0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.1 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Na 10 bulek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1238 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 184 g
Tuky 36 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácímu pečivu se nic nevyrovná! Dopřát si jej můžete, i když vám na hrátky s kvasem chybí síly nebo čas.

Suroviny

mouka špaldová hladká 250 g
+ trocha na podsypání
mouka chlebová 250 g
droždí sušené 7 g
sůl 12 g
máslo 40 g
rozpuštěného a vychladlého
voda 300 g
vlažná
sůl
na posypání
NA LOUHOVÁNÍ
jedlá soda 55 g

1 Smíchejte ve větší míse obě mouky, droždí a sůl. Vedle v misce smíchejte rozpuštěné máslo a vlažnou vodu, směs přidejte k mouce s droždím a 2–3 minuty hněťte, těsto by nemělo být lepivé. Přemístěte na lehce pomoučněnou pracovní desku a těsto zpracujte, dokud není elastické. Nechte kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem.

2 Vyndejte z mísy a prohněťte. Pak rozdělte na 10 stejných kousků cca po 85 g. Poprašte si dlaň moukou. Z kousků těsta tvarujte bulky a nechte znovu nakynout.

3 Dva plechy vyložte pečicím papírem a přiveďte k varu litr vody. Opatrně do něj vsypte sodu (voda bude pěnit). Po dvou třech kusech vkládejte do vody bulky, vařte 30 vteřin, pak otočte a vařte dalších 30 vteřin. Vytáhněte pomocí děrované naběračky. Přemístěte na mřížku a nechte trochu okapat, pak přendejte na plech.

4 Bulky posypte hrubou mořskou solí a pečte v troubě rozpálené na 220°C, vždy po jednom plechu, asi 15 minut.

NĚCO NAVÍC
Sytě hnědou barvu, vytvoří na pečivu skutečný louh čili hydroxid sodný. Postup na práci s louhem najdete na blogu www.maskrtnica.cz, hledejte louhované preclíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč