0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Višnový trifle s piškotovými šneky

Višnový trifle s piškotovými šneky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Višnový trifle s piškotovými šneky

4.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7825 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 519 g
Tuky 525 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Britský trifle, tedy maxipohár, je pohříchu dobrý dezert. Navíc je nejskutečně variabilní – efektně navrstvit do něj totiž můžete všechno, co máte rádi. Tentokrát jsme zvolili kombinaci piškotových šneků, vanilkového žloutkového krému, šlehačky a opilých višní. O porci pro 8 lidí jsme se nakonec dělili jenom neradi...

Suroviny

vejce 3 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 80 g
mouka pšeničná hladká 100 g
prosátá
Na krém
krupicový cukr 100 g
škrob 100 g
kukuřičný
vejce 4 ks
žloutek 2 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
nebo 2 lžičky vanilkové pasty
mléko 600 ml
smetana ke šlehání 600 ml
31–33%
Na dokončení
višňový džem
lze nahradit rybízovým
višně 700 g
višně v sirupu nebo kompotované višně (viz Něco navíc)
třešňovice 100 ml
lze nahradit brandy
smetana ke šlehání 400 ml
31–33%
tmavá čokoláda 100 g
nastrouhaná nahrubo

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Opatrně a po částech přidejte mouku a promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, pečlivě rozetřete a pečte asi 8–10 minut (pozor, piškot nepřepečte, při následném rolování by mohl praskat) do světle zlatavé barvy. Raději ho z trouby vytáhněte o chvilku dřív než později!

2 Po vytažení z trouby piškot opatrně překlopte z plechu na čistou utěrku. Nechte zchladnout a poté opatrně sloupněte papír, na kterém se piškot pekl. Korpus pomažte marmeládou a pomocí utěrky zarolujte od delší strany do rolády. Nechte zcela vychladnout.

3 V hlubší misce prošlehejte cukr, škrob, vejce, žloutky a vanilkový extrakt. Mléko a smetanu nalijte do hrnce a zahřejte pod bod varu. Pomalu a za stálého prošlehávání vlijte horkou smetanu s mlékem k prošlehaným vejcím s cukrem. Vše vlijte zpět do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání vařte tak dlouho, až vznikne hustý krém. Nepanikařte, pokud se vám začnou dělat hrudky, a míchejte dál, dokud krém nezhoustne a nebude hladký. Přelijte ho do čisté mísy, na hladinu krému položte potravinářskou fólii (tak vám nevznikne škraloup) a dejte vychladit do lednice.

4 Višně slijte (šťávu uschovejte) a vypeckujte. Do šťávy vmíchejte třešňovici či brandy.

5 Vychladlou roládu nakrájejte na 1 cm silné plátky. Rozložte je na pracovní plochu a pokapejte šťávou z višní. Potom je vyskládejte na dno a podél stěn nádoby na trifle (pokapanou stranou dovnitř).

6 Šlehačku ušlehejte dotuha. Do vyložené nádoby navrstvěte část krému, na něj dejte zbylé plátky piškotu a pokryjte zbytkem krému. Na ten rozložte višně (pár si jich nechte na ozdobu) a vše zakryjte šlehačkou. Hotový trifle ozdobte strouhanou čokoládou a zbylými višněmi.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte višňový kompot, musíte nejdřív zredukovat šťávu: svařte ji s 1 až 2 lžícemi třešňové marmelády nebo trochou cukru a nakonec ji smíchejte s destilátem. Višňová marmeláda bývá velmi sladká, odolejte proto a šlehačku opravdu neslaďte, krásně totiž sladkost marmelády i krému vyvažuje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč