Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem
Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

4.3/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné Na 12-16 tenkých řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3804 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 352 g
Tuky 221 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané, jemné a vláčné piškotové těsto je dobré samo o sobě. Se šlehačkou a griliášem vás však vynese do oblak.

Suroviny

vejce 5 ks
pokojové teploty
olej 50 ml
lze nahradit rozpuštěným máslem
mandle plátky 30 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte ručním šlehačem s cukrem do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 5 minut), pak vmíchejte mouku a nakonec 50 ml vody a tuk. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka rozetřete dohladka a pečte 8–10 minut.

2

Pak zvyšte teplotu v troubě na 200 °C. Další plech vyložte pečicím papírem a vsypte na něj cukr. Rozprostřete ho po celé ploše plechu a dejte péct na 10–12 minut, aby cukr začal zlátnout a rozpouštět se. Mezitím na pánvi nasucho opražte mandle. Plech s cukrem vyndejte a na cukr vsypte plátky mandlí. Nechte vše vychladnout a rozmixujte nahrubo v robotu.

3

Šlehačku vyšlehejte dotuha. Plát těsta rozdělte na 3 stejně velké díly. Na první naneste třetinu šlehačky, posypte mandlovým griliášem, přiklopte druhým dílem, potřete šlehačkou, posypte griliášem a totéž zopakujte i s posledním dílem. Hotový moučník krájejte na řezy.

NĚCO NAVÍC
Krém můžete v sezoně doplnit čerstvými jahodami či malinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Komentáře

24.10.2016 19:45

Ahoj, můžete mi prosím říct, jak velký má být plech? Děkuji

25.10.2016 10:00

Určitě na jeden z těch klasických plechů, co bývají v každé troubě. Obdélníkový (tušíme, že je velký 35x42 cm) nebo čtvercový, jehož velikost v cm bohužel z hlavy nevykouzlíme, ale vejde se do klasické trouby akorát. Samozřejmě, pokud máte troubu nadstandardních rozměrů a díky tomu i větší plechy, připravte těsta více a náplně taky :-)!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...