Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

garden party
ZDROJ: Lee Myungseong/Unsplash
sdílet:

Připravte pro své hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. 

Než začnete podávat hlavní chod, je dobré myslet i na návštěvníky, kteří přišli s prázdným žaludkem.

Připravte drobné předkrmy, které zaženou malý hlad. Pokud se chcete opravdu blýsknout, zapomeňte na klasické jednohubky z rohlíků a vsaďte na orginální chuťovky jako například rolky z pšeničné tortilly. Jejich příprava nezabere příliš času a efekt je dokonalý. 

  • Plát tortilly namažte pomazánkou, dresinkem nebo smetanovým sýrem. Přidejte šunku, sýr a doplňte zeleninou.
  • Placku opatrně srolujte a pevně utáhněte. Asi v centimetrových vzdálenostech do ní napíchejte párátka, mezi kterými wrap nakrájejte tak, aby vznikly malé chuťovky o velikosti sousta.
  • S náplněmi můžete experimentovat. V rolkách se také bude skvěle vyjímat uzený losos v kombinaci se zakysanou smetanou, česnekem a koprem, doplněný lístky rukoly nebo jiného salátu. 
  • Placky plňte přiměřeně, aby šly dobře zarolovat a po nakrájení držely tvar.  

Na stůl přichystejte i další chuťovky, jako třeba olivy, nakládanou zeleninu, sýrovo-paprikové tyčinky, tuňákové trojhránky nebo chuťovku inspirovanou Španělskem - papriku s chorizem

Gril – sázka na jistotu 

Asi málokdo si dokáže představit zahradní slavnost bez grilu. Tento úžasný pomocník dokáže vykouzlit pochoutky, po kterých si budou hosté olizovat prsty. Na rozpálený rošt můžete položit nejen maso, ale také zeleninu, houby, sýry nebo ovoce.  

  • Jakmile začnete péct vepřová žebírka tex mex, mlsní nedočkavci se od grilu už ani na vteřinku nevzdálí. 
  • Pro milovníky jemného kuřecího masíčka připravte naše osvědčené jamajské kuře. Jeho příprava je snadná a výsledek nepřekonatelný. 
  • Jako příloha jsou výborné pečené brambory nebo domácí pečivo

Pár tipů, než začnete grilovat: 

  1. Jestli si nejste jisti, zda použít uhlí nebo brikety, základní pravidlo je jasné. Pokud budete grilovat jen krátkou dobu, postačí uhlí, které rychleji shoří. Oproti tomu brikety jsou vhodné pro dlouhodobé pečení například větších kusů mas. 
  2. Na přípravě masa si dejte záležet, nic neuspěchejte. Marinujte ho ideálně přes noc a před pokládáním na gril ho vyndejte alespoň půl hodiny předem z lednice.  
  3. S marinádami se nebojte experimentovat, skvělou chuť jim krom česneku dodají také bylinky.
  4. Mějte pořádně rozpálený gril. Ze začátku na vyšší teplotu, později uberte. Pokud položíte flákotu na vlažný rošt, chuť spolu se šťávou vyteče. 
  5. Velké kusy mřížkou nepropadnou, ale na ty drobné, jako třeba nakrájenou zeleninu, je vhodné použít buď hliníkové tácy, grilovací pánve nebo teflonovou podložku.  
  6. Jestliže si nejste jistí, které maso je na grilování vhodné, pomůže vám náš steakový slovníček.

Steakový slovníček aneb Jaké maso je nejlepší na gril?

Více
  

Královna sezóny – zelenina 

Byl by naprostý hřích vynechat na vaší party zeleninu. Už jen proto, že právě v letním období, kdy dozrává, má tu nejlepší chuť a můžete buď utrhnout na zahrádce, nebo za rozumnou cenu pořídit. 

  • Proto nezapomeňte doplnit stoly o nakrájenou čerstvou zeleninu i salátové mísy. Osvěžující řecký salát nebo věhlasný coleslaw s parmazánem jsou ideálním odlehčením pečených mas. 
  • Bramborám, cuketě, paprice, lilku, cibuli i kukuřici nebo řepě či celeru sluší rozpálený gril stejně jako šťavnatým žebírkům. Proto neváhejte a přidejte je na rošt k nim.  

Osvěžující drinky 

Některým srdcařům postačí soudek s pivem, ale pro ty náročnější můžete připravit něco extra. Pohostěte je střikem s okurkou a ginem nebo ledovým čajem s blumami a tymiánem. Ten můžete připravit do velké uzavíratelné skleněné nádoby, ze které si hosté mohou čepovat sami.  

Pokud máte výkonný mixér, přichystejte tříšť. Ať už melounovo-okurkovou, nebo citrusovou s broskvemi. Ani v tomto ohledu se fantazii meze nekladou.  

Sladká tečka na závěr? Domácí zmrzlina 

Pokud si lámete hlavu s dezertem, tak teď už nemusíte. V horkých letních dnech všechny potěší vanilková zmrzlina. O to víc, když ji pro své hosty vyrobíte přímo vy. Uznáváme, příprava vyžaduje trochu víc péče a času, ale věřte, že to zvládnete a výsledek bude naprosto skvělý.  

Základní vanilková zmrzlina

Více

 

Autor: Katka Vávrová

Obchod Apetit