Oříškové dortíky s kávovým krémem

Oříškové dortíky s kávovým krémem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6505 kcal
Bílkoviny 387 g
Cukr 394 g
Tuky 377 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když piškotové těsto vylepšíte mletými ořechy, vznikne moučník, po kterém se jen zapráší – zvlášť když mu dáte lákavou formu dortíků ‚do ruky‘.

Suroviny

vejce 6 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 180 g
mouka pšeničná hladká 140 g
prosátá
vlašské ořechy 60 g
mleté
olej 100 g
lze nahradit rozpuštěným máslem
Na kávovou pěnu
smetana ke šlehání 250 ml
2
granule instatní kávy
želatina 2 plátek
bílá čokoláda 125 g
kvalitní
Na ozdobu
tmavá čokoláda 100 g
kávová zrna v čokoládě

1 Na kávovou pěnu vlijte smetanu do kastrůlku, přiveďte těsně pod bod varu a vmíchejte kávu. Želatinu namočte do misky se studenou vodou (k namočení potřebuje jen pár minut, dejte pozor, aby se vám ve vodě nerozpustila). Čokoládu nalámejte do misky a zalijte horkou kávovou smetanou. Želatinu vymačkejte a přidejte do misky. Pomalu míchejte tak, aby se čokoláda i želatina ve smetaně dokonale rozpustily. Dejte chladit.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Opatrně vmíchejte mouku tak, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchejte ořechy a olej nebo máslo. Těsto vlijte do vymazaných formiček na malé dortíky (použít můžete i formičky na muffiny s rovnými stěnami), dejte do trouby a pečte asi 12–15 minut.

3 Kávovou smetanu vyjměte z lednice a ušlehejte dotuha. Vychladlé dortíky prořízněte a naplňte kávovou šlehačkou.

4 Hotové dortíky přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a nakonec ozdobte kávovými zrny.

NĚCO NAVÍC

Pokud nemáte formičky v potřebném rozměru nebo tvaru, můžete upéct i vyšší piškotový plát, vykrájet z něj kolečka kulatým vykrajovátkem a složit je po dvou na sebe.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit