Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žebra s BBQ omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 42
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1563 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 256 g
Tuky 36 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřová žebírka s BBQ omáčkou jsou vsázka na jistotu, pokud plánujete grilování s přáteli nebo rodinnou oslavu. Barbecue žebra lze připravit také v troubě, ovšem v létě je raději hoďte na gril, kouř jim dodá ten pravý chuťový rozměr. BBQ omáčku můžete v uzavřené skleničce skladovat v chladničce až tři měsíce.

Související recepty

Suroviny

z boku, očištěná
k podávání
Na lák
vinný ocet červený 125 ml
sůl 1 ČL
pepř barevný 2 ČL
celý
sušená
Na BBQ omáčku
třtinový cukr 3 PL
tmavý
med 3 PL
jablečný ocet 60 ml
či bílý vinný ocet
rum 1 PL
tmavý
worcesterská omáčka 2 PL
paprika mletá uzená 2 ČL
nebo sladká paprika
chilli 1 ČL
mleté
pepř 2 ČL
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
drcené
mleté
sůl 1 ČL
uzená neboli kouřová sůl
kečup 500 ml

Postup

1

Přísady na lák a žebra vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Maso povařte doměkka; trvá to asi 40 minut.

2

Pak žebra vyjměte a nechte je vychladnout; lák vylijte, k ničemu jinému se už nehodí.

3

V kastrůlku smíchejte všechny přísady na BBQ omáčku kromě kečupu. Na středním plameni vařte za stálého míchání 5 minut.

4

Vmíchejte kečup, ztlumte plamen a nechte tekutinu bublat 20–30 minut, občas zamíchejte. Ochutnejte, případně dosolte kouřovou solí. Vypněte a ihned směsí potřete žebra.

5

Vepřová žebra grilujte nad dřevěným uhlím z obou stran, až omáčka zkaramelizuje; pozor, nesmí se spálit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Komentáře

02.07.2021 16:01
Hodně zmatený recept. Suroviny na lák jsou smíchané se surovinami na omáčku, ta není označena vůbec, a co je nejhorší, chybí docela dost surovin (přestože v postupu jsou pak zmíněny), např. kouřová sůl, kečup, uzená paprika, atd. Vzhledem k tomu, že recept znám z tištěné podoby, tak vím. Někdo svoji práci hodně odflákl 🙄
12.08.2021 16:57

Dobrý den, Josefe,
k chybě bohužel došlo při migraci ze starého webu na nový. Teď už je ovšem v pořádku.

Moc děkujeme za upozornění a přejeme krásné léto, redakce Apetitu

01.07.2021 10:35
Dobrý den, prosím, peču podle tohoto receptu uzb roky, ale je na něm něco v nepořádku. Suroviny jsou pomíchané na lak i na omáčku a některé ingredience chybí. Prosím, šlo by to doplnit. Moc moc díky, léto si bez nich nedokážu představit.
12.08.2021 16:56

Dobrý den, Ivo,
moc se omlouváme za pozdní odpověď. Recept je opravený, i když víme, že trochu s křížkem po funuse. Ještě jednou se omlouváme a doufáme, že si s ním užijete alespoň závěr léta.

Redakce Apetitu

06.08.2016 20:20

Naprosto geniální recept. Nejlepší žebra a BBQ omáčka, kterou jsem kdy měla. Doporučuji s uzenými žebry - lahůdka! Omáčku vařím přátelům jako oblíbený dárek. Je skvělá i na pečená kolena, pečené kuře - vždy až na závěr pečení nechte zkaramelizovat.

Apetit magazín