Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Boston Cream Pie: Koláč se sametovým žloutkovým krémem a polevou, který dobyl celý svět

Boston Cream Cake
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Souhra tří dokonalých prvků – máslového piškotu, hustého pudinku a čokoládové polevy. Tak by se dal stručně popsat Boston Cream Cake, ikona amerického Massachusetts. V čem byl tento zdánlivě obyčejný dort revoluční a jak ho připravit?

Původně se mu říkalo „Chocolate Cream Pie“, nebo také „Parker House Chocolate Cream Pie“, až se nakonec ustálilo prosté a jasné „Boston Cream pie“ či "Boston Cream Pie"Jde o jeden z tradičních amerických dortů a považuje se za oficiální koláč státu Massachusets.

Dort k otevření hotelu

Za autora dezertu se považuje francouzský šéfkuchař M. Sanzian. Ten ho roku 1856 představil veřejnosti u příležitosti slavnostního otevření bostonského hotelu Parker House (dnes známý jako Omni Parker House a nachází se v centru Bostonu). V té době to byl první hotel ve městě s tekoucí studenou i teplou vodou a výtahem.

  • Bostonský dort s krémem vznikl spojením dvou dezertů – washingtonského a amerického pudinkového koláče.
  • Převratnou novinkou bylo polití zákusku čokoládou. Do té doby se totiž čokoláda konzumovala výhradně jako hustý nápoj nebo se přidávala do pudinku.
  • A právě tato inovace vystřelila lehký máslový piškot s pudinkovým krémem na přední příčky oblíbenosti.

Bostonský Omni hotel se ke svému prvenství stále hrdě hlásí. Dokonce na svých oficiálních webových stránkách uvádí originální recept i s postupem tak, abyste si lahodný dezert mohli připravit i doma. Na jeho přípravu si vystačíte s běžnými surovinami.

  • Piškotový korpus se skládá z vajec, cukru, mouky a změklého másla.
  • Pudinkový krém připravíte z mléka, smetany, cukru, másla, kukuřičného škrobu, vajec a tmavého rumu.
  • Na polevu budete potřebovat čokoládu a fondán.
 
Skryt pre seznam
Boston cream pie
ZDROJ: StockFood
Skryt pre seznam

Recept na Boston Cream Pie

Na pudink (rozpis na 10 porcí)

  • 3 velké žloutky
  • 0,5 hrnku (100 g) krystalového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli 
  • 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
  • 0,25 hrnku (60 ml) smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na dort

  • 8 lžic (114 g) másla nakrájeného na kousky + na vymazání formy
  • 1,75 hrnku (224 g) hladké mouky
  • 1¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky soli
  • 0,75 hrnku (180 ml) plnotučného mléka
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 1 hrnek (200 g) krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu

  • 0,25 hrnku (60 ml) smetany ke šlehání
  • 113 g čokolády na vaření
  • 1 čajová lžička oleje

Postup

  1. Připravte krém: Ve středně velkém hrnci prošlehejte žloutky s cukrem, dokud se nespojí, pak přidejte kukuřičný škrob a sůl. Pomalu přilévejte mléko a prošlehávejte, nakonec vmíchejte přidejte smetanu a máslo. Směs přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty, dokud nezhoustne. 
  2. Vzniklý pudink propasírujte přes jemné sítko do misky. Vmíchejte vanilku. Chlaďte nejméně 3 hodiny.
  3. Připravte dort: Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kulatou formu vymažte a vyložte ji pečicím papírem. Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. V malém hrnci přiveďte mléko a máslo k varu na mírném ohni . Když se máslo rozpustí, stáhněte hrnec z plotny. Ve velké míse šlehejte vejce a cukr elektrickým mixérem, dokud nevznikne světlá a hustá hmota. Přidejte mléčnou směs a šlehejte, dokud se nespojí. Poté přidejte směs mouky a vanilky a opět zašlehejte.
  5. Pečte 30 až 35 minut. Propečenost otestujte špejlí.
  6. Přeneste korpus na mřížku a nechte 10 minut vychladnout. Velmi tenkým nožem nařízněte okraj, aby se koláč uvolnil ze strany formy. Opatrně koláč překlopte na mřížku a otočte jej pravou stranou nahoru, aby zcela vychladl.
  7. Sestavte dort: Nožem korpus opatrně rozkrojte napůl a spodní vrstvu položte na servírovací talíř. Potřete obě vrstvy krémem.
  8. Připravte si polevu: V malém hrnci na středně nízkém stupni zahřejte smetanu k varu. Hrnec odstavte z ohně a smetanu nalijte na rozlámanou čokoládu, olej, sůl a nechte 3 minuty stát. Vyšlehejte do hladka. Polevu rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.

Variace na „Boston cream“

Klasika je klasika, ale uznejte, že kombinace piškot, pudink a čokoláda vybízejí k improvizaci.

  • Skvěle se páruje s drobným ovocem – jahody, maliny, borůvky.
  • Rozdělením dortového korpusu na více plátů a postupným promazáním krému získáte zajímavější strukturu i řez.
  • Vanilkový pudink lze zjemnit vyšlehanou šlehačkou.
  • Některé recepty doporučují pokapat korpus sladkým sirupem společně s tmavým rumem.
  • Jiné nabádají strany dortu namazat zbylým krémem a zasypat praženými plátky mandlí.

Není koláč jako koláč

Navzdory označení „pie“, tedy koláč, se ve skutečnosti jedná o dort. Toto pojmenování vzniklo údajně proto, že se původně bostonské dezerty pekly v nízkých koláčových formách, které se používají pro přípravu amerických pájů. V té době byly formy na koláče levnější a tady i dostupnější.

Místní svůj dort stále milují. Dokládá to fakt, že si ho 12. prosince 1996 zvolili obyvatelé jako oficiální dezert státu Massachusetts. Porazil i takové kandidáty jako sušenky „Toll House“ a fíkové závitky „Fig Newton“. Aby té moučníkové hrdosti nebylo málo, koláč se dočkal i své koblihové (donutové) úpravy.

  • Usmažená kobliha z kynutého těsta se podélně rozřízne a naplní hustým pudinkovým krémem. Navrchu nesmí chybět lesklá čokoládová ganache.
  • I Boston Cream Donut se po vzoru svého většího bratra stale roku 2003 oficiální koblihou státu Massachusetts.
  • Nejstarší dochovaný recept na moderní variantu moučníku se objevil v roce 1887 v kuchařské knize tehdejší slavné kuchařky Marii Parloa.

Zdroj: Omnihotels, WhatsCookingAmerica, ErrensKitchen, SallysBakingAddiction

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín