Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Višnový trifle s piškotovými šneky
Višnový trifle s piškotovými šneky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Višnový trifle s piškotovými šneky

4.6/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7825 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 519 g
Tuky 525 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Britský trifle, tedy maxipohár, je pohříchu dobrý dezert. Navíc je nejskutečně variabilní – efektně navrstvit do něj totiž můžete všechno, co máte rádi. Tentokrát jsme zvolili kombinaci piškotových šneků, vanilkového žloutkového krému, šlehačky a opilých višní. O porci pro 8 lidí jsme se nakonec dělili jenom neradi...

Suroviny

vejce 3 ks
pokojové teploty
Na krém
škrob 100 g
kukuřičný
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
nebo 2 lžičky vanilkové pasty
mléko 600 ml
31–33%
Na dokončení
višňový džem
lze nahradit rybízovým
višně 700 g
višně v sirupu nebo kompotované višně (viz Něco navíc)
třešňovice 100 ml
lze nahradit brandy
31–33%
tmavá čokoláda 100 g
nastrouhaná nahrubo

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Opatrně a po částech přidejte mouku a promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, pečlivě rozetřete a pečte asi 8–10 minut (pozor, piškot nepřepečte, při následném rolování by mohl praskat) do světle zlatavé barvy. Raději ho z trouby vytáhněte o chvilku dřív než později!

2

Po vytažení z trouby piškot opatrně překlopte z plechu na čistou utěrku. Nechte zchladnout a poté opatrně sloupněte papír, na kterém se piškot pekl. Korpus pomažte marmeládou a pomocí utěrky zarolujte od delší strany do rolády. Nechte zcela vychladnout.

3

V hlubší misce prošlehejte cukr, škrob, vejce, žloutky a vanilkový extrakt. Mléko a smetanu nalijte do hrnce a zahřejte pod bod varu. Pomalu a za stálého prošlehávání vlijte horkou smetanu s mlékem k prošlehaným vejcím s cukrem. Vše vlijte zpět do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání vařte tak dlouho, až vznikne hustý krém. Nepanikařte, pokud se vám začnou dělat hrudky, a míchejte dál, dokud krém nezhoustne a nebude hladký. Přelijte ho do čisté mísy, na hladinu krému položte potravinářskou fólii (tak vám nevznikne škraloup) a dejte vychladit do lednice.

4

Višně slijte (šťávu uschovejte) a vypeckujte. Do šťávy vmíchejte třešňovici či brandy.

5

Vychladlou roládu nakrájejte na 1 cm silné plátky. Rozložte je na pracovní plochu a pokapejte šťávou z višní. Potom je vyskládejte na dno a podél stěn nádoby na trifle (pokapanou stranou dovnitř).

6

Šlehačku ušlehejte dotuha. Do vyložené nádoby navrstvěte část krému, na něj dejte zbylé plátky piškotu a pokryjte zbytkem krému. Na ten rozložte višně (pár si jich nechte na ozdobu) a vše zakryjte šlehačkou. Hotový trifle ozdobte strouhanou čokoládou a zbylými višněmi.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte višňový kompot, musíte nejdřív zredukovat šťávu: svařte ji s 1 až 2 lžícemi třešňové marmelády nebo trochou cukru a nakonec ji smíchejte s destilátem. Višňová marmeláda bývá velmi sladká, odolejte proto a šlehačku opravdu neslaďte, krásně totiž sladkost marmelády i krému vyvažuje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...