0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pruhovaný dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Pro zkušené Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13227 kcal
Bílkoviny 883 g
Sacharidy 723 g
Tuky 763 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Minimalistický dort, který se bude líbit i dětem. Po rozříznutí je pruhovaný jako zebra!

Suroviny

vejce 10 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 200 g
mouka pšeničná hladká 240 g
prosátá
kakao 40 g
olej 100 ml
lze nahradit rozpuštěným máslem
voda 100 ml
Na krém
želatina 5 plátků
bílá čokoláda 400 g
mascarpone 500 g
smetana ke šlehání 500 ml
33%
Na dokončení
krémový likér kávový
Kahlúa, na pokapání
kakao
na posypání
marcipán 150 g
co nejsvětlejší

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte mouku a prosáté kakao a důkladně, ale velmi opatrně promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchejte vodu a olej. Těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte každý asi 8–10 minut (těsto nepřepečte, nešlo by pak zarolovat). Nechte vychladnout.

2 Na krém: želatinu dejte do misky s vodou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte do ní vymačkanou želatinu a potom po částech mascarpone. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Šlehačku vyšlehejte do polotuha (měla by mít konzistenci právě uvařeného pudinku) a vmíchejte ji do krému.

3 Pláty štědře pokapejte kahlúou a potom rovnoměrně potřete krémem (část krému uschovejte na závěrečné potření dortu). Dejte chladit do lednice, jen aby krém zatuhl. Pak pláty vyndejte z lednice a každý příčně nakrájejte na 3 stejně velké obdélníky. Kraje zarovnejte.

4 Začněte rolovat: vezměte první obdélník a opatrně jej nastojato stočte do ruličky krémem dovnitř. Na konec plátu přiložte další obdelník a rolujte dál. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechny obdélníky. Dort v místě, kde končí poslední obdélník těsta, spíchněte špejlí. Zbylým krémem pak zahlaďte spoj a potřete jím celý dort. Dejte ho chladit.

5 Mezitím si vyválejte z marcipánu dlouhý plát (o trochu širší, než je výška dortu) a udělejte do něj ozdobné rýhy – na plát položte špejle a přejeďte je válečkem. Dort vyjměte z lednice, vytáhněte špejle z marcipánu i z korpusu a obvod dortu zabalte do marcipánu. Vršek posypte kakaem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Komentáře

Evíček Hopsavý

Tak nevím, no. Nepovažuji se za cukrářského začátečníka, ale to těsto teda bylo těžkej propadák. Už během přípravy se mi jeho objem zmenšil o cca polovinu (a to jsem mouku s kakaem přimíchávala opravdu coby vánkem), po rozdělení na dva malé plechy a upečení mi vznikly dva ubohé pláty silné o něco víc než papír - zavinout sice šly, ale teda výsledek rozhodně neodpovídal ilustračnímu fotu. Za mě palec dolů. Pokud máte někdo tip, kde by mohla být chyba, prosím o reakci. Samotné mi to vrtá hlavou.

Jana Kopřivová

Dobrý den, moc děkujeme za zpětnou vazbu. Máme na tento dort již více takových ohlasů, tak ho co v nejbližší době zkusíme upéct znovu, abychom zjistili, kde je chyba. Při focení se nám povedl tak, jak vidíte na fotografii. Je to záhada.

Jana Jihlavcová

Dort je skvělý!!! Žádný problém s těstem jsem nezaznamenala, naopak je to mnohem jednodušší, když se nemusí pracně zapracovávat vyšlehané bílky. Přidala jsem asi o trochu víc vody, takže těsto bylo hodně tekuté, ale i tak bylo perfektní a dobře se rolovalo. Držela jsem se přesně receptu, jen jsem ubrala trochu cukru a místo bílé potahové hmoty použila pravý marcipán. I tak dort vypadal parádně. Díky za recept!

Vlaďka PŘÍJMENÍ

Dort asi bude dobrý, těsto vyběhlo, jak mělo (přiznám se, že po komentářích jsem přidala lžičku sody a vejce šlehala ručně asi půl hodiny do opravdu husté pěny). Ovšem při míchání želatiny do čokolády se vytvořily hrudky a čokoláda byla okamžitě chladná, natož když jsem přimíchala Mascarpone, tak krém byl téměř studený, proto nechápu pokyn "nechejte zchladnout na pokojovou teplotu" :) Nevím, zda krém ztuhne, poté co želatina vytvořila hrudky...uvidíme... Avšak s marcipánem v množství 150g a s poznámkou "Dr.Oetker je krásně bílý" je to dobrý vtip :) Marcipán vyšel tak na půlku dortu a ani tak nebyl plát takto hrubý jako na obrázku a marcipán opravdu není bílý... Zřejmě jste mysleli fondán od Dr.Oetkera - ten je bílý a je ho více... :) Díky za recept :)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit