0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vláčný zázvorovo-datlový dort

Vláčný zázvorovo-datlový dort
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:

Vláčný zázvorovo-datlový dort

4.4 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4457 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 565 g
Tuky 212 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvěle doplní energii po odpolední obchůzce panství. Pokud ho nesníte celý, pozvěte na něj sympatického gentlemana či půvabnou lady ze sousedního sídla – ocení přinejmenším vaši kuchařskou zručnost...

Suroviny

datle 200 g
sušené, vypeckované
máslo 200 g
studené, nakrájené na kousky a trochu na vymazání formy
hnědý cukr 300 g
co nejtmavší
vejce 2 ks
zázvor (čerstvý) 50 g
čerstvý, nastrouhaný
citronová kůra
z jednoho citronu
mouka pšeničná hladká 200 g
prosáta s lžící prášku do pečiva
jablko 1 ks
cca 250g, oloupané a nasekané na drobné kousky
bílá čokoláda 50 g
kandované ovoce 1 PL
sekané

1 Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Datle v misce přelijte vařící vodou. Máslo rozpusťte na mírném plameni v kastrůlku a vsypte do něj cukr. Nechte trochu vychladnout.

2 Vejce ušlehejte s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Sceďte vodu z datlí a nadrobno je nasekejte. Vsypte k máslu a dobře promíchejte. Přidejte mouku i jablko a těsto přesuňte do připravené formy. Tu postavte ještě na plech (zabráníte tím přílišnému pečení odspodu) a pečte asi hodinu a čtvrt, až koláč vyběhne. Když do něj vpíchnete špejli, neměly by na ní ulpět vlhké drobky. Koláč nechte vychladnout ve formě.

3 Čokoládu nalámejte do misky (ne kovové). Rozehřejte ji v mikrovlnné troubě na střední výkon (vždy po minutě, dokud nezískáte tekutou hmotu), nebo ji klasicky rozpusťte ve vodní lázni. Koláč vyklopte z formy, sejměte papír, o­zdobně pocákejte bílou čokoládou a posypte kandovaným ovocem. Pokud dort dobře přikryjete, vydrží v chladničce minimálně týden – a bude mít pořád lepší chuť. Před ozdobením ho můžete také zabalit do několika vrstev potravinové fólie a až na dva měsíce zmrazit. Vždycky tak budete mít po ruce efektní dezert. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Anonym

Dort je vynikající, zázvor mu dává šmrnc, bez něj by byl asi dost mdlý.Cukru jsem dala polovinu, myslím, že to bylo tak akorát. Příště zkusím nahradit část másla ( mlékem?), aby to nebyla tak kalorická bomba :o) Přidala jsem lžíci rozinkové zavařeniny ( recept též zde na Apetitu), myslím, že koláč si vyloženě říká o ořechy. U nás se po něm jen zaprášilo!

Anonym

Dort jsem dělala z celozrnné špaldové mouky a místo cukru jsem dala sušenou třtinovou šťávu a místo citrónové kůry, kůru z biopomeranče. Byl moc dobrý a chutnal i odpůrcům zdravého pečení :-)))

Anonym

Mimořádně voňavý a vláčný dort! Cukru opravdu bohatě stačí polovina uvedeného množství - datle jsou taky dost sladké. Másla jsem dala 150 g a taky to stačilo, a přidala jsem ořechy. Se zázvorem nešetřit:) Dobré by možná bylo použít i nasekaný kandovaný zázvor. Mňam - pustili jsme se do něho ještě když byl teplý;)

Anonym

Dort je opravdu velice dobrý, zázvoru jsem dala více a cukru (o polovinu) i másla (o necelou třetinu) méně. Protože datle už nebyly v kondici, použila jsem fíky. Také jsem přidala vlašáky, těmi jsem i zdobila čokoládovou bílou polevu.

Anonym

Dobrých koláčov je veľa, tento je mimoriadny, naozaj vláčny :) - robia to tie datle. Cukru 2/3, menej je podľa mňa málo, maslo neukracovať - a orechy by som nedávala - akosi mi to nejde dokopy s tou vláčnosťou. Z nutnosti som raz použila polohrubú múku a bolo to bezchybné tiež, nabudúce vyskúšam so špaldovou - určite nebudem sklamaná.

Obchod Apetit