Britský trifle, tedy maxipohár, je pohříchu dobrý dezert. Navíc je nejskutečně variabilní – efektně navrstvit do něj totiž můžete všechno, co máte rádi. Tentokrát jsme zvolili kombinaci piškotových šneků, vanilkového žloutkového krému, šlehačky a opilých višní. O porci pro 8 lidí jsme se nakonec dělili jenom neradi...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Opatrně a po částech přidejte mouku a promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, pečlivě rozetřete a pečte asi 8–10 minut (pozor, piškot nepřepečte, při následném rolování by mohl praskat) do světle zlatavé barvy. Raději ho z trouby vytáhněte o chvilku dřív než později!
Po vytažení z trouby piškot opatrně překlopte z plechu na čistou utěrku. Nechte zchladnout a poté opatrně sloupněte papír, na kterém se piškot pekl. Korpus pomažte marmeládou a pomocí utěrky zarolujte od delší strany do rolády. Nechte zcela vychladnout.
V hlubší misce prošlehejte cukr, škrob, vejce, žloutky a vanilkový extrakt. Mléko a smetanu nalijte do hrnce a zahřejte pod bod varu. Pomalu a za stálého prošlehávání vlijte horkou smetanu s mlékem k prošlehaným vejcím s cukrem. Vše vlijte zpět do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání vařte tak dlouho, až vznikne hustý krém. Nepanikařte, pokud se vám začnou dělat hrudky, a míchejte dál, dokud krém nezhoustne a nebude hladký. Přelijte ho do čisté mísy, na hladinu krému položte potravinářskou fólii (tak vám nevznikne škraloup) a dejte vychladit do lednice.
Višně slijte (šťávu uschovejte) a vypeckujte. Do šťávy vmíchejte třešňovici či brandy.
Vychladlou roládu nakrájejte na 1 cm silné plátky. Rozložte je na pracovní plochu a pokapejte šťávou z višní. Potom je vyskládejte na dno a podél stěn nádoby na trifle (pokapanou stranou dovnitř).
Šlehačku ušlehejte dotuha. Do vyložené nádoby navrstvěte část krému, na něj dejte zbylé plátky piškotu a pokryjte zbytkem krému. Na ten rozložte višně (pár si jich nechte na ozdobu) a vše zakryjte šlehačkou. Hotový trifle ozdobte strouhanou čokoládou a zbylými višněmi.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte višňový kompot, musíte nejdřív zredukovat šťávu: svařte ji s 1 až 2 lžícemi třešňové marmelády nebo trochou cukru a nakonec ji smíchejte s destilátem. Višňová marmeláda bývá velmi sladká, odolejte proto a šlehačku opravdu neslaďte, krásně totiž sladkost marmelády i krému vyvažuje.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 22x božský trifle: Skvělé dezerty do poháru, které připravíte raz dva(22 receptů )
- Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty (17 receptů )
- 8krát nebeský trifle aneb Jak na nejlepší pohár(8 receptů )