Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťavnatý karotkový dortík

Šťavnatý karotkový dortík

3.9/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5565 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 662 g
Tuky 289 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Před časem zvítězil ve čtenářské soutěži o 10 nejlepších receptů roku časopisu Marianne. Není divu – těsto je až dětsky snadné, výsledek šťavnatý, vláčný a výborně uchovatelný. Plnit jím můžete formy nejrůznějších tvarů a velikostí, případně jej péci na plechu. Proto nešetříme místem a přinášíme tento recept znovu pro všechny, kterým až dosud zůstával utajen.

Suroviny

vejce 1 ks
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
med 125 ml
máslo 200 g
mrkev 150 g
mladá, nahrubo nastrouhaná
rozinky 100 g
kokos 50 g
strouhaný
sekané nebo mleté
Na krém
125 g
lučina
med 50 ml
lze vynechat
sušená pomerančová kůra
na proužky, z 1 pomeranče
voda 125 ml
cukr 125 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ° (elektrickou) nebo na 160 ° (horkovzdušnou). Změklé máslo utřete s medem, vejci a citronovou šťávou. Přidejte k němu sypké přísady a důkladně prohněťte. Vmíchejte strouhanou mrkev, kokos, rozinky a ořechy. Nemáte-li karotku, ale starší mrkev, raději ji po nastrouhání předvařte ve vodě s trochou cukru a přidejte do těsta.

2

Těsto naneste do máslem vymazaných forem nebo na plech a pečte 30 až 45 minut. Nechte trochu vychladnout ve formě a pak vyklopte.

3

Lučinu promíchejte s ostatními přísadami a hebkým krémem vlažný moučník potřete. Klasickou ozdobou jsou lehce kýčovité marcipánové mrkvičky, ale jemně nakrouhaná pomerančová kůra krátce povařená v oslazené vodě je vyloženě moderní cukrářskou tečkou.

Tip Apetitu:

  • Dezert bude ještě vláčnější a šťavnatější, zabalíte-li ho hned po upečení do alobalu. Do těsta za stejným účelem můžete přidat i půl sklenky mléka, ve kterém také můžete namočit strouhaný kokos. Nemáte-li rádi kokos, nahraďte ho strouhaným jablkem.
  • Pokud jste upekli vyšší tvar, můžete dezert nejen krémem potřít, ale také rozkrojit a naplnit. V tom případě ho připravte dvojnásobné množství.
  • Změňte způsob krájení a uvidíte, jak karotka všem zachutná! Nepotřebujete k tomu nic víc než obyčejnou škrabku na brambory. Vypadnou z ní průsvitné křehké plátky, které zazáří jako v salátu. Pomocí ostrého nože zase vyrobíte roztomilé sirky. Bude jim to slušet v jarních polévkách. Chcete-li vypadat, že se vyznáte, říkejte jim ,julienne‘. 
  • Proužky z pomeranče nejlépe vytvoříte speciální škrabkou, kterou koupíte pod názvem zester.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

28.01.2007 22:55
Mám naprosto stejnou zkušenost
17.09.2006 00:16
Dobrý den, jmenuji se Karolína a jsem z Prahy dnes jsem se pokusila upéct šťavnatý karotkový dortík podle vašeho receptu, bohužel dortík nejen že nevykynul ale naprosto se odstavnil v průběhu pečení, nevím co mám dělat, mé děti mě obvinují že jsem špatná matka. prosím poraďte Karolína 739 205596
17.01.2009 15:26
Dobrý den,dělala jsem právě včera mrkvovou bábovku podle podobného receptu,ale jen se lžící mouky a více ořechy/mám hodně/.Před zamícháním do těsta je potřeba mrkev v hrsti vymačkat.Šťávu pak o 9/10 doplnit vodou a vypít.Těsto jsem pekla v bábovkové formě v teplovzdušném hrnci na 180,vyskočilo to,dopékala se na 150 - celkem půl hodinky.Snězena za 10 minut.První inspirace ale přišla tento týden z pořadu Varení,pečení.Tak ať se to všem podaří !

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...