Oříškové dortíky s kávovým krémem

Oříškové dortíky s kávovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oříškové dortíky s kávovým krémem

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 15-20 dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6505 kcal
Bílkoviny 387 g
Sacharidy 394 g
Tuky 377 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když piškotové těsto vylepšíte mletými ořechy, vznikne moučník, po kterém se jen zapráší – zvlášť když mu dáte lákavou formu dortíků ‚do ruky‘.

Suroviny

vejce 6 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 180 g
mouka pšeničná hladká 140 g
prosátá
vlašské ořechy 60 g
mleté
olej 100 g
lze nahradit rozpuštěným máslem
Na kávovou pěnu
smetana ke šlehání 250 ml
káva instantní 3 ČL
želatina 2 plátky
bílá čokoláda 125 g
kvalitní
Na ozdobu
tmavá čokoláda 100 g
káva zrnková
v čokoládě

1 Na kávovou pěnu vlijte smetanu do kastrůlku, přiveďte těsně pod bod varu a vmíchejte kávu. Želatinu namočte do misky se studenou vodou (k namočení potřebuje jen pár minut, dejte pozor, aby se vám ve vodě nerozpustila). Čokoládu nalámejte do misky a zalijte horkou kávovou smetanou. Želatinu vymačkejte a přidejte do misky. Pomalu míchejte tak, aby se čokoláda i želatina ve smetaně dokonale rozpustily. Dejte chladit.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Opatrně vmíchejte mouku tak, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchejte ořechy a olej nebo máslo. Těsto vlijte do vymazaných formiček na malé dortíky (použít můžete i formičky na muffiny s rovnými stěnami), dejte do trouby a pečte asi 12–15 minut.

3 Kávovou smetanu vyjměte z lednice a ušlehejte dotuha. Vychladlé dortíky prořízněte a naplňte kávovou šlehačkou.

4 Hotové dortíky přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a nakonec ozdobte kávovými zrny.

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte formičky v potřebném rozměru nebo tvaru, můžete upéct i vyšší piškotový plát, vykrájet z něj kolečka kulatým vykrajovátkem a složit je po dvou na sebe.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit