Žebra s BBQ omáčkou

Žebra s BBQ omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1563 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 256 g
Tuky 36 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

BBQ omáčku můžete v uzavřené skleničce skladovat v chladničce až tři měsíce.

Suroviny

žebra 1 ks
z boku, očištěná
chleba
k podávání
Na lák
vinný ocet červený 125 ml
sůl 1 ČL
pepř barevný 2 ČL
celý
krupicový cukr 1 PL
chilli paprička 1 ks
sušená
Na BBQ omáčku
třtinový cukr 3 PL
tmavý
med 3 PL
jablečný ocet 60 ml
či bílý vinný ocet
rum 1 PL
worcesterská omáčka 2 PL
paprika uzená 2 ČL
nebo sladká paprika
chilli 1 ČL
mleté
pepř 2 ČL
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
drcené
nové koření 0.5 ČL
sůl 1 ČL
uzená neboli kouřová sůl
kečup 500 ml

1 Přísady na lák a žebra vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Maso povařte doměkka; trvá to asi 40 minut. Pak žebra vyjměte a nechte je vychladnout; lák vylijte, k ničemu jinému se už nehodí.

2 V kastrůlku smíchejte všechny přísady na omáčku kromě kečupu. Na středním plameni vařte za stálého míchání 5 minut. Vmíchejte kečup, ztlumte plamen a nechte tekutinu bublat 20–30 minut, občas zamíchejte. Ochutnejte, případně dosolte kouřovou solí. Vypněte a ihned směsí potřete žebra. Grilujte je nad dřevěným uhlím z obou stran, až omáčka zkaramelizuje; pozor, nesmí se spálit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Komentáře

Eva Lapešová

Naprosto geniální recept. Nejlepší žebra a BBQ omáčka, kterou jsem kdy měla. Doporučuji s uzenými žebry - lahůdka! Omáčku vařím přátelům jako oblíbený dárek. Je skvělá i na pečená kolena, pečené kuře - vždy až na závěr pečení nechte zkaramelizovat.

Iva Mertová

Dobrý den, prosím, peču podle tohoto receptu uzb roky, ale je na něm něco v nepořádku. Suroviny jsou pomíchané na lak i na omáčku a některé ingredience chybí. Prosím, šlo by to doplnit. Moc moc díky, léto si bez nich nedokážu představit.

Josef Blümel

Hodně zmatený recept. Suroviny na lák jsou smíchané se surovinami na omáčku, ta není označena vůbec, a co je nejhorší, chybí docela dost surovin (přestože v postupu jsou pak zmíněny), např. kouřová sůl, kečup, uzená paprika, atd. Vzhledem k tomu, že recept znám z tištěné podoby, tak vím. Někdo svoji práci hodně odflákl 🙄

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit