0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit

40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit
ZDROJ: Apetit

Vypadá to jako zázrak, když se tekutá smetana šleháním promění v nadýchaný obláček. Následujícím dezertům a mistrovským nápadům na ochucenou šlehačku neodoláte.

K plnění našlehanou smetanou se nejlépe hodí lehké těsto, jako je piškotové, z bílkového sněhu nebo odpalované. Šlehačka vyladí také korpusy z křehkého těsta, na které z ní navrstvíte nadýchané obláčky. A nemusíte zůstávat jen u smetany lehce oslazené cukrem a dochucené vanilkou. Cukrářští mistři mají v zásobě daleko víc možností.

1. Pařížská šlehačka

V každé cukrárně najdete nejméně jeden zákusek s pařížskou šlehačkou. Plní se jí trubičky, zdobí vznešený dort Harlekýn. Nejčastěji se setkáte se dvěma způsoby přípravy pařížské šlehačky.

  • První metodou vzniká pařížská šlehačka tak, že se smetana ke šlehání ochucuje kakaem holandského typu, popřípadě také cukrem.
  • Při druhé metodě, která je o něco složitější vzniká hutnější pařížská šlehačka s hořkou čokoládou. Připravuje se tak, že se čokoláda nejprve rozpustí v horké smetaně, poté se směs důkladně vychladí a pak vyšlehá dotuha. Čokoládu také můžete rozpustit zvlášť a poté vmíchat do vyšlehané smetany.

2. Karamelová šlehačka

Další klasika z cukrárny, bez které by větrník nebyl větrníkem. Hodí se spíše pro zkušenější, protože je nejprve potřeba z cukru připravit karamel a pak ho smíchat s horkou smetanou. Poté se směs dokonale vychladí a vyšlehá dotuha.

  • Snazší variantou je ochutit již ušlehanou smetanu karamelovým sirupem.

3. Kávová šlehačka

  • Pro tradiční moka zákusky ji připravíte tak, že do smetany vmícháte vychladlou spařenou namletou kávu, se kterou bude mít šlehačka trochu hrubší strukturu.
  • Celá zrnka kávy také můžete ve smetaně povařit, nechat vylouhovat a pak zcedit. Po dokonalém vychlazení můžete začít šlehat.
  • Jednodušší variantou je použití instantní kávy, která smetanu také obarví do výrazného zlatohnědého odstínu. Granule instantní směsi rozpusťte v troše horké smetany, pak spolu se zbývající smetanou vychlaďte a vyšlehejte dotuha.

4. Opilá šlehačka

Lžíce či dvě oblíbeného likéru udělají s obyčejnou smetanou velkou změnu. Výborně se k tomuto účelu hodí pomerančový likér, mandlemi vonící amaretto, karamelový likér nebo svěží citronové limoncello. Zkusit můžete i vaječný likér. Do smetany je přidávejte před šleháním, popřípadě zvolte dvoufázový postup: nejprve šlehačku vyšlehejte do polotuha, poté zvolna zašlehejte likér a vyšlehejte dotuha.

5. Oříšková šlehačka

Šlehačku plnou ořechové chuti získáte tka, že nejprve vyšleháte smetanu do tuha a pak do ní přimícháte najemno namleté oříšky (lískové, vlašské nebo mandle).

  • Silnější chuti docílíte, když oříšky před nastrouháním nasucho opražíte na pánvi.
  • Obdobně připravíte také například makovou šlehačku, mák ale předem pražit nemusíte.

6. Bylinková šlehačka

Smetana s chutí máty či bazalky sluší letním dezertům.

  • Bylinkové listy rozmixujte nebo v hmoždíři rozetřete na jemnou pastu. Opatrně ji vmíchejte do tuhé, vyšlehané smetany.

Zajímavou alternativou je květová šlehačka, která vznikne macerováním aromatických kvítků v tekuté smetaně (nejméně přes noc, ideálně 24 hodin) a následným vyšleháním. K tomu se hodí například květenství bezu a šeříku nebo drobné kvítky fialek.

7. Medová šlehačka

Do smetany před šleháním vmíchejte tekutý med nebo některý ze sladkých sirupů, jako jsou javorový či melasu. Přidat můžete i ovocný sirup s vysokým ovocným podílem a do našlehané smetany přimíchat nadrobno nakrájené ovoce.

Zdroj: Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč