Višnový trifle s piškotovými šneky

Višnový trifle s piškotovými šneky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7384 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 435 g
Tuky 525 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hříšně dobrý dezert

Související recepty

Suroviny

vejce 3 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 80 g
mouka pšeničná hladká 100 g
prosátá
Na krém
krupicový cukr 100 g
škrob 100 g
vejce 4 ks
žloutek 2 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
mléko 600 ml
smetana ke šlehání 600 ml
30%
Na dokončení
višňový džem
lze nahradit rybízovou
700 g
višně v sirupu lze nahradit kompotovanými
třešňovice 100 ml
lze nahradit brandy
smetana ke šlehání 400 ml
tmavá čokoláda 100 g
nastrouhaná nahrubo

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Opatrně a po částech přidejte mouku a promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, pečlivě rozetřete a pečte asi 8–10 minut (pozor, piškot nepřepečte, při následném rolování by mohl praskat) do světle zlatavé barvy. Raději ho z trouby vytáhněte o chvilku dřív než později!

2 Po vytažení z trouby piškot opatrně překlopte z plechu na čistou utěrku. Nechte zchladnout a poté opatrně sloupněte papír, na kterém se piškot pekl. Korpus pomažte marmeládou a pomocí utěrky zarolujte od delší strany do rolády. Nechte zcela vychladnout.

3 V hlubší misce prošlehejte cukr, škrob, vejce, žloutky a vanilkový extrakt. Mléko a smetanu nalijte do hrnce a zahřejte pod bod varu. Pomalu a za stálého prošlehávání vlijte horkou smetanu s mlékem k prošlehaným vejcím s cukrem. Vše vlijte zpět do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání vařte tak dlouho, až vznikne hustý krém. Nepanikařte, pokud se vám začnou dělat hrudky, a míchejte dál, dokud krém nezhoustne a nebude hladký. Přelijte ho do čisté mísy, na hladinu krému položte potravinářskou fólii (tak vám nevznikne škraloup) a dejte vychladit do lednice.

4 Višně slijte (šťávu uschovejte) a vypeckujte. Do šťávy vmíchejte třešňovici či brandy.

5 Vychladlou roládu nakrájejte na 1 cm silné plátky. Rozložte je na pracovní plochu a pokapejte šťávou z višní. Potom je vyskládejte na dno a podél stěn nádoby na trifle (pokapanou stranou dovnitř).

6 Šlehačku ušlehejte dotuha. Do vyložené nádoby navrstvěte část krému, na něj dejte zbylé plátky piškotu a pokryjte zbytkem krému. Na ten rozložte višně (pár si jich nechte na ozdobu) a vše zakryjte šlehačkou. Hotový trifle ozdobte strouhanou čokoládou a zbylými višněmi.

NĚCO NAVÍC

Pokud máte višňový kompot, musíte nejdřív zredukovat šťávu: svařte ji s 1 až 2 lžícemi třešňové marmelády nebo trochou cukru a nakonec ji smíchejte s destilátem. Višňová marmeláda bývá velmi sladká, odolejte proto a šlehačku opravdu neslaďte, krásně totiž sladkost marmelády i krému vyvažuje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit