Šťavnatý karotkový dortík

Šťavnatý karotkový dortík

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5565 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 662 g
Tuky 289 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Před časem zvítězil ve čtenářské soutěži o 10 nejlepších receptů roku časopisu Marianne. Není divu – těsto je až dětsky snadné, výsledek šťavnatý, vláčný a výborně uchovatelný. Plnit jím můžete formy nejrůznějších tvarů a velikostí, případně jej péci na plechu. Proto nešetříme místem a přinášíme tento recept znovu pro všechny, kterým až dosud zůstával utajen.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 250 g
vejce 1 ks
skořice 0.5 PL
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
jedlá soda 1 PL
med 125 ml
máslo 200 g
citronová štáva 50 ml
mrkev 150 g
mladá, nahrubo nastrouhaná
rozinky 100 g
kokos 50 g
strouhaný
vlašské ořechy 100 g
sekané nebo mleté
Na krém
125 g
lučina
med 50 ml
vanilkový cukr 0.5 bal
citronová štáva 0.5 PL
sušené mléko 50 g
lze vynechat
sušená pomerančová kůra
na proužky, z 1 pomeranče
voda 125 ml
cukr 125 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ° (elektrickou) nebo na 160 ° (horkovzdušnou). Změklé máslo utřete s medem, vejci a citronovou šťávou. Přidejte k němu sypké přísady a důkladně prohněťte. Vmíchejte strouhanou mrkev, kokos, rozinky a ořechy. Nemáte-li karotku, ale starší mrkev, raději ji po nastrouhání předvařte ve vodě s trochou cukru a přidejte do těsta.

2

Těsto naneste do máslem vymazaných forem nebo na plech a pečte 30 až 45 minut. Nechte trochu vychladnout ve formě a pak vyklopte.

3

Lučinu promíchejte s ostatními přísadami a hebkým krémem vlažný moučník potřete. Klasickou ozdobou jsou lehce kýčovité marcipánové mrkvičky, ale jemně nakrouhaná pomerančová kůra krátce povařená v oslazené vodě je vyloženě moderní cukrářskou tečkou.

Tip Apetitu:

  • Dezert bude ještě vláčnější a šťavnatější, zabalíte-li ho hned po upečení do alobalu. Do těsta za stejným účelem můžete přidat i půl sklenky mléka, ve kterém také můžete namočit strouhaný kokos. Nemáte-li rádi kokos, nahraďte ho strouhaným jablkem.
  • Pokud jste upekli vyšší tvar, můžete dezert nejen krémem potřít, ale také rozkrojit a naplnit. V tom případě ho připravte dvojnásobné množství.
  • Změňte způsob krájení a uvidíte, jak karotka všem zachutná! Nepotřebujete k tomu nic víc než obyčejnou škrabku na brambory. Vypadnou z ní průsvitné křehké plátky, které zazáří jako v salátu. Pomocí ostrého nože zase vyrobíte roztomilé sirky. Bude jim to slušet v jarních polévkách. Chcete-li vypadat, že se vyznáte, říkejte jim ,julienne‘. 
  • Proužky z pomeranče nejlépe vytvoříte speciální škrabkou, kterou koupíte pod názvem zester.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Dobrý den, jmenuji se Karolína a jsem z Prahy dnes jsem se pokusila upéct šťavnatý karotkový dortík podle vašeho receptu, bohužel dortík nejen že nevykynul ale naprosto se odstavnil v průběhu pečení, nevím co mám dělat, mé děti mě obvinují že jsem špatná matka. prosím poraďte Karolína 739 205596

Marie Effenbergerová

Dobrý den,dělala jsem právě včera mrkvovou bábovku podle podobného receptu,ale jen se lžící mouky a více ořechy/mám hodně/.Před zamícháním do těsta je potřeba mrkev v hrsti vymačkat.Šťávu pak o 9/10 doplnit vodou a vypít.Těsto jsem pekla v bábovkové formě v teplovzdušném hrnci na 180,vyskočilo to,dopékala se na 150 - celkem půl hodinky.Snězena za 10 minut.První inspirace ale přišla tento týden z pořadu Varení,pečení.Tak ať se to všem podaří !

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit