0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vláčné domácí housky

Vláčné domácí housky

4.7 / 5. Počet hodnocení: 326
Více než hodinu Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2889 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 405 g
Tuky 95 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší snídaně na světě? Čerstvá voňavá houska právě vytažená z trouby. Jen pozor, ať se nepopálíte!

Suroviny

droždí 30 g
čerstvé
krupicový cukr 1 PL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
mléko 250 ml
vlažné, lze použít i vodu
máslo 50 g
či domácí sádlo
vejce 1 ks
velké
žloutek 1 ks
velký
sůl 1 ČL
Navrch
bílek 1 ks
na potření
sůl
hrubá
mák celý

Postup

1

Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.

2

Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

3

Troubu zahřejte na 190 °C.

4

Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj 12 housek ze tří pramenů.

5

Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem (pamatujte přitom, že mák okolo na plechu se upeče dohořka).

6

Pečte dozlatova, asi 20 minut. Jezte nejlépe ještě vlahé jen tak s marmeládou a máslem.

NĚCO NAVÍC
Pokud se obáváte, že nevstanete včas, abyste zadělali těsto (pak si můžete jít zase v klidu lehnout), nemáte domácí pekárnu a vaše rodina nemiluje pozdní snídaně, připravte těsto před tím, než půjdete spát, a nechte ho kynout v lednici. Až vstanete, vyndejte těsto z chladničky, propracujte ho (půjde to ztuha), nechte 30 minut v teple, prohněťte (těsto by mělo zvláčnět) a pak z něj upleťte housky a pokračujte jako obvykle. Počítejte s tím, že housky budou méně nadýchané.

Související články

Jak si upéct doma křupavé pečivo (II.): Pečeme z droždí
  • Zajímavosti

Jak si upéct doma křupavé pečivo (II.): Pečeme z droždí

V druhém dílu našeho pekařského seriálu se podíváme na pečení z droždí. Zdá se jednoduché, ale víte, jak na nejlepší housky, loupáky, rohlíky či pivní chleba? A uměli byste zadělat na těsto, i když už vám zbývá jen drobek droždí? Zkoušeli...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

andrea krobova

je pefektní, mám jej v oblíbených a pokaždé je hned pryč, pokud přijde návštěva, tak si žádají recept. Obvykle používám šlehačku místo smetany.

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit