0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Ryba na talíři s holandskou omáčkou
ZDROJ: Edward Howell, Unsplash
sdílet:

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo studené, všechny chutnají božsky.

Klasické francouzské omáčky k rybám

1. Holandská omáčka

Hladká emulze ze žloutků, vinného octa a másla svou jemností dokonale ladí s křupavou zeleninou, vejci i rybami, kterým vylepší chuť i vzhled. Dochucuje se pouze solí a pepřem, případně citronovou šťávou.

2. Béarnská omáčka

Když se naučíte klasickou holandskou omáčku, otevře se před vámi široká paleta dalších receptů. Doplňte ji čerstvým nasekaným estragonem a máte proslulou omáčku beárnskou.

3. Vinná omáčka

Na první pohled působí ryba v této úpravě jako z luxusní restaurace. Po přečtení receptu ale zjistíte, že ji zvládne připravit i ten, kdo s vařením teprve začíná.

4. Barigoule

V Provence se takto už po staletí upravují artyčoky, vy můžete koupel v omáčce z vína, cibule, česneku, mrkve a rajčatové šťávy dopřát také rybě. Koneckonců i ty jsou na jihu Francie jako doma.

5. Beurre blanc

Velejemná omáčka z vína a másla, jejíž přípravu se vyplatí osvojit. Výborně se hodí k rybám, jako jsou candát, treska či losos, vhodně doplní také v páře vařenou zeleninu.

6. Normandská omáčka s houbami a krevetami

Hutnější omáčka zaujme výraznou chutí hub a krevet, kterou příjemně zjemňuje smetana. V receptu najdete žampiony, vy ale klidně vyzkoušeje i své oblíbené lesní houby. Omáčka bude ještě voňavější.

Bleskurychlé studené omáčky

7. Domácí tatarská omáčka

Tu nemůžeme vynechat. Dejte si ji k fish & chips, kapřím škvarkům nebo rybě smažené v těstíčku, v domácí verzi nadchne všechny strávníky.

8. Citronová majonéza

I když se přimlouváme za domácí majonézu, můžete si recept klidně zjednodušit a použít jako základ kupovanou variantu. Citronová kůra a nasekaný estragon ji příjemně osvěží.

9. Tzatziky

Proslulý řecký salát v tomto případě plní roli omáčky, která odlehčí smaženou rybu. K namáčení jako dip je naprosto vynikající.

10. Dvojí dip ze zakysané smetany

Kapří škvarky jsou třeboňskou odpovědí na populární britské fish & chips. A chutnají stejně návykově. Studené omáčky ze zakysané smetany představují chutnou alternativu k majonézovým.

11. Koprové pesto

Spojení kopru a rybího masa nachází inspiraci ve skandinávské kuchyni. Pesto s mandlemi skvěle ladí jak s opečeným rybím masem, tak s rybou marinovanou zastudena.

12. Vinaigrette

Univerzální zálivka nemusí skončit jen v salátu, i když v něm je samozřejmě také dokonalá. Klidně si ji dopřejte v kombinaci dušená ryba, zelenina, zálivka.

13. Olivová salsa verde

Jednoduchá italská omáčka propojuje oblíbené středomořské chutě. Pokud neholdujete olivám, můžete je vynechat a salsu zjednodušit jak v chuti, tak v přípravě.

Pálivé omáčky

14. Pikantní thajská omáčka

Ostrá a výrazně sladkokyselá omáčka neobsahuje žádnou smetanu ani žloutky, a tak tvoří příjemný protipól ke všem krémovým omáčkám. Dejte si ji, pokud máte chuť na pořádně pikantní rybu.

15. Pebre

Jednoduchá salsa pochází z Chile a kombinuje hned několik výrazných chutí: čerstvý koriandr, česnek a papričky jalapeño. Hrubší omáčka výborně sedne méně výrazným rybám, jako je treska.

Výjimečné omáčky k české rybě

16. Se smetanou a hořčicí

Báječný způsob, jak si kapra dopřát častěji než jednou v roce. Výrazná omáčka z rybího vývaru a hrubozrnné hořčice se hodí i k zelenině vařené v páře.

17. Povidlová s kořením

Kapr na povidlech s ořechy, sušeným ovocem a kořením u nás v minulosti neodmyslitelně patřil ke Štědrému večeru. Ačkoliv tento tradiční pokrm z vánočních jídelníčků již téměř vymizel, stojí za to si ho alespoň připomenout.

Související články

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit