Vláčný zázvorovo-datlový dort

Vláčný zázvorovo-datlový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4451 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 568 g
Tuky 212 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Skvěle doplní energii po odpolední obchůzce panství. Pokud ho nesníte celý, pozvěte na něj sympatického gentlemana či půvabnou lady ze sousedního sídla – ocení přinejmenším vaši kuchařskou zručnost...

Suroviny

datle 200 g
sušené, vypeckované
máslo 200 g
studené, nakrájené na kousky a trochu na vymazání formy
krupicový cukr 300 g
přírodní, co nejtmavší
vejce 2 ks
zázvor (čerstvý) 50 g
čerstvý, nastrouhaný
citronová kůra
z jednoho citronu
mouka pšeničná hladká 200 g
prosáta s lžící prášku do pečiva
jablka 1 ks
cca 250g, oloupané a nasekané na drobné kousky
bílá čokoláda 50 g
kandované ovoce 1 PL
sekané
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Datle v misce přelijte vařící vodou. Máslo rozpusťte na mírném plameni v kastrůlku a vsypte do něj cukr. Nechte trochu vychladnout.

2. Vejce ušlehejte s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Sceďte vodu z datlí a nadrobno je nasekejte. Vsypte k máslu a dobře promíchejte. Přidejte mouku i jablko a těsto přesuňte do připravené formy. Tu postavte ještě na plech (zabráníte tím přílišnému pečení odspodu) a pečte asi hodinu a čtvrt, až koláč vyběhne. Když do něj vpíchnete špejli, neměly by na ní ulpět vlhké drobky. Koláč nechte vychladnout ve formě.

3. Čokoládu nalámejte do misky (ne kovové). Rozehřejte ji v mikrovlnné troubě na střední výkon (vždy po minutě, dokud nezískáte tekutou hmotu), nebo ji klasicky rozpusťte ve vodní lázni. Koláč vyklopte z formy, sejměte papír, o­zdobně pocákejte bílou čokoládou a posypte kandovaným ovocem. Pokud dort dobře přikryjete, vydrží v chladničce minimálně týden – a bude mít pořád lepší chuť. Před ozdobením ho můžete také zabalit do několika vrstev potravinové fólie a až na dva měsíce zmrazit. Vždycky tak budete mít po ruce efektní dezert. 

Komentáře

Anonym

Dort je vynikající, zázvor mu dává šmrnc, bez něj by byl asi dost mdlý.Cukru jsem dala polovinu, myslím, že to bylo tak akorát. Příště zkusím nahradit část másla ( mlékem?), aby to nebyla tak kalorická bomba :o) Přidala jsem lžíci rozinkové zavařeniny ( recept též zde na Apetitu), myslím, že koláč si vyloženě říká o ořechy. U nás se po něm jen zaprášilo!

Anonym

Dort jsem dělala z celozrnné špaldové mouky a místo cukru jsem dala sušenou třtinovou šťávu a místo citrónové kůry, kůru z biopomeranče. Byl moc dobrý a chutnal i odpůrcům zdravého pečení :-)))

Anonym

Mimořádně voňavý a vláčný dort! Cukru opravdu bohatě stačí polovina uvedeného množství - datle jsou taky dost sladké. Másla jsem dala 150 g a taky to stačilo, a přidala jsem ořechy. Se zázvorem nešetřit:) Dobré by možná bylo použít i nasekaný kandovaný zázvor. Mňam - pustili jsme se do něho ještě když byl teplý;)

Anonym

Dort je opravdu velice dobrý, zázvoru jsem dala více a cukru (o polovinu) i másla (o necelou třetinu) méně. Protože datle už nebyly v kondici, použila jsem fíky. Také jsem přidala vlašáky, těmi jsem i zdobila čokoládovou bílou polevu.

Anonym

Dobrých koláčov je veľa, tento je mimoriadny, naozaj vláčny :) - robia to tie datle. Cukru 2/3, menej je podľa mňa málo, maslo neukracovať - a orechy by som nedávala - akosi mi to nejde dokopy s tou vláčnosťou. Z nutnosti som raz použila polohrubú múku a bolo to bezchybné tiež, nabudúce vyskúšam so špaldovou - určite nebudem sklamaná.

Obchod Apetit