Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (33)
Do hodiny Pro zkušené Na 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13227 kcal
Bílkoviny 883 g
Cukr 723 g
Tuky 763 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort zebra

Suroviny

vejce 10 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 200 g
mouka pšeničná hladká 240 g
prosátá
kakao 40 g
olej 100 ml
lze nahradit rozpuštěným máslem
voda 100 ml
Na krém
želatina 5 plátek
bílá čokoláda 400 g
mascarpone 500 g
smetana ke šlehání 500 ml
Na dokončení
kávový likér Kahlúa, na pokapání
kakao
na posypání
marcipán 150 g

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte mouku a prosáté kakao a důkladně, ale velmi opatrně promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchejte vodu a olej. Těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte každý asi 8–10 minut (těsto nepřepečte, nešlo by pak zarolovat). Nechte vychladnout.

2 Na krém: želatinu dejte do misky s vodou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte do ní vymačkanou želatinu a potom po částech mascarpone. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Šlehačku vyšlehejte do polotuha (měla by mít konzistenci právě uvařeného pudinku) a vmíchejte ji do krému.

3 Pláty štědře pokapejte kahlúou a potom rovnoměrně potřete krémem (část krému uschovejte na závěrečné potření dortu). Dejte chladit do lednice, jen aby krém zatuhl. Pak pláty vyndejte z lednice a každý příčně nakrájejte na 3 stejně velké obdélníky. Kraje zarovnejte.

4 Začněte rolovat: vezměte první obdélník a opatrně jej nastojato stočte do ruličky krémem dovnitř. Na konec plátu přiložte další obdelník a rolujte dál. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechny obdélníky. Dort v místě, kde končí poslední obdélník těsta, spíchněte špejlí. Zbylým krémem pak zahlaďte spoj a potřete jím celý dort. Dejte ho chladit.

5 Mezitím si vyválejte z marcipánu dlouhý plát (o trochu širší, než je výška dortu) a udělejte do něj ozdobné rýhy – na plát položte špejle a přejeďte je válečkem. Dort vyjměte z lednice, vytáhněte špejle z marcipánu i z korpusu a obvod dortu zabalte do marcipánu. Vršek posypte kakaem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Evíček Hopsavý

Tak nevím, no. Nepovažuji se za cukrářského začátečníka, ale to těsto teda bylo těžkej propadák. Už během přípravy se mi jeho objem zmenšil o cca polovinu (a to jsem mouku s kakaem přimíchávala opravdu coby vánkem), po rozdělení na dva malé plechy a upečení mi vznikly dva ubohé pláty silné o něco víc než papír - zavinout sice šly, ale teda výsledek rozhodně neodpovídal ilustračnímu fotu. Za mě palec dolů. Pokud máte někdo tip, kde by mohla být chyba, prosím o reakci. Samotné mi to vrtá hlavou.

Jana Kopřivová

Dobrý den, moc děkujeme za zpětnou vazbu. Máme na tento dort již více takových ohlasů, tak ho co v nejbližší době zkusíme upéct znovu, abychom zjistili, kde je chyba. Při focení se nám povedl tak, jak vidíte na fotografii. Je to záhada.

Jana Jihlavcová

Dort je skvělý!!! Žádný problém s těstem jsem nezaznamenala, naopak je to mnohem jednodušší, když se nemusí pracně zapracovávat vyšlehané bílky. Přidala jsem asi o trochu víc vody, takže těsto bylo hodně tekuté, ale i tak bylo perfektní a dobře se rolovalo. Držela jsem se přesně receptu, jen jsem ubrala trochu cukru a místo bílé potahové hmoty použila pravý marcipán. I tak dort vypadal parádně. Díky za recept!

Vlaďka PŘÍJMENÍ

Dort asi bude dobrý, těsto vyběhlo, jak mělo (přiznám se, že po komentářích jsem přidala lžičku sody a vejce šlehala ručně asi půl hodiny do opravdu husté pěny). Ovšem při míchání želatiny do čokolády se vytvořily hrudky a čokoláda byla okamžitě chladná, natož když jsem přimíchala Mascarpone, tak krém byl téměř studený, proto nechápu pokyn "nechejte zchladnout na pokojovou teplotu" :) Nevím, zda krém ztuhne, poté co želatina vytvořila hrudky...uvidíme... Avšak s marcipánem v množství 150g a s poznámkou "Dr.Oetker je krásně bílý" je to dobrý vtip :) Marcipán vyšel tak na půlku dortu a ani tak nebyl plát takto hrubý jako na obrázku a marcipán opravdu není bílý... Zřejmě jste mysleli fondán od Dr.Oetkera - ten je bílý a je ho více... :) Díky za recept :)

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit