Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (41)
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5861 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 867 g
Tuky 212 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Býval prostě úžasný, ač z obchodu. A jelikož se nám po něm zastesklo, museli jsme ho upéct a zavzpomínat si...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
krupicový cukr 3 PL
vejce 1 ks
droždí 30 g
mléko 150 ml
vlažné
sůl špetka
vejce
na potření koláče
Na žmolenku
krupicový cukr 120 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
máslo 120 g
skořicový cukr 2 PL
mléko 200 ml
vanilkový cukr 1 bal
škrob 1 PL
moučkový cukr 3 PL
máslo 100 g
studené

1 Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli. V míse smíchejte mouku, cukr, majolku a vejce. Vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě.

2 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte je ještě asi deset minut kynout. Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi dvacet minut (dozlatova).

3 Mezitím vlijte do kastrolu mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte.

4 Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.

5 Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné ,špičky‘, a pak ji opatrně vetřete do krému.

6 Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Pražský koláč jsem si oblíbila i ve skutečně šizené verzi od m. pekáren a žádný jeho rozměr mi nebyl dost velký. Jsem už delší dobu vděčná za zveřejněný recept v Apetitu, neboť tento pražský koláč je přímo božský! Jen když ho tvořím, dělám žmolenku z polovičního množství zadaných ingrediencí a i tak je jí až až. Každopádně díky Apetitu za recept! A s chutí do pražského koláče.

Anonym

Já bych udělala žmolenku i jen z 1/4, i z poloviny jí bylo dost. Neměl sice tak pěknou barvu, ale dostala jsem pochvalu i za krém, který prý byl lepší než u kupovaného :-)

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit