Korpusy, koláče a lité buchty se občas neupečou tak, jak by měly. Přehledně jsme pro vás shrnuli nejběžnější příčiny problémů.
Vyklenutý vršek
- Moc horká trouba.
- Forma byla v troubě moc vysoko.
Propadlý střed
- Málo zahřátá trouba.
- Příliš brzy jste otevřeli dvířka.
- Nedostatečně dlouhá doba pečení.
Nerovnoměrný povrch
- Těsto nedostatečně srovnané do formy.
- Nerovná mřížka v troubě.
Těsto utíká z formy
- Příliš mnoho kypřidla.
- Příliš malá či nízká forma.
Dírkovaná struktura
- Příliš mnoho kypřidla.
- Špatně promíchaná mouka a kypřidlo.
Příliš tmavé okraje
- Použili jste formu s černým vnitřkem. Příště zkuste světle či stříbrně zbarvenou.
Připravila Stanislava Moravcová ml. Vyšlo v časopise Apetit.