Hustá, lehce pikantní, s typickou kouřovou vůní, která ideálně doplní grilované maso i zeleninu. Připravte si domácí barbecue omáčku. Prozradíme, jak na ni i kde ji nejlépe využijete.
Mít ve spíži lahev barbecue omáčky se vyplatí – hodí se k marinování masa před grilováním i jako omáčka k hotovému steaku nebo žebírkům. Sluší také burgerům a pečenému masu. Barbecue omáčka by měla být chuťově vyvážená, žádná z ingrediencí by neměla být dominantní.
Co najdete v lahvi
O složení i výsledné chuti BBQ omáčky můžete hodiny debatovat, protože nejsou přesně dané. Typická je pouze lehce kouřová chuť. Omáčka sama může být sladká i pálivá, kořeněná i jemná… Chuť i složení se liší podle místa původu i kuchaře, který ji dělá.
- Většina kupovaných BBQ omáček vychází z kombinace kečupu nebo rajčatové pasty a octa. K dalším ingrediencím patří tekutý kouř, koření, třeba hořčice, pepř, bylinky, papričky… a sladidlo, například melasa, cukr nebo kukuřičný sirup.
- Pro ozvláštnění do ní můžete dát asijské koření, sójovou omáčku, worchester, limetovou šťávu, pálivé papričky a další přísady, které máte pro grilování rádi.
Recept na domácí BBQ omáčku
Barbecue omáčka se dá běžně koupit, ale domácí se nic nevyrovná.
- V rendlíku na lžíci olivového oleje opékejte 1 cibuli a 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno spolu se špetkou drcené chilli papričky asi 3 minuty dosklovita.
- Přidejte 400g konzervu krájených rajčat, 80 g tmavého třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce worcesterské omáčky a 1 lžíci hustého rajského protlaku a nechte na nízkém plameni bublat asi půl hodiny do zhoustnutí.
- Rozmixujte, případně dosolte a nechte vychladnout.
Zdroj informací: Apetit