Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šašlik, ražniči, kebab nebo špíz: Připravte si v troubě maso na špejli a zažijte léto uprostřed zimy

victoria-shes
ZDROJ: victoria-shes
sdílet:

Variant, jak připravit jednoduché a přitom chutné maso na špejli, je hned několik. Dali byste si raději kebab, špíz, ražniči nebo šašlik? Každá ze zmíněných úprav masa pochází z jiné země, ale všechny stojí rozhodně za hřích. Jejich příprava není navíc vůbec složitá!

Šašlik z Východu

Grilované maso na jehle si získalo velkou oblibu v zemích bývalého Sovětského svazu, dodnes šašlik rádi připravují na Ukrajině, v Arménii, Gruzii, Uzbekistánu, Ázerbájdžánu i v Rusku.

Šašlik využívá větší kousky prorostlého masa, které se marinují přes noc v červeném víně s octem a kořením. Maso se napichuje na ploché jehly, tzv. šampury, střídavě s cibulí a sezónní zeleninou.

Připravuje se nad žhavým uhlím z březového nebo olšového dřeva. Během grilování se potírá marinádou. Podává se s výrazně kořeněnými omáčkami, bylinkami či zrníčky granátového jablka.

  • Označení šašlik patrně pochází od krymských Tatarů z počátku 16. století.
  • Kozáci tuto snadnou úpravu prorostlého masa přijali za svou a šířili po celém Ruském impériu.
  • V roce 1910 se šašlik dostal na menu petrohradských restaurací a v roce 1920 se už připravoval ve všech ruských městech.
  • Na Ukrajině se maso marinuje v majonéze s pepřem, solí a cibulí.
  • Nejčastěji se využívá masa vepřového, setkat se však můžeme i s hovězím nebo jehněčím šašlikem.

Ražniči z Balkánu

Z oblasti Balkánu se k nám dostal oblíbený recept na kousky masa pečené na jehle v troubě či na rožni. Název ražniči vychází z chorvatského označení rožně či rožnění, podobným způsobem úpravy je řecké souvlaki Ražniči snadno připravíte doma v troubě. Co všechno na špejli patří?

    • Do ražniči se používají kousky masa, které se napichují střídavě s cibulí, sezónní zeleninou a špekem na kovové jehly.
    • V Srbsku k masu s oblibou přidávají papriky i rajčata.
    • V Chorvatsku na špejli připravují také mleté maso, tzv. pljeskavici, bez špejle se peče známé čevapčiči.  
    • Pro začátek doporučujeme zvolit zdánlivě obyčejnou kombinaci vepřového masa nakrájeného na menší kousky s cibulí a špekem či slaninou, ke které můžete podávat paprikový ajvar a vařené brambory.

    Kebab z Turecka

    První zmínky o tomto pokrmu, který v překladu označuje grilované otačející se maso, najdeme v Turecku. Velice podobné jídlo můžeme ochutnat také v nedalekém Řecku, kde jej nazývají gyros. Úpravou i složením je gyros kebabu hodně podobný.

    Turci s Řeky vedou dlouhé debaty o tom, který z pokrmů je původní. Ať už se rozhodnete připravit kebab či gyros, výsledkem je chutné opečené maso podávané s pita chlebem, tortillou či tureckou chlebovou plackou dürüm.

    Turecký kebab se nejprve připravoval na horizontální špejli. O něco později se však způsob proměnil a můžeme ho vidět dodnes. Kusy masa se vrství na sebe na horizontální tyč, takže tvoří jednolitý válec. Ten se během pečení otáčí kolem své vertikální osy. 

    Maso, nejčastěji skopové či vepřové, se před pečením krájí na plátky a alespoň 24 hodin marinuje ve směsi koření  z kmínu, soli a pepře, cibule a feferonek.

    Maso na špejli na turecký způsob si můžete jednoduše připravit také doma, gril vyměňte za troubu a vychutnejte si tuto pochoutku s oblíbenou zeleninou, rýží, pita chlebem a bylinkovou omáčkou.

    • Proslulosti kebab v Evropě dosáhl díky početné turecké komunitě žijící v Německu. Turci zde zřizovali bistra nazvané Döner kebab, kde se formou bufetu připravují tradiční pochoutky na špejli i rožni.
    • Kebab si v 70. letech minulého století podmanil nejdříve Berlín, brzy se však rychlé občerstvení rozšířilo po celém Německu. České restaurace s kebabem převzaly vzor od německých Döner kebabů, od kterých se odlišují pouze zeleninou přizpůsobenou českému apetitu.

    Špízy z celého světa

    Příprava masa, při které se kousky svaloviny napichují na jehlu a opékají nad ohněm, je stará jako lidstvo samo. Není tedy s podivem, že špíz našel své místo také ve středoevropské kuchyni.

    • Pojmem špíz můžeme označit samotný pokrm, ale také způsob přípravy, ze kterého vychází šašlik, kebab, ražniči i souvlaki.
    • České pojmenování špíz vychází z německého spieß, tedy bodce. Jednotnou podobu, základní suroviny či koření u něj ale nenajdeme. Špíz se těší oblibě po celém světě, a tak si každý přidává přesně to, co má nejradši.

    Špíz je variabilní, můžete jej připravit v troubě i na grilu, kombinovat všechny druhy masa, od kuřecího, vepřového, hovězího po jehněčí i rybí.

    Na špejli k masu můžete přidat žampiony, sezónní zeleninu, slaninu, ale také náhražky masa, jako jsou tofu, tempeh či sýr halloumi. 

    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Hana Kovaříková

    Apetit magazín