Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 52
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3181 kcal
Bílkoviny 223 g
Sacharidy 140 g
Tuky 188 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeho podstatou je vláčnost a jednoduchost, a hlavně kvalita výchozího materiálu: dobré, netučné a šťavnaté hovězí. Puristé ho ani nijak neochucují; my jsme přidali trochu soli, pepře a worcesterské omáčky. Do síně slávy už patří i obloha v podobě rajčat, cibule nebo křupavých listů ledového salátu. Pravý hamburger si žádá měkkou, chuťově celkem nevýraznou žemli.

Suroviny

sůl
pepř
olej
na mřížku
worcesterská omáčka
na dochucení masa
sýr 4 plátky
hořčice 4 ČL
na kolečka
na kolečka
ledový salát 4
listy

Postup

1

Pořádně rozpalte gril. Dochucovací přísady lehce vetřete do masa a utvořte z něj čtyři zhruba stejně velké koule a mírně je zmáčkněte mezi dlaněmi, aby vznikl vyšší karbanátek. Pracujte zlehka, hovězí by mělo zůstat nadýchané.

2

Předehřátou grilovací mřížku potřete olejem a připravené hamburgery grilujte po obou stranách pět až sedm minut. Během pečení je vydatně potírejte grilovací omáčkou a často obracejte – klidně pětkrát až desetkrát. Nakonec položte navrch plátek sýra, až roztaje.

3

Žemle podélně rozkrojte, na chvíli je řeznou stranou dolů položte na gril. Potom na ně položte maso se sýrem, na ně dejte lžíci kečupu a hořčice, ozdobte kolečky rajčat, cibule i ledovým salátem a přiklopte horní částí žemle.

Tip Apetitu:

  • Hamburgery můžete připravit i z kuřecího nebo krůtího masa, ale ty z kvalitního hovězího jsou nejoblíbenější a nejchutnější.
  • Pokud se vám mleté maso zdá moc suché, přimíchejte do něj trochu kečupu nebo červeného vína.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

09.11.2018 10:09

Hovězí by mělo obsahovat 10-15% tuku jinak nebude burger šťavnatý, mimo to tuk je jak známo nositel chuti.