Louhované bulky

Louhované bulky

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do 30 minut Snadné Na 10 bulek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1214 kcal
Bílkoviny 33 g
Cukr 183 g
Tuky 36 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Domácímu pečivu se nic nevyrovná! Dopřát si jej můžete, i když vám na hrátky s kvasem chybí síly nebo čas.

Suroviny

mouka špaldová hladká 250 g
+ trocha na podsypání
mouka chlebová 250 g
7 g
sušené droždí
sůl 12 g
máslo 40 g
rozpuštěného a vychladlého
300 g
vlažná voda
sůl
na posypání
NA LOUHOVÁNÍ
jedlá soda 55 g

1 Smíchejte ve větší míse obě mouky, droždí a sůl. Vedle v misce smíchejte rozpuštěné máslo a vlažnou vodu, směs přidejte k mouce s droždím a 2–3 minuty hněťte, těsto by nemělo být lepivé. Přemístěte na lehce pomoučněnou pracovní desku a těsto zpracujte, dokud není elastické. Nechte kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem.

2 Vyndejte z mísy a prohněťte. Pak rozdělte na 10 stejných kousků cca po 85 g. Poprašte si dlaň moukou. Z kousků těsta tvarujte bulky a nechte znovu nakynout.

3 Dva plechy vyložte pečicím papírem a přiveďte k varu litr vody. Opatrně do něj vsypte sodu (voda bude pěnit). Po dvou třech kusech vkládejte do vody bulky, vařte 30 vteřin, pak otočte a vařte dalších 30 vteřin. Vytáhněte pomocí děrované naběračky. Přemístěte na mřížku a nechte trochu okapat, pak přendejte na plech.

4 Bulky posypte hrubou mořskou solí a pečte v troubě rozpálené na 220°C, vždy po jednom plechu, asi 15 minut.

NĚCO NAVÍC
Sytě hnědou barvu, vytvoří na pečivu skutečný louh čili hydroxid sodný. Postup na práci s louhem najdete na blogu www.maskrtnica.cz, hledejte louhované preclíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit