Křehký koláč s lahodným krémem, kterému nikdo neodolá. Můžete se vsadit!
Suroviny
mouka pšeničná hladká
300
g
krupicový cukr
6
PL
máslo
160
g
chlazené a nasekané
Na náplň
hruška
4
ks
zralejší
citronová šťáva
1
PL
krupicový cukr
9
PL
nebo 225 g
mascarpone
250
g
vejce
2
ks
mandle plátky
100
g
Postup
1
V robotu promíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujte.
2
Vyklopte a na pomoučněné pracovní ploše rychle zformujte kouli. Zabalené těsto dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
3
Předehřejte troubu na 180 °C.
4
Čtvrtinu těsta si nechte na cop. Zbytek nahrubo nastrouhejte do formy a špičkami prstů natlačte ke dnu a okrajům.
5
Těsto vyložte pečicím papírem, tak velkým, aby vyplnil tak akorát celou prohlubeň a zatižte vrstvou fazolí. Ze zbylého těsta vytvořte cop a olemujte jím okraj formy.
6
V předehřáté troubě pečte těsto 25 minut, pak nechte vychladnout a opatrně odstraňte papír i fazole.
7
Hrušky oloupejte, přepulte a zbavte jádřince. Ihned promíchejte s citronovou šťávou a 1 lžící krupicového cukru, aby nezhnědly. Můžete do nich shora udělat ozdobné zářezy.
8
Šest lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujte dohladka a rozetřete na předpečený koláč. Nahoru naaranžujte hrušky a koláč posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 40–45 minut.
9
OZDOBNÝ COP
Z rozváleného těsta udělejte rádýlkem proužky a upleťte z nich plochý cop. Abyste obkroužili celý koláč, upleťte tři nebo čtyři kratší copy, jeden dlouhý se totiž podaří málokdy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Slaďoučké hrušky(21 receptů )
- Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med(63 receptů )
- Sladká Amerika: 39 receptů na ty nejlepší americké sladkosti(39 receptů )
- Tradiční americké koláče(6 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Prosím o radu. Tenhle koláč jsem už pekla několikrát a všem moc chutnal. Já ovšem pořád řeším estetickou stránku věci... Ať se snažím sebevíc, tak dokonalý cop na ozdobení kraje prostě nevytvořím! Těsto na to není dost tvárné a trhá se. Jak se to povedlo vám v redakci, že je výsledek tak pěkný?
Dobrý den, paní Borská,
koláč pekla naše foodstylistka Milka a ta umí naprosté zázraky na počkání a koláče peče vždy dokonalé. Už je to 7 let, ale zeptám se, zda má ona nebo někdo jiný z redakce v rukávu nějaký zaručený trik ;-). Za sebe ale prozatím můžu vřele doporučit tenhle recept na křehké těsto: http://www.apetitonline.cz/recept/zakladni-recept-na-krehke-testo
Možná se vám s ním bude pracovat lépe. Také mě napadá, že je vždy lepší uplést několik kratších copů a ty pak spojit. Dlouhý se přetrhne snad vždycky.
Zdravím za celou redakci, Martina
Možná je to máslem... s jihočeským se mi dařilo lépe než s jinými. Jinak jsem se s tím nepárala a do části na cop přidala trošku oleje, pak už to šlo.
Děkujeme za super tipy :-)!
Přejeme krásný den, redakce Apetitu