Vepřová žebírka s BBQ omáčkou jsou vsázka na jistotu, pokud plánujete grilování s přáteli nebo rodinnou oslavu. Barbecue žebra lze připravit také v troubě, ovšem v létě je raději hoďte na gril, kouř jim dodá ten pravý chuťový rozměr. BBQ omáčku můžete v uzavřené skleničce skladovat v chladničce až tři měsíce.
Suroviny
Postup
Přísady na lák a žebra vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Maso povařte doměkka; trvá to asi 40 minut.
Pak žebra vyjměte a nechte je vychladnout; lák vylijte, k ničemu jinému se už nehodí.
V kastrůlku smíchejte všechny přísady na BBQ omáčku kromě kečupu. Na středním plameni vařte za stálého míchání 5 minut.
Vmíchejte kečup, ztlumte plamen a nechte tekutinu bublat 20–30 minut, občas zamíchejte. Ochutnejte, případně dosolte kouřovou solí. Vypněte a ihned směsí potřete žebra.
Vepřová žebra grilujte nad dřevěným uhlím z obou stran, až omáčka zkaramelizuje; pozor, nesmí se spálit.
Komentáře
In reply to Hodně zmatený recept… by Anthemis
Dobrý den, Josefe,
k chybě bohužel došlo při migraci ze starého webu na nový. Teď už je ovšem v pořádku.
Moc děkujeme za upozornění a přejeme krásné léto, redakce Apetitu
In reply to Dobrý den, prosím, peču… by Iva Lhotová
Dobrý den, Ivo,
moc se omlouváme za pozdní odpověď. Recept je opravený, i když víme, že trochu s křížkem po funuse. Ještě jednou se omlouváme a doufáme, že si s ním užijete alespoň závěr léta.
Redakce Apetitu
Naprosto geniální recept. Nejlepší žebra a BBQ omáčka, kterou jsem kdy měla. Doporučuji s uzenými žebry - lahůdka! Omáčku vařím přátelům jako oblíbený dárek. Je skvělá i na pečená kolena, pečené kuře - vždy až na závěr pečení nechte zkaramelizovat.