Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vláčné domácí housky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 449
Více než dvě hodiny Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2863 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 399 g
Tuky 95 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší snídaně na světě? Čerstvá voňavá houska právě vytažená z trouby s trochou másla. Pokud nechcete běhat do pekárny, upečte si vlastnoruční žemle podle našeho receptu.

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 250 ml
vlažné nebo voda
či sádlo
vejce 1 ks
sůl 1 ČL
Navrch
na potření
sůl
hrubá
mák celý

Postup

1

Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek.

2

Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, ještě trochu mléka, změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi 1–1,5 hodiny v teple kynout.

3

Troubu zahřejte na 190 °C.

4

Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj 12 housek ze tří pramenů.

5

Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte asi 15 minut kynout. Potřete prošlehaným bílkem. Posypte hrubou solí a mákem.

6

Pečte dozlatova asi 20 minut. 

NĚCO NAVÍC
Pokud se obáváte, že nevstanete včas, abyste zadělali těsto, nemáte domácí pekárnu a vaše rodina nemiluje pozdní snídaně, připravte těsto večer, než půjdete spát. Nechte ho kynout v lednici. Až ráno vstanete, vyndejte těsto z chladničky, propracujte ho (půjde to ztuha) a nechte 30 minut v teple. Znovu ho prohněťte (těsto by mělo zvláčnět) a upleťte z něj housky. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

20.01.2021 10:59

Půl kila mouky potřebuje DVĚ lžičky soli, jedna je opravdu málo.

20.09.2020 10:02

Housky jsou skvělé, ale přidejte lžičku soli navíc, housky jsou jinak bez chuti

02.11.2014 16:18

Pomalé kynutí přes noc v lednici je pro kynuté těsto výborné. Peču tak každou vánočku.

30.08.2014 14:24

je pefektní, mám jej v oblíbených a pokaždé je hned pryč, pokud přijde návštěva, tak si žádají recept. Obvykle používám šlehačku místo smetany.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...