Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4916 kcal
Bílkoviny 320 g
Cukr 480 g
Tuky 180 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polenta je další skvělá příloha, která si zaslouží zařadit do vašeho repertoáru. Blogerka Věruška vám ji nabízí v podobě návykově dobrých chuťovek.

Suroviny

45 g
instantní polenta
sýr pecorino 15 g
nastrouhaný
máslo 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sušená šunka 8 plátků
sušené brusinky 8 ks
větší, propláchnuté
75 g
sýr fontina
olivový olej extra panenský

1 Máslem vymažte 8 důlků ve formě na muffiny nebo hlubší plech o velikosti asi 15x20cm.

2 Přiveďte k varu 400ml osolené vody, pak stáhněte teplotu těsně pod bod varu a pomalu za stálého míchání vsypte do vody polentu. Stále míchejte a vařte 3-5 minut, dokud polenta nezhoustne.

3 Potom odstavte z plotny, vmíchejte pecorino a máslo a opepřete. Lžící polentu přeneste do forem na muffiny nebo ji rozetřete na plech a nechte ztuhnout.

4 Ztuhlá polentová kolečka vyklopte. Pokud jste nechávali polentu ztuhnout na plechu, pomocí formičky, hrnku či sklenice z ní vykrájejte kolečka.

5 Kolečka položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem a v troubě grilujte z každé strany 4 minuty. (V tuhle chvíli můžete vychladlá kolečka uložit a občerstvení dotáhnout až následující den.) každé kolečko pak oviňte plátkem parmské šunky, nahoru položte kousek sýra fontina a brusinku. Opět vložte do trouby a grilujte další 4 minuty. ihned podávejte.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit