Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 371
Více než hodinu Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2889 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 405 g
Tuky 95 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší snídaně na světě? Čerstvá voňavá houska právě vytažená z trouby. Jen pozor, ať se nepopálíte!

Suroviny

droždí 30 g
čerstvé
krupicový cukr 1 PL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
mléko 250 ml
vlažné, lze použít i vodu
máslo 50 g
či domácí sádlo
vejce 1 ks
velké
žloutek 1 ks
velký
sůl 1 ČL
Navrch
na potření
sůl
hrubá
mák celý

Postup

1

Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.

2

Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

3

Troubu zahřejte na 190 °C.

4

Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj 12 housek ze tří pramenů.

5

Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem (pamatujte přitom, že mák okolo na plechu se upeče dohořka).

6

Pečte dozlatova, asi 20 minut. Jezte nejlépe ještě vlahé jen tak s marmeládou a máslem.

NĚCO NAVÍC
Pokud se obáváte, že nevstanete včas, abyste zadělali těsto (pak si můžete jít zase v klidu lehnout), nemáte domácí pekárnu a vaše rodina nemiluje pozdní snídaně, připravte těsto před tím, než půjdete spát, a nechte ho kynout v lednici. Až vstanete, vyndejte těsto z chladničky, propracujte ho (půjde to ztuha), nechte 30 minut v teple, prohněťte (těsto by mělo zvláčnět) a pak z něj upleťte housky a pokračujte jako obvykle. Počítejte s tím, že housky budou méně nadýchané.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

andrea
krobova

je pefektní, mám jej v oblíbených a pokaždé je hned pryč, pokud přijde návštěva, tak si žádají recept. Obvykle používám šlehačku místo smetany.

Věra
Kacerovská

Pomalé kynutí přes noc v lednici je pro kynuté těsto výborné. Peču tak každou vánočku.

Avo
An

Housky jsou skvělé, ale přidejte lžičku soli navíc, housky jsou jinak bez chuti

Max
Braun

Půl kila mouky potřebuje DVĚ lžičky soli, jedna je opravdu málo.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč