40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit
Vypadá to jako zázrak, když se tekutá smetana šleháním promění v nadýchaný obláček. Následujícím dezertům a mistrovským nápadům na ochucenou šlehačku neodoláte.
K plnění našlehanou smetanou se nejlépe hodí lehké těsto, jako je piškotové, z bílkového sněhu nebo odpalované. Šlehačka vyladí také korpusy z křehkého těsta, na které z ní navrstvíte nadýchané obláčky. A nemusíte zůstávat jen u smetany lehce oslazené cukrem a dochucené vanilkou. Cukrářští mistři mají v zásobě daleko víc možností.
1. Pařížská šlehačka
V každé cukrárně najdete nejméně jeden zákusek s pařížskou šlehačkou. Plní se jí trubičky, zdobí vznešený dort Harlekýn. Nejčastěji se setkáte se dvěma způsoby přípravy pařížské šlehačky.
- První metodou vzniká pařížská šlehačka tak, že se smetana ke šlehání ochucuje kakaem holandského typu, popřípadě také cukrem.
- Při druhé metodě, která je o něco složitější vzniká hutnější pařížská šlehačka s hořkou čokoládou. Připravuje se tak, že se čokoláda nejprve rozpustí v horké smetaně, poté se směs důkladně vychladí a pak vyšlehá dotuha. Čokoládu také můžete rozpustit zvlášť a poté vmíchat do vyšlehané smetany.
2. Karamelová šlehačka
Další klasika z cukrárny, bez které by větrník nebyl větrníkem. Hodí se spíše pro zkušenější, protože je nejprve potřeba z cukru připravit karamel a pak ho smíchat s horkou smetanou. Poté se směs dokonale vychladí a vyšlehá dotuha.
- Snazší variantou je ochutit již ušlehanou smetanu karamelovým sirupem.
3. Kávová šlehačka
- Pro tradiční moka zákusky ji připravíte tak, že do smetany vmícháte vychladlou spařenou namletou kávu, se kterou bude mít šlehačka trochu hrubší strukturu.
- Celá zrnka kávy také můžete ve smetaně povařit, nechat vylouhovat a pak zcedit. Po dokonalém vychlazení můžete začít šlehat.
- Jednodušší variantou je použití instantní kávy, která smetanu také obarví do výrazného zlatohnědého odstínu. Granule instantní směsi rozpusťte v troše horké smetany, pak spolu se zbývající smetanou vychlaďte a vyšlehejte dotuha.
4. Opilá šlehačka
Lžíce či dvě oblíbeného likéru udělají s obyčejnou smetanou velkou změnu. Výborně se k tomuto účelu hodí pomerančový likér, mandlemi vonící amaretto, karamelový likér nebo svěží citronové limoncello. Zkusit můžete i vaječný likér. Do smetany je přidávejte před šleháním, popřípadě zvolte dvoufázový postup: nejprve šlehačku vyšlehejte do polotuha, poté zvolna zašlehejte likér a vyšlehejte dotuha.
5. Oříšková šlehačka
Šlehačku plnou ořechové chuti získáte tka, že nejprve vyšleháte smetanu do tuha a pak do ní přimícháte najemno namleté oříšky (lískové, vlašské nebo mandle).
- Silnější chuti docílíte, když oříšky před nastrouháním nasucho opražíte na pánvi.
- Obdobně připravíte také například makovou šlehačku, mák ale předem pražit nemusíte.
6. Bylinková šlehačka
Smetana s chutí máty či bazalky sluší letním dezertům.
- Bylinkové listy rozmixujte nebo v hmoždíři rozetřete na jemnou pastu. Opatrně ji vmíchejte do tuhé, vyšlehané smetany.
Zajímavou alternativou je květová šlehačka, která vznikne macerováním aromatických kvítků v tekuté smetaně (nejméně přes noc, ideálně 24 hodin) a následným vyšleháním. K tomu se hodí například květenství bezu a šeříku nebo drobné kvítky fialek.
7. Medová šlehačka
Do smetany před šleháním vmíchejte tekutý med nebo některý ze sladkých sirupů, jako jsou javorový či melasu. Přidat můžete i ovocný sirup s vysokým ovocným podílem a do našlehané smetany přimíchat nadrobno nakrájené ovoce.
Zdroj: Apetit