Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Čokoládový dort s jogurtem

Čokoládový dort s jogurtem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (193)
Více než hodinu Snadné 8-10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5354 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 478 g
Tuky 317 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Protože těsto na dort obsahuje jogurt, přísadu uklidňující nejen trávení, ale i špatné svědomí, zaslouží si v našem čokoládovém království post nejvyšší.

Suroviny

Na korpus
čokoláda na vaření 115 g
nebo hořká čokoláda, nasekaná na malé kousky
máslo 175 g
změklé
krupicový cukr 200 g
vejce 3 ks
ušlehaná
jogurt 150 ml
mouka pšeničná hladká 150 g
prosátá
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
vanilkový cukr
Na polevu
čokoláda na vaření 200 g
smetana ke šlehání 75 ml
máslo 25 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 190° (elektrickou) nebo 170° (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky, zpracujte a vychlaďte ji podle návodu v rámečku.

2

Čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

3

Připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte jedním z uvedených způsobů a promíchejte.

4

Vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.

Tip Apetitu
Nebojte se hoblinek. Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Dort je výborný, peču ho často, ale: 1) peču ho při dané teplotě nejméně 45minut a to ještě někdy není uprostřed úplně dopečený 2) až na první pokus, který dopadl na jedničku mi dort po vytažení z trouby "kecne". Nejdřív je krásně nadýchaný a jak chládne, uprostřed se začne propadat. Ale to se schová pod polevu a hoblinky a na chuti to opravdu neubírá :-)

Anonym

Souhlaím s Mildou, dort už jsem pekla několikrát a v několika různých troubách a pekla jsem ho pokaždé déle, než je uvedeno v časopisu. To je lale asi jediná výtka k téhle dobrotě, u nás doma se po něm vždycky jenom zapráší :-)

Anonym

Prosím, jaký druh jogurtu se má přidat do receptu???

Anonym

myslím že je jedno jaký druh, jen aby byl bílý....já přidala naprosto obyčejný bílý jogurt a bylo to vynikající

Anonym

Je sice pravda, že dort jak chladne tak se trochu propadne, ale opravdu se to schová pod hoblinky a polevu, myslím, že tohle se stává u každého piškotu, mě tedy skoro u každého a co se týče toho času pečení tak to hodně záleží na troubě a taky na druhu formy, jinak je fakt nejlepší, co jsem kdy vyzkoušela a má úspěch zaím u všech a to se někteří jen podívali :-))

Anonym

Tak to mě se ještě nikdy nestalo, že by mi ten dort klesnul, Je potřeba ho v troubě nechat asi hodinu, když už je opravdu hotový a proti klesnutí se lze bránit tím, že ho necháme ještě nějakou dobu v teplé troubě, protože právě chladnutí ve studeném prostředí způsobuje to, že Vám dort poklesne.

Anonym

Rada skusam nove veci... aj toto som skusala roznymi sposobmi, dokonca aj ako kolac na plechu (upecie sa to rychlejsie :)) a vzdy to bolo skvele.

Anonym

Tak toto je najlepší koláč aký som kedy jedla aj piekla. Dnes ho upečiem zas. Len keby vydržal aspon do zajtra, o chvíľu nie je po ňom ani stopy.

Anonym

Upekla jsem si ho k narozeninám a rozhodně jsem nelitovala, všichni si pochutnali!! Jenom příště uberu trochu cukru.

Anonym

Na můj vkus je tam moc cukru, čokoláda sama o sobě je dost sladká. Cukr podstatně zredukuju a potom je to skutečně božské.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit