Louhované bulky

Louhované bulky

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do 30 minut Snadné Na 10 bulek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1214 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 183 g
Tuky 36 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácímu pečivu se nic nevyrovná! Dopřát si jej můžete, i když vám na hrátky s kvasem chybí síly nebo čas.

Suroviny

mouka špaldová hladká 250 g
+ trocha na podsypání
mouka chlebová 250 g
7 g
sušené droždí
sůl 12 g
máslo 40 g
rozpuštěného a vychladlého
300 g
vlažná voda
sůl
na posypání
NA LOUHOVÁNÍ
jedlá soda 55 g

1 Smíchejte ve větší míse obě mouky, droždí a sůl. Vedle v misce smíchejte rozpuštěné máslo a vlažnou vodu, směs přidejte k mouce s droždím a 2–3 minuty hněťte, těsto by nemělo být lepivé. Přemístěte na lehce pomoučněnou pracovní desku a těsto zpracujte, dokud není elastické. Nechte kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem.

2 Vyndejte z mísy a prohněťte. Pak rozdělte na 10 stejných kousků cca po 85 g. Poprašte si dlaň moukou. Z kousků těsta tvarujte bulky a nechte znovu nakynout.

3 Dva plechy vyložte pečicím papírem a přiveďte k varu litr vody. Opatrně do něj vsypte sodu (voda bude pěnit). Po dvou třech kusech vkládejte do vody bulky, vařte 30 vteřin, pak otočte a vařte dalších 30 vteřin. Vytáhněte pomocí děrované naběračky. Přemístěte na mřížku a nechte trochu okapat, pak přendejte na plech.

4 Bulky posypte hrubou mořskou solí a pečte v troubě rozpálené na 220°C, vždy po jednom plechu, asi 15 minut.

NĚCO NAVÍC
Sytě hnědou barvu, vytvoří na pečivu skutečný louh čili hydroxid sodný. Postup na práci s louhem najdete na blogu www.maskrtnica.cz, hledejte louhované preclíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit