Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 12-16 tenkých řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3614 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 349 g
Tuky 205 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané, jemné a vláčné piškotové těsto je dobré samo o sobě. Se šlehačkou a griliášem vás však vynese do oblak.

Suroviny

vejce 5 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 140 g
prosátá
olej 50 ml
lze nahradit rozpuštěným máslem
krupicový cukr 150 g
30 g
plátky mandlí
smetana ke šlehání 300 ml
30%

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte ručním šlehačem s cukrem do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 5 minut), pak vmíchejte mouku a nakonec 50 ml vody a tuk. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka rozetřete dohladka a pečte 8–10 minut.

2 Pak zvyšte teplotu v troubě na 200 °C. Další plech vyložte pečicím papírem a vsypte na něj cukr. Rozprostřete ho po celé ploše plechu a dejte péct na 10–12 minut, aby cukr začal zlátnout a rozpouštět se. Mezitím na pánvi nasucho opražte mandle. Plech s cukrem vyndejte a na cukr vsypte plátky mandlí. Nechte vše vychladnout a rozmixujte nahrubo v robotu.

3 Šlehačku vyšlehejte dotuha. Plát těsta rozdělte na 3 stejně velké díly. Na první naneste třetinu šlehačky, posypte mandlovým griliášem, přiklopte druhým dílem, potřete šlehačkou, posypte griliášem a totéž zopakujte i s posledním dílem. Hotový moučník krájejte na řezy.

NĚCO NAVÍC

Krém můžete v sezoně doplnit čerstvými jahodami či malinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Komentáře

Martina Zajícová

Určitě na jeden z těch klasických plechů, co bývají v každé troubě. Obdélníkový (tušíme, že je velký 35x42 cm) nebo čtvercový, jehož velikost v cm bohužel z hlavy nevykouzlíme, ale vejde se do klasické trouby akorát. Samozřejmě, pokud máte troubu nadstandardních rozměrů a díky tomu i větší plechy, připravte těsta více a náplně taky :-)!

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit