
Cuketové jednohubky s bazalkovým pestem
Sníte je, ani nevíte jak!
Ingredience
- 125 g ricotty, nejlépe čerstvé
- 1 menší cuketa, nakrájená na podlouhlé tenké plátky
- hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2–3 velké hrsti bazalkových lístků
- 1/2 lžičky soli, nejlépe hrubozrnné mořské
- 50 ml panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, oloupané a překrojené napůl
- 50 g piniových oříšků
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
NA PESTO
Příprava jídla
1 Začněte pestem. Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než abyste do nich jen bušili ve středu misky. Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká pasta – můžete ji ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat. Pesto můžete připravit také pomocí tyčového mixéru.
2 Ricottu promíchejte s asi 2 lžícemi pesta. Cuketové plátky vyskládejte na plochu, osolte je a opepřete. Na jeden konec plátku dejte vždy zhruba 1 lžíci ochucené ricotty. Srolujte a podle potřeby spíchněte párátkem. Ihned podávejte, pokapané dalším pestem.
NĚCO NAVÍC
Jednohubky můžete ozdobit drobnými lístky bazalky a opraženými piniovými oříšky. Zbylé pesto dejte do skleničky s uzávěrem, zakapejte ho olejem a uchovejte v lednici na pozdější použití.
Přidat komentář