Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Geniální dort - základní recept

sponge
ZDROJ: Nick Fewings/Unsplash
sdílet:

Geniální dort - základní recept

4.2/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5174 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 520 g
Tuky 298 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moučník s džemem a jednoduchým máslovým krémem se hodí k odpolednímu čaji i jako pohoštění pro přátele. Victoria Sponge Cake je léty prověřený geniálně jednoduchý a geniálně lahodný dezert, který milovala už britská královna Viktorie.

Suroviny

Na korpus
moučkový cukr 200 g
máslo 200 g
změklé + na vymazání
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
rovné
mléko 2 PL
Na náplň
máslo 100 g
změklé
moučkový cukr 140 g
prosátý
vanilka 1 špetka
mletá
jahodový džem 1 sklenka
moučkový cukr
na ozdobení

Postup

1

Rozehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na korpus a utřete je dohladka. Mouku s kypřícím práškem vmíchejte až nakonec.

3

Rozdělte těsto do forem, uhlaďte špachtlí nebo spodkem lžíce a pečte zhruba dvacet minut, dokud dort nezezlátne a není pružný. (Můžete do moučníku zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, je hotovo.) Nechte korpusy vychladnout.

4

Pusťte se do náplně. Třete máslo, dokud není hladké a krémové, a postupně k němu přidávejte moučkový cukr i mletou vanilku.

5

Takto vzniklým krémem potřete jeden z korpusů. Na krém pak přijde vrstva džemu a úplně navrch druhý korpus.

Před servírováním můžete dort poprášit moučkovým cukrem. Ve vzduchotěsném obalu a v chladu vydrží i dva dny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

Recept se nachází v č.8/05, str.49
Tak jsme do skupiny vyzkoušených po čokoládovém a banánovo-karamelovém přiidali kávovo-ořechový a opět musím říct, že je to opravdu geniální! Ale banán-karamel stále vede. Už ho děláme i známým na zakázku :-))
Ten dort je vynikající. Zatím jsme měli jen banánovo-karamelový, ale o to častěji:-) Což je v naší rodině čokoholiků opravdu něco vyjímečného, dort bez čokolády a přesto se těší takovému úspěchu... :-) Chystám se vyzkoušet pistáciovou variantu...tak jsem zvědavá ;-) Hezký den, Katy
No, já tedy nevím..Mělo to být něco rychlého a ejhle..Těsta se mně zdálo málo, tak jsem udělala z jedné a půl dávky.No, to zase bylo asi moc, jelikož po naplnění toho bylo do pusy až moc.No a hlavně se mně spatně vyklopil a bylo to ,no na pohled k pláči, ale na chuť prý paráda. Zmizel i takto splichtěný hned..
Viktor
Müller
2 celé kypřící prášky?
Martina
Kojzarová

In reply to by janke

Dobrý den,
moc děkujeme za upozornění na chybějící jednotku, už je doplněna. Do těsta patří 2 lžičky kypřicího prášku.

redakce Apetitu

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč