3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

jednohubky na špejli
ZDROJ: The Ujulala/Pixabay
sdílet:

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?  

Připravili jsme si pro vás tři tipy na rychlé a lehké pohoštění, které zvládnete připravit během pár minut. Jejich výhodou není jen to, že mohou být neskutečně dobré, ale také je lze jíst jednou rukou elegantně bez toho, abyste se zašpinili. To je na oslavách dozajista velkou výhodou.  

1. Melounová variace se sušenou šunkou a feta sýrem 

Prosciutto se žlutým melounem už nejspíš znáte. My vám prozradíme, jak meloun se sušenou šunkou povýšit na ještě větší delikatesu.  

Suroviny: 

  • ½ melounu cantaloupe 
  • ¼ vodního melounu 
  • 150 g španělské šunky či jiné sušené šunky 
  • 200 g feta sýru 
  • šťáva z limety 
  • balsamikový ocet 
  • dřevěná napichovátka nebo špejle 

Postup:

  1. Oba druhy melounů si pokrájejte na kostky o velikosti sousta. Stejným způsobem pokrájejte feta sýr.  
  2. Šunku si natrhejte na menší kousky. 
  3. Na dřevěné napichovátko vždy nejprve napíchněte kostičku červeného vodního melounu, pak kostičku feta sýru, následně kostičku melounu kantalup a nakonec kousek španělské šunky. 
  4. Takto postupujte dál, dokud nezaplníte celé napichovátko či špejli. 
  5. Nakonec všechny jednohubky zakápněte limetovou šťávou a trochou balsamika. 

2. Jednohubky z pečených paprik 

Pečené papriky patří k létu a jejich dokonalá chuť nenechá chladným snad nikoho. Jejich loupání sice nepřeskočíte, ale výsledek bude stát za to. Pokud vám navíc nezbyde trpělivost na napichování, můžete z upečené zeleniny vždycky vytvořit salát nebo pomazánku.

Suroviny: 

  • 1 velká žlutá paprika 
  • 1 velká červená paprika 
  • 1 velká červená cibule 
  • keřík cherry rajčátek 
  • 100 g ajvaru  
  • olivový olej 
  • sůl, pepř 
  • špejle nebo dřevěná napichovátka 

Postup:

  1. Papriky umyjte a rozpulte. Rozložte je spolu s rajčátky na plech s pečícím papírem. Papriky položte vnitřní stranou nahoru, a zakápněte olivovým olejem. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější měsíčky a pokapejte olejem. 
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte přibližně dvacet minut. Zeleninu můžete připravit i na grilu.
  3. Jakmile bude zelenina opečená, nechte ji aspoň deset minut vychladnout. Papriky oloupejte a pokrájejte na kousky. 
  4. Na špejli napíchněte vždy kousek pečené papriky, střídejte žlutou a červenou, cherry rajčátko a půlměsíček cibule. Opakujte, dokud nebude špejle nebo napichovátko zaplněné.  
  5. Jednohubky jemně osolte, opepřete a potřete trochou ajvaru.  

3. Řepné jednohubky s kozím sýrem 

Suroviny: 

  • 1 menší a měkká řepa (můžete použít i nakládanou řepu) 
  • 1 měkčí hruška 
  • balení měkkého kozího sýra 
  • hrst lístků čerstvého špenátu 
  • sůl, pepř 
  • balsamikový ocet 

Postup:

  1. Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky. Hrušku rovněž zbavte slupky a také ji pokrájejte na kostky. Stejným způsobem připravte kozí sýr. 
  2. Na špejli vždy napíchněte kostičku řepy, kostičku sýra, pak hrušku a list špenátu. 
  3. Všechny jednohubky podle chuti osolte, opepřete a zakápněte trochou balsamikového octa. 
Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit