Možná že dáváte přednost sladkému závinu před slaným, ovšem jen do chvíle, než ochutnáte náš závin stočený do věnce. Díky šikovnému proříznutí a zapletení se na povrchu objevují rozpečené kousky lákavé náplně – a tomu se prostě nedá odolat.
Suroviny
mouka chlebová
500
g
+ na poprášení
sůl
10
g
droždí sušené
1,5
bal
10 g
mléko
170
ml
plnotučné vlažné
vejce
5
ks
z toho jedno na potření
máslo
250
g
nasekané, změklé
sušená šunka
10
plátků
mozzarella
4
ks
á 125 g
bazalka
1
hrst
parmazán
80
g
strouhaný
Postup
1
Do robotu s hnětacím hákem vsypte mouku. K jedné straně přisypte sůl, ke druhé droždí. Přilijte mléko a vejce a míchejte, až se vše dobře spojí. Po částech přidávejte máslo a hněťte, až se všechno dobře vstřebá – zhruba 5 minut.
2
Vložte do mísy a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte asi hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
3
Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozválejte na obdélník o síle 1,5 cm. Poklaďte šunkou a natrhanou mozzarellou a posypte bazalkou.
4
Od delší strany stočte do rolády dlouhé 40–50 cm (obr. 1). Podélně rozkrojte (obr. 2) a zapleťte do copu (jako vrchní patro vánočky (obr. 3). Zatočte do věnce a položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte zakryté potravinářskou fólií kynout další hodinu.
5
Troubu předehřejte na 200 °C.Věnec potřete vejcem a posypte parmazánem. Pečte 25 minut dozlatova. Podávejte teplé nebo studené, jak budete mít chuť.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slané pečení: 10 receptů na party hity (10 receptů)
- To nejlepší občerstvení pro koledníky. Vyberte si z víc než 45 receptů(45 receptů)