0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Žebra s BBQ omáčkou

Žebra s BBQ omáčkou

4.4/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1563 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 256 g
Tuky 36 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

BBQ omáčku můžete v uzavřené skleničce skladovat v chladničce až tři měsíce.

Suroviny

žebra 1 ks
z boku, očištěná
chleba
k podávání
Na lák
vinný ocet červený 125 ml
sůl 1 ČL
pepř barevný 2 ČL
celý
krupicový cukr 1 PL
chilli paprička 1 ks
sušená
Na BBQ omáčku
třtinový cukr 3 PL
tmavý
med 3 PL
jablečný ocet 60 ml
či bílý vinný ocet
rum 1 PL
worchestrová omáčka 2 PL
paprika mletá uzená 2 ČL
nebo sladká paprika
chilli 1 ČL
mleté
pepř 2 ČL
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
drcené
nové koření ½ ČL
sůl 1 ČL
uzená neboli kouřová sůl
kečup 500 ml

Postup

1

Přísady na lák a žebra vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Maso povařte doměkka; trvá to asi 40 minut.

2

Pak žebra vyjměte a nechte je vychladnout; lák vylijte, k ničemu jinému se už nehodí.

3

V kastrůlku smíchejte všechny přísady na omáčku kromě kečupu. Na středním plameni vařte za stálého míchání 5 minut.

4

Vmíchejte kečup, ztlumte plamen a nechte tekutinu bublat 20–30 minut, občas zamíchejte. Ochutnejte, případně dosolte kouřovou solí. Vypněte a ihned směsí potřete žebra.

5

Grilujte je nad dřevěným uhlím z obou stran, až omáčka zkaramelizuje; pozor, nesmí se spálit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Komentáře

Eva Lapešová

Naprosto geniální recept. Nejlepší žebra a BBQ omáčka, kterou jsem kdy měla. Doporučuji s uzenými žebry - lahůdka! Omáčku vařím přátelům jako oblíbený dárek. Je skvělá i na pečená kolena, pečené kuře - vždy až na závěr pečení nechte zkaramelizovat.

Iva Mertová

Dobrý den, prosím, peču podle tohoto receptu uzb roky, ale je na něm něco v nepořádku. Suroviny jsou pomíchané na lak i na omáčku a některé ingredience chybí. Prosím, šlo by to doplnit. Moc moc díky, léto si bez nich nedokážu představit.

Martina Kojzarová

In reply to by Iva Lhotová

Dobrý den, Ivo,
moc se omlouváme za pozdní odpověď. Recept je opravený, i když víme, že trochu s křížkem po funuse. Ještě jednou se omlouváme a doufáme, že si s ním užijete alespoň závěr léta.

Redakce Apetitu

Josef Blümel

Hodně zmatený recept. Suroviny na lák jsou smíchané se surovinami na omáčku, ta není označena vůbec, a co je nejhorší, chybí docela dost surovin (přestože v postupu jsou pak zmíněny), např. kouřová sůl, kečup, uzená paprika, atd. Vzhledem k tomu, že recept znám z tištěné podoby, tak vím. Někdo svoji práci hodně odflákl 🙄

Martina Kojzarová

In reply to by Anthemis

Dobrý den, Josefe,
k chybě bohužel došlo při migraci ze starého webu na nový. Teď už je ovšem v pořádku.

Moc děkujeme za upozornění a přejeme krásné léto, redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč