Oříškové dortíky s kávovým krémem

Oříškové dortíky s kávovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (3)
Do hodiny Snadné Na 15-20 dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6505 kcal
Bílkoviny 387 g
Sacharidy 394 g
Tuky 377 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když piškotové těsto vylepšíte mletými ořechy, vznikne moučník, po kterém se jen zapráší – zvlášť když mu dáte lákavou formu dortíků ‚do ruky‘.

Související recepty

Suroviny

vejce 6 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 180 g
mouka pšeničná hladká 140 g
prosátá
vlašské ořechy 60 g
mleté
olej 100 g
lze nahradit rozpuštěným máslem
Na kávovou pěnu
smetana ke šlehání 250 ml
2
granule instatní kávy
želatina 2 plátek
bílá čokoláda 125 g
kvalitní
Na ozdobu
tmavá čokoláda 100 g
kávová zrna v čokoládě

1 Na kávovou pěnu vlijte smetanu do kastrůlku, přiveďte těsně pod bod varu a vmíchejte kávu. Želatinu namočte do misky se studenou vodou (k namočení potřebuje jen pár minut, dejte pozor, aby se vám ve vodě nerozpustila). Čokoládu nalámejte do misky a zalijte horkou kávovou smetanou. Želatinu vymačkejte a přidejte do misky. Pomalu míchejte tak, aby se čokoláda i želatina ve smetaně dokonale rozpustily. Dejte chladit.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Opatrně vmíchejte mouku tak, aby v těstě nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchejte ořechy a olej nebo máslo. Těsto vlijte do vymazaných formiček na malé dortíky (použít můžete i formičky na muffiny s rovnými stěnami), dejte do trouby a pečte asi 12–15 minut.

3 Kávovou smetanu vyjměte z lednice a ušlehejte dotuha. Vychladlé dortíky prořízněte a naplňte kávovou šlehačkou.

4 Hotové dortíky přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a nakonec ozdobte kávovými zrny.

NĚCO NAVÍC

Pokud nemáte formičky v potřebném rozměru nebo tvaru, můžete upéct i vyšší piškotový plát, vykrájet z něj kolečka kulatým vykrajovátkem a složit je po dvou na sebe.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit