Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo studené, všechny chutnají božsky.
Klasické francouzské omáčky k rybám
1. Holandská omáčka
Hladká emulze ze žloutků, vinného octa a másla svou jemností dokonale ladí s křupavou zeleninou, vejci i rybami, kterým vylepší chuť i vzhled. Dochucuje se pouze solí a pepřem, případně citronovou šťávou.
2. Béarnská omáčka
Když se naučíte klasickou holandskou omáčku, otevře se před vámi široká paleta dalších receptů. Doplňte ji čerstvým nasekaným estragonem a máte proslulou omáčku beárnskou.
3. Vinná omáčka
Na první pohled působí ryba v této úpravě jako z luxusní restaurace. Po přečtení receptu ale zjistíte, že ji zvládne připravit i ten, kdo s vařením teprve začíná.
4. Barigoule
V Provence se takto už po staletí upravují artyčoky, vy můžete koupel v omáčce z vína, cibule, česneku, mrkve a rajčatové šťávy dopřát také rybě. Koneckonců i ty jsou na jihu Francie jako doma.
5. Beurre blanc
Velejemná omáčka z vína a másla, jejíž přípravu se vyplatí osvojit. Výborně se hodí k rybám, jako jsou candát, treska či losos, vhodně doplní také v páře vařenou zeleninu.
6. Normandská omáčka s houbami a krevetami
Hutnější omáčka zaujme výraznou chutí hub a krevet, kterou příjemně zjemňuje smetana. V receptu najdete žampiony, vy ale klidně vyzkoušeje i své oblíbené lesní houby. Omáčka bude ještě voňavější.
Bleskurychlé studené omáčky
7. Domácí tatarská omáčka
Tu nemůžeme vynechat. Dejte si ji k fish & chips, kapřím škvarkům nebo rybě smažené v těstíčku, v domácí verzi nadchne všechny strávníky.
8. Citronová majonéza
I když se přimlouváme za domácí majonézu, můžete si recept klidně zjednodušit a použít jako základ kupovanou variantu. Citronová kůra a nasekaný estragon ji příjemně osvěží.
9. Tzatziky
Proslulý řecký salát v tomto případě plní roli omáčky, která odlehčí smaženou rybu. K namáčení jako dip je naprosto vynikající.
10. Dvojí dip ze zakysané smetany
Kapří škvarky jsou třeboňskou odpovědí na populární britské fish & chips. A chutnají stejně návykově. Studené omáčky ze zakysané smetany představují chutnou alternativu k majonézovým.
11. Koprové pesto
Spojení kopru a rybího masa nachází inspiraci ve skandinávské kuchyni. Pesto s mandlemi skvěle ladí jak s opečeným rybím masem, tak s rybou marinovanou zastudena.
12. Vinaigrette
Univerzální zálivka nemusí skončit jen v salátu, i když v něm je samozřejmě také dokonalá. Klidně si ji dopřejte v kombinaci dušená ryba, zelenina, zálivka.
13. Olivová salsa verde
Jednoduchá italská omáčka propojuje oblíbené středomořské chutě. Pokud neholdujete olivám, můžete je vynechat a salsu zjednodušit jak v chuti, tak v přípravě.
Pálivé omáčky
14. Pikantní thajská omáčka
Ostrá a výrazně sladkokyselá omáčka neobsahuje žádnou smetanu ani žloutky, a tak tvoří příjemný protipól ke všem krémovým omáčkám. Dejte si ji, pokud máte chuť na pořádně pikantní rybu.
15. Pebre
Jednoduchá salsa pochází z Chile a kombinuje hned několik výrazných chutí: čerstvý koriandr, česnek a papričky jalapeño. Hrubší omáčka výborně sedne méně výrazným rybám, jako je treska.
Výjimečné omáčky k české rybě
16. Se smetanou a hořčicí
Báječný způsob, jak si kapra dopřát častěji než jednou v roce. Výrazná omáčka z rybího vývaru a hrubozrnné hořčice se hodí i k zelenině vařené v páře.
17. Povidlová s kořením
Kapr na povidlech s ořechy, sušeným ovocem a kořením u nás v minulosti neodmyslitelně patřil ke Štědrému večeru. Ačkoliv tento tradiční pokrm z vánočních jídelníčků již téměř vymizel, stojí za to si ho alespoň připomenout.
Zdroj: Apetit