Když piškotové těsto vylepšíte mletými ořechy, vznikne moučník, po kterém se jen zapráší – zvlášť když mu dáte lákavou formu dortíků ‚do ruky‘.
Suroviny
Postup
Na kávovou pěnu vlijte smetanu do kastrůlku, přiveďte těsně pod bod varu a vmíchejte kávu. Želatinu namočte do misky se studenou vodou (k namočení potřebuje jen pár minut, dejte pozor, aby se vám ve vodě nerozpustila). Čokoládu nalámejte do misky a zalijte horkou kávovou smetanou. Želatinu vymačkejte a přidejte do misky. Pomalu míchejte tak, aby se čokoláda i želatina ve smetaně dokonale rozpustily. Dejte chladit.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Opatrně vmíchejte mouku tak, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchejte ořechy a olej nebo máslo. Těsto vlijte do vymazaných formiček na malé dortíky (použít můžete i formičky na muffiny s rovnými stěnami), dejte do trouby a pečte asi 12–15 minut.
Kávovou smetanu vyjměte z lednice a ušlehejte dotuha. Vychladlé dortíky prořízněte a naplňte kávovou šlehačkou.
Hotové dortíky přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a nakonec ozdobte kávovými zrny.
NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte formičky v potřebném rozměru nebo tvaru, můžete upéct i vyšší piškotový plát, vykrájet z něj kolečka kulatým vykrajovátkem a složit je po dvou na sebe.