Vláčný zázvorovo-datlový dort

Vláčný zázvorovo-datlový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4451 kcal
Bílkoviny 59 g
Cukr 568 g
Tuky 212 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Skvěle doplní energii po odpolední obchůzce panství. Pokud ho nesníte celý, pozvěte na něj sympatického gentlemana či půvabnou lady ze sousedního sídla – ocení přinejmenším vaši kuchařskou zručnost...

Suroviny

datle 200 g
sušené, vypeckované
máslo 200 g
studené, nakrájené na kousky a trochu na vymazání formy
krupicový cukr 300 g
přírodní, co nejtmavší
vejce 2 ks
zázvor (čerstvý) 50 g
čerstvý, nastrouhaný
citronová kůra
z jednoho citronu
mouka pšeničná hladká 200 g
prosáta s lžící prášku do pečiva
jablka 1 ks
cca 250g, oloupané a nasekané na drobné kousky
bílá čokoláda 50 g
kandované ovoce 1 PL
sekané
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hlubší koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Datle v misce přelijte vařící vodou. Máslo rozpusťte na mírném plameni v kastrůlku a vsypte do něj cukr. Nechte trochu vychladnout.

2. Vejce ušlehejte s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Sceďte vodu z datlí a nadrobno je nasekejte. Vsypte k máslu a dobře promíchejte. Přidejte mouku i jablko a těsto přesuňte do připravené formy. Tu postavte ještě na plech (zabráníte tím přílišnému pečení odspodu) a pečte asi hodinu a čtvrt, až koláč vyběhne. Když do něj vpíchnete špejli, neměly by na ní ulpět vlhké drobky. Koláč nechte vychladnout ve formě.

3. Čokoládu nalámejte do misky (ne kovové). Rozehřejte ji v mikrovlnné troubě na střední výkon (vždy po minutě, dokud nezískáte tekutou hmotu), nebo ji klasicky rozpusťte ve vodní lázni. Koláč vyklopte z formy, sejměte papír, o­zdobně pocákejte bílou čokoládou a posypte kandovaným ovocem. Pokud dort dobře přikryjete, vydrží v chladničce minimálně týden – a bude mít pořád lepší chuť. Před ozdobením ho můžete také zabalit do několika vrstev potravinové fólie a až na dva měsíce zmrazit. Vždycky tak budete mít po ruce efektní dezert. 

Obchod Apetit