0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Ryba na talíři s holandskou omáčkou
ZDROJ: Edward Howell, Unsplash
sdílet:

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo studené, všechny chutnají božsky.

Klasické francouzské omáčky k rybám

1. Holandská omáčka

Hladká emulze ze žloutků, vinného octa a másla svou jemností dokonale ladí s křupavou zeleninou, vejci i rybami, kterým vylepší chuť i vzhled. Dochucuje se pouze solí a pepřem, případně citronovou šťávou.

2. Béarnská omáčka

Když se naučíte klasickou holandskou omáčku, otevře se před vámi široká paleta dalších receptů. Doplňte ji čerstvým nasekaným estragonem a máte proslulou omáčku beárnskou.

3. Vinná omáčka

Na první pohled působí ryba v této úpravě jako z luxusní restaurace. Po přečtení receptu ale zjistíte, že ji zvládne připravit i ten, kdo s vařením teprve začíná.

4. Barigoule

V Provence se takto už po staletí upravují artyčoky, vy můžete koupel v omáčce z vína, cibule, česneku, mrkve a rajčatové šťávy dopřát také rybě. Koneckonců i ty jsou na jihu Francie jako doma.

5. Beurre blanc

Velejemná omáčka z vína a másla, jejíž přípravu se vyplatí osvojit. Výborně se hodí k rybám, jako jsou candát, treska či losos, vhodně doplní také v páře vařenou zeleninu.

6. Normandská omáčka s houbami a krevetami

Hutnější omáčka zaujme výraznou chutí hub a krevet, kterou příjemně zjemňuje smetana. V receptu najdete žampiony, vy ale klidně vyzkoušeje i své oblíbené lesní houby. Omáčka bude ještě voňavější.

Bleskurychlé studené omáčky

7. Domácí tatarská omáčka

Tu nemůžeme vynechat. Dejte si ji k fish & chips, kapřím škvarkům nebo rybě smažené v těstíčku, v domácí verzi nadchne všechny strávníky.

8. Citronová majonéza

I když se přimlouváme za domácí majonézu, můžete si recept klidně zjednodušit a použít jako základ kupovanou variantu. Citronová kůra a nasekaný estragon ji příjemně osvěží.

9. Tzatziky

Proslulý řecký salát v tomto případě plní roli omáčky, která odlehčí smaženou rybu. K namáčení jako dip je naprosto vynikající.

10. Dvojí dip ze zakysané smetany

Kapří škvarky jsou třeboňskou odpovědí na populární britské fish & chips. A chutnají stejně návykově. Studené omáčky ze zakysané smetany představují chutnou alternativu k majonézovým.

11. Koprové pesto

Spojení kopru a rybího masa nachází inspiraci ve skandinávské kuchyni. Pesto s mandlemi skvěle ladí jak s opečeným rybím masem, tak s rybou marinovanou zastudena.

12. Vinaigrette

Univerzální zálivka nemusí skončit jen v salátu, i když v něm je samozřejmě také dokonalá. Klidně si ji dopřejte v kombinaci dušená ryba, zelenina, zálivka.

13. Olivová salsa verde

Jednoduchá italská omáčka propojuje oblíbené středomořské chutě. Pokud neholdujete olivám, můžete je vynechat a salsu zjednodušit jak v chuti, tak v přípravě.

Pálivé omáčky

14. Pikantní thajská omáčka

Ostrá a výrazně sladkokyselá omáčka neobsahuje žádnou smetanu ani žloutky, a tak tvoří příjemný protipól ke všem krémovým omáčkám. Dejte si ji, pokud máte chuť na pořádně pikantní rybu.

15. Pebre

Jednoduchá salsa pochází z Chile a kombinuje hned několik výrazných chutí: čerstvý koriandr, česnek a papričky jalapeño. Hrubší omáčka výborně sedne méně výrazným rybám, jako je treska.

Výjimečné omáčky k české rybě

16. Se smetanou a hořčicí

Báječný způsob, jak si kapra dopřát častěji než jednou v roce. Výrazná omáčka z rybího vývaru a hrubozrnné hořčice se hodí i k zelenině vařené v páře.

17. Povidlová s kořením

Kapr na povidlech s ořechy, sušeným ovocem a kořením u nás v minulosti neodmyslitelně patřil ke Štědrému večeru. Ačkoliv tento tradiční pokrm z vánočních jídelníčků již téměř vymizel, stojí za to si ho alespoň připomenout.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč