Nejlepší snídaně na světě? Čerstvá voňavá houska právě vytažená z trouby. Jen pozor, ať se nepopálíte!
Postup
Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.
Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.
Troubu zahřejte na 190 °C.
Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj 12 housek ze tří pramenů.
Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem (pamatujte přitom, že mák okolo na plechu se upeče dohořka).
Pečte dozlatova, asi 20 minut. Jezte nejlépe ještě vlahé jen tak s marmeládou a máslem.
NĚCO NAVÍC
Pokud se obáváte, že nevstanete včas, abyste zadělali těsto (pak si můžete jít zase v klidu lehnout), nemáte domácí pekárnu a vaše rodina nemiluje pozdní snídaně, připravte těsto před tím, než půjdete spát, a nechte ho kynout v lednici. Až vstanete, vyndejte těsto z chladničky, propracujte ho (půjde to ztuha), nechte 30 minut v teple, prohněťte (těsto by mělo zvláčnět) a pak z něj upleťte housky a pokračujte jako obvykle. Počítejte s tím, že housky budou méně nadýchané.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů)
Komentáře
30.08.2014 14:24
je pefektní, mám jej v
je pefektní, mám jej v oblíbených a pokaždé je hned pryč, pokud přijde návštěva, tak si žádají recept. Obvykle používám šlehačku místo smetany.
02.11.2014 16:18
Pomalé kynutí přes noc v
Pomalé kynutí přes noc v lednici je pro kynuté těsto výborné. Peču tak každou vánočku.
20.09.2020 10:02
Housky jsou skvělé, ale
Housky jsou skvělé, ale přidejte lžičku soli navíc, housky jsou jinak bez chuti
20.01.2021 10:59
Půl kila mouky potřebuje DVĚ
Půl kila mouky potřebuje DVĚ lžičky soli, jedna je opravdu málo.