Skvěle doplní energii po odpolední obchůzce panství. Pokud ho nesníte celý, pozvěte na něj sympatického gentlemana či půvabnou lady ze sousedního sídla – ocení přinejmenším vaši kuchařskou zručnost...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Datle v misce přelijte vařící vodou. Máslo rozpusťte na mírném plameni v kastrůlku a vsypte do něj cukr. Nechte trochu vychladnout.
Vejce ušlehejte s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Sceďte vodu z datlí a nadrobno je nasekejte. Vsypte k máslu a dobře promíchejte.
Přidejte mouku i jablko a těsto přesuňte do připravené formy. Tu postavte ještě na plech (zabráníte tím přílišnému pečení odspodu) a pečte asi hodinu a čtvrt, až koláč vyběhne. Když do něj vpíchnete špejli, neměly by na ní ulpět vlhké drobky. Koláč nechte vychladnout ve formě.
Čokoládu nalámejte do misky (ne kovové). Rozehřejte ji v mikrovlnné troubě na střední výkon (vždy po minutě, dokud nezískáte tekutou hmotu), nebo ji klasicky rozpusťte ve vodní lázni.
Koláč vyklopte z formy, sejměte papír, ozdobně pocákejte bílou čokoládou a posypte kandovaným ovocem. Pokud dort dobře přikryjete, vydrží v chladničce minimálně týden – a bude mít pořád lepší chuť. Před ozdobením ho můžete také zabalit do několika vrstev potravinové fólie a až na dva měsíce zmrazit. Vždycky tak budete mít po ruce efektní dezert.
Komentáře
14.05.2007 20:08
Výborný
24.05.2007 17:42
Moc dobrý a i zdravý...
03.09.2007 18:34
Apetit 11/05
02.11.2007 09:21
Voňavéééé:)
07.01.2008 16:24
fíky místo datlí
31.08.2008 22:39
Mimoriadny dezert