Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilujete? Zkuste mexickou salsu, pikantní omáčku, kterou připravíte do 5 minut

Mexické tacos a rajčatová salsa pico de gallo
ZDROJ: Quin Engle, Unsplash
sdílet:

Salsy patří k Mexiku stejně neodmyslitelně jako tequila nebo limety. Prozradíme vám tajemství té nejlepší salsy, která je jako stvořená pro letní grilování a party pod širým nebem.

 

Salsa je španělský výraz pro omáčku. V latinskoamerické a především v mexické kuchyni jako salsu označují pikantní omáčku nebo nakrájenou zeleninovou směs na velmi drobné kousky, která připomíná salát. Její kořeny sahají až do předkolumbovské éry.

  • Základem salsy bývají zelenina – rajčata, papriky, cibule, kukuřice, z ovoce pak ananas, mango, broskve. 
  • Nikdy nechybí chilli a bylinky. Salsy jsou chuťově pestré a často pěkně pálivé.

Salsa má v mexické kuchyni všestranné použití:

Nejčastěji se používá k dochucení jiných jídel nebo jako dip. Malé misky s několika druhy pestrých omáček pro namáčení nechybí u většiny mexických pokrmů. Omáčky se také často používají k ochucení zapečených lupínků. Kukuřičné nachos se nejprve rozloží na plech a zasypou strouhaným sýrem. Po rozpečení v troubě se polijí omáčkou a ozdobí čerstvým koriandrem.

  • Salsou můžete polít grilované maso, které ho ochutí a zastane tak roli marinády.
  • Stejným způsobem ochutíte také rybí maso, krevety a mořské plody.
  • Lahodnou směsí zeleniny, bylinek a chilli si v Mexiku polévají dokonce i vejce.
  • Salsa se hodí k úpravě rybího masa ve stylu ceviche, tedy bez tepelné úpravy.

Jak na to: salsa syrová, vařená i z trouby

Mexické omáčky se tradičně připravují v hmoždíři, kde se ingredience třou, dokud se chutě nespojí. Výsledná salsa má trochu hrubší strukturu. Takto se připravují například salsa roja, salsa verde nebo guacamole. Moderní doba přinesla zrychlenou přípravu v mixéru, čímž vznikne hladká verze omáček.

  • Další variantou přípravy salsy je nasekání ingrediencí na drobné kousky a jejich promíchání, až salsa připomíná svěží salátek – takto se připravuje například pico de gallo.
  • Tajemství dokonalé salsy v tomto případě spočívá v přípravě s předstihem a jejího odležení v ledničce, klidně i celý den před podáváním. Čerstvé pří sady pustí šťávu a chutě se dokonale prolnou.

Která salsa je nejlepší?

Napříč Mexikem najdete bezpočet různých receptů na salsy, které se liší použitými surovinami, jejich poměrem a množství použitých chilli papriček. Vyzkoušejte ty nejznámější.

1. Salsa roja

Typická červená omáčka z rajčat a chilli papriček. Vybrat si můžete mezi třemi druhy její přípravy:

  • cruda: syrová z čerstvých surovin  
  • hervida: vařená, suroviny se rozmixují, pak vaří, dokud se chutě nespojí
  • asada: pečená, zelenina a chilli se opečou, poté smíchají s dalšími přísadami

2. Salsa roja picante

Pálivá verze salsy roja, která je díky štědrému množství chilli papriček jen pro otrlé labužníky.

3. Pico de gallo

V doslovném překladu ze španělštiny znamená název této svěží salsy "kohoutí zobák". Tradičně se připravuje ze stejných dílů nadrobno nasekaných čerstvých rajčat a cibule, s čerstvým koriandrem a velkým množstvím limetkové šťávy. Pro pikantní nádech se přidávají papričky jalapeño. Nejlepší je z vyzrálých letních rajčat. Existují i její obměny s ovocem (broskve, mango, v červnu zkuste i české jahody) pro sladší variantu.

4. Salsa verde

Další oblíbená mexická salsa, jejíž název (zelená omáčka) odráží její název.

  • Zelenou barvu získá díky své hlavní přísadě: plodům mochyně dužnoplodé. V Mexiku jim říkají tomatillos, protože svým tvarem připomínají protáhlá zelená rajčátka.
  • Podobně jako salsa roja se i salsa verde může připravovat zastudena z čerstvých ingrediencí nebo opékáním surovin v troubě či na grilu, které jí dodá lehce kouřovou chuť.

5. Guacamole

Celosvětově proslulá omáčka je díky avokádu máslově jemná. Kromě v guacamole najdete také rajčata, cibuli, koriandr, chili papričky a pořádnou dávku limetové šťávy.

V posledních letech zažívá tato salsa s narůstající oblibou a dostupností avokáda velký boom. Avokádo na guacamole kupujte dokonale zralé a neskladujte jej v lednici. Zralé avokádo poznáte hmatem, má být lehce měkké a pružné a slupka nesmí mít žádné tmavé skvrny

Zdroj informací: Apetit

 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...