 minut Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9064 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 890 g
Tuky 560 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pražský koláč býval prostě úžasný, ač z obchodu. A jelikož se nám po něm zastesklo, museli jsme ho upéct a zavzpomínat si. Recept na pražský koláč je pro nás nostalgický návrat, který si můžete užít i vy. Sladká brioška s pudinkovým krémem rozehraje chuťovou symfonii, na kterou jen tak nezapomenete.

Suroviny

majonéza 250 g
zvláční těsto
vejce 1 ks
mléko 150 ml
vlažné
sůl 1 špetka
na potření koláče
Na žmolenku
mouka pšeničná hrubá 200 g
máslo 120 g
skořicový cukr 2 PL
Na krém:
mléko 200 ml
škrob 1 PL
máslo 100 g
studené

Postup

1

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou cukru. V míse smíchejte mouku, sůl, zbytek cukru, majolku a vejce. Vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.

2

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

3

Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte je ještě asi deset minut kynout.

4

Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi dvacet minut (dozlatova).

5

Mezitím vlijte do kastrolu mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte.

6

Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.

7

Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné ,špičky‘, a pak ji opatrně vetřete do krému.

8

Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

05.05.2017 17:03

Já když dělám drobenku, tak vždy víc a zbytek dám v sáčku do mrazáku. Pak jen odebírám, když potřebuji příště...

30.08.2007 17:43
Recept se nachází v č.9/04, str.18
23.04.2006 21:23
Pražský koláč jsem si oblíbila i ve skutečně šizené verzi od m. pekáren a žádný jeho rozměr mi nebyl dost velký. Jsem už delší dobu vděčná za zveřejněný recept v Apetitu, neboť tento pražský koláč je přímo božský! Jen když ho tvořím, dělám žmolenku z polovičního množství zadaných ingrediencí a i tak je jí až až. Každopádně díky Apetitu za recept! A s chutí do pražského koláče.
08.08.2006 15:59
Já bych udělala žmolenku i jen z 1/4, i z poloviny jí bylo dost. Neměl sice tak pěknou barvu, ale dostala jsem pochvalu i za krém, který prý byl lepší než u kupovaného :-)
22.07.2007 18:02
i šlehačky stačí jen 1/4l

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...