0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilujete? Zkuste mexickou salsu, pikantní omáčku, kterou připravíte do 5 minut

Mexické tacos a rajčatová salsa pico de gallo
ZDROJ: Quin Engle, Unsplash
sdílet:

Salsy patří k Mexiku stejně neodmyslitelně jako tequila nebo limety. Prozradíme vám tajemství té nejlepší salsy, která je jako stvořená pro letní grilování a party pod širým nebem.

Salsa je španělský výraz pro omáčku. V latinskoamerické a především v mexické kuchyni jako salsu označují pikantní omáčku nebo nakrájenou zeleninovou směs na velmi drobné kousky, která připomíná salát. Její kořeny sahají až do předkolumbovské éry.

  • Základem salsy bývají zelenina – rajčata, papriky, cibule, kukuřice, z ovoce pak ananas, mango, broskve. 
  • Nikdy nechybí chilli a bylinky. Salsy jsou chuťově pestré a často pěkně pálivé.

Salsa má v mexické kuchyni všestranné použití:

Nejčastěji se používá k dochucení jiných jídel nebo jako dip. Malé misky s několika druhy pestrých omáček pro namáčení nechybí u většiny mexických pokrmů. Omáčky se také často používají k ochucení zapečených lupínků. Kukuřičné nachos se nejprve rozloží na plech a zasypou strouhaným sýrem. Po rozpečení v troubě se polijí omáčkou a ozdobí čerstvým koriandrem.

  • Salsou můžete polít grilované maso, které ho ochutí a zastane tak roli marinády.
  • Stejným způsobem ochutíte také rybí maso, krevety a mořské plody.
  • Lahodnou směsí zeleniny, bylinek a chilli si v Mexiku polévají dokonce i vejce.
  • Salsa se hodí k úpravě rybího masa ve stylu ceviche, tedy bez tepelné úpravy.

Jak na to: salsa syrová, vařená i z trouby

Mexické omáčky se tradičně připravují v hmoždíři, kde se ingredience třou, dokud se chutě nespojí. Výsledná salsa má trochu hrubší strukturu. Takto se připravují například salsa roja, salsa verde nebo guacamole. Moderní doba přinesla zrychlenou přípravu v mixéru, čímž vznikne hladká verze omáček.

  • Další variantou přípravy salsy je nasekání ingrediencí na drobné kousky a jejich promíchání, až salsa připomíná svěží salátek – takto se připravuje například pico de gallo.
  • Tajemství dokonalé salsy v tomto případě spočívá v přípravě s předstihem a jejího odležení v ledničce, klidně i celý den před podáváním. Čerstvé pří sady pustí šťávu a chutě se dokonale prolnou.

Která salsa je ta nejlepší?

Napříč Mexikem najdete bezpočet různých receptů na salsy, které se liší použitými surovinami, jejich poměrem a množství použitých chilli papriček. Vyzkoušejte ty nejznámější.

1. Salsa roja

Typická červená omáčka z rajčat a chilli papriček. Vybrat si můžete mezi třemi druhy její přípravy:

  • cruda: syrová z čerstvých surovin  
  • hervida: vařená, suroviny se rozmixují, pak vaří, dokud se chutě nespojí
  • asada: pečená, zelenina a chilli se opečou, poté smíchají s dalšími přísadami

2. Salsa roja picante

Pálivá verze salsy roja, která je díky štědrému množství chilli papriček jen pro otrlé labužníky.

3. Pico de gallo

V doslovném překladu ze španělštiny znamená název této svěží salsy "kohoutí zobák". Tradičně se připravuje ze stejných dílů nadrobno nasekaných čerstvých rajčat a cibule, s čerstvým koriandrem a velkým množstvím limetkové šťávy. Pro pikantní nádech se přidávají papričky jalapeño. Nejlepší je z vyzrálých letních rajčat. Existují i její obměny s ovocem (broskve, mango, v červnu zkuste i české jahody) pro sladší variantu.

4. Salsa verde

Další oblíbená mexická salsa, jejíž název (zelená omáčka) odráží její název.

  • Zelenou barvu získá díky své hlavní přísadě: plodům mochyně dužnoplodé. V Mexiku jim říkají tomatillos, protože svým tvarem připomínají protáhlá zelená rajčátka.
  • Podobně jako salsa roja se i salsa verde může připravovat zastudena z čerstvých ingrediencí nebo opékáním surovin v troubě či na grilu, které jí dodá lehce kouřovou chuť.
  • Kromě tomatillos do ní patří také čerstvý koriandr a zelené papričky (tradičně se používají serrano, zkusit můžete také jalapeño nebo jiný oblíbený druh papriček).

5. Guacamole

Celosvětově proslulá omáčka je díky avokádu máslově jemná. Kromě v guacamole najdete také rajčata, cibuli, koriandr, chili papričky a pořádnou dávku limetové šťávy.

V posledních letech zažívá tato salsa s narůstající oblibou a dostupností avokáda velký boom. Avokádo na guacamole kupujte dokonale zralé a neskladujte jej v lednici. Zralé avokádo poznáte hmatem, má být lehce měkké a pružné a slupka nesmí mít žádné tmavé skvrny

 

Související články

Vše, co jste kdy chtěli vědět o avokádu
  • Jak na to

Vše, co jste kdy chtěli vědět o avokádu

Jistě se všichni shodneme na tom, že avokádo je v současnosti nejvíc trendy potravinou. Oprávněně je po celém světě považováno za superpotravinu. Ale víte, proč je avokádo pořád dražší a dražší? A co všechno z něj dokážete vykouzlit....
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit