
Pruhovaný dort
Dort zebra
Ingredience
- 10 vajec, pokojové teploty
- 200 g krupicového cukru
- 240 g hladké mouky, prosáté
- 40 g kakaa
- 100 ml oleje nebo rozpuštěného másla
- 100 ml vody
- 5 plátků želatiny
- 400 g bílé čokolády
- 500 g mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání (30 %)
- kahlúa (kávový likér) na pokapání
- kakao na posypání
- 150 g marcipánu (nejlépe Dr. Oetker, je pěkně bílý)
NA KRÉM
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte mouku a prosáté kakao a důkladně, ale velmi opatrně promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchejte vodu a olej. Těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte každý asi 8–10 minut (těsto nepřepečte, nešlo by pak zarolovat). Nechte vychladnout.
2 Na krém: želatinu dejte do misky s vodou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte do ní vymačkanou želatinu a potom po částech mascarpone. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Šlehačku vyšlehejte do polotuha (měla by mít konzistenci právě uvařeného pudinku) a vmíchejte ji do krému.
3 Pláty štědře pokapejte kahlúou a potom rovnoměrně potřete krémem (část krému uschovejte na závěrečné potření dortu). Dejte chladit do lednice, jen aby krém zatuhl. Pak pláty vyndejte z lednice a každý příčně nakrájejte na 3 stejně velké obdélníky. Kraje zarovnejte.
4 Začněte rolovat: vezměte první obdélník a opatrně jej nastojato stočte do ruličky krémem dovnitř. Na konec plátu přiložte další obdelník a rolujte dál. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechny obdélníky. Dort v místě, kde končí poslední obdélník těsta, spíchněte špejlí. Zbylým krémem pak zahlaďte spoj a potřete jím celý dort. Dejte ho chladit.
5 Mezitím si vyválejte z marcipánu dlouhý plát (o trochu širší, než je výška dortu) a udělejte do něj ozdobné rýhy – na plát položte špejle a přejeďte je válečkem. Dort vyjměte z lednice, vytáhněte špejle z marcipánu i z korpusu a obvod dortu zabalte do marcipánu. Vršek posypte kakaem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Evíček Hopsavý
4. Srpen 2015 17:56
Jana Kopřivová
21. Září 2015 16:15
Jana Jihlavcová
28. Září 2016 22:48
Jana Jihlavcová
28. Září 2016 22:46
Vlaďka PŘÍJMENÍ
1. Březen 2017 23:23