Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vláčné domácí housky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 411
Více než dvě hodiny Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2889 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 405 g
Tuky 95 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší snídaně na světě? Čerstvá voňavá houska právě vytažená z trouby s trochou másla. Pokud nechcete běhat do pekárny, upečte si vlastnoruční žemle podle našeho receptu.

Suroviny

čerstvé
mléko 250 ml
vlažné nebo voda
či sádlo
vejce 1 ks
sůl 1 ČL
Navrch
na potření
sůl
hrubá
mák celý

Postup

1

Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.

2

Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, ještě trochu mléka, změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1 – 1,5 hodiny v teple kynout.

3

Troubu zahřejte na 190 °C.

4

Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj 12 housek ze tří pramenů.

5

Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem.

6

Pečte dozlatova asi 20 minut. 

NĚCO NAVÍC

Pokud se obáváte, že nevstanete včas, abyste zadělali těsto, nemáte domácí pekárnu a vaše rodina nemiluje pozdní snídaně, připravte těsto večer, než půjdete spát. Nechte ho kynout v lednici. Až ráno vstanete, vyndejte těsto z chladničky, propracujte ho (půjde to ztuha) a nechte 30 minut v teple. Znovu ho prohněťte (těsto by mělo zvláčnět) a upleťte z něj housky. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

20.01.2021 10:59

Půl kila mouky potřebuje DVĚ lžičky soli, jedna je opravdu málo.

20.09.2020 10:02

Housky jsou skvělé, ale přidejte lžičku soli navíc, housky jsou jinak bez chuti

02.11.2014 16:18

Pomalé kynutí přes noc v lednici je pro kynuté těsto výborné. Peču tak každou vánočku.

30.08.2014 14:24

je pefektní, mám jej v oblíbených a pokaždé je hned pryč, pokud přijde návštěva, tak si žádají recept. Obvykle používám šlehačku místo smetany.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč