Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dokonalý domácí hamburger
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
Datum uveřejnění: 15.08.2013 00:05
4.2/5 Počet hodnocení: 793
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5762 kcal
Bílkoviny 378 g
Sacharidy 246 g
Tuky 359 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co musí obsahovat dokonalý burger? Nesmí chybět kyprá bulka, která je natolik pevná, aby udržela všechnu potřebnou oblohu, ale zároveň nadýchaná a měkká, placka šťavnatého hovězího, roztékající se sýr, majonéza a... Víte co? Rovnou vám prozradíme celý recept!

Související recepty

Suroviny

Na burger
cibule ½ ks
nakrájená nadrobno
česnek ½ stroužku
drcený
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
hořčice dijonská ½ ČL
worcesterská omáčka 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
na potření
Na BBQ omáčku
olivový olej 1 PL
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
chilli sušené 1 špetka
třtinový cukr muscovado tmavý 80 g
jablečný ocet 2 PL
worcesterská omáčka 2 PL
sůl
podle potřeby
Na dokončení
nejlépe domácí
čedar 4 plátky
nakrájené na plátky
majonéza 2 PL
hořčice dijonská 2 ČL
na plátky, může být červená
hlávkový salát
nebo římský, rozdělený na listy

Postup

1

Dejte všechny přísady na burger do mísy, osolte, opepřete a promíchejte. Vytvarujte 4 placky, do každé udělejte uprostřed mírnou prohlubeň. Ta zaručí, že se burger uprostřed během opékání nevyboulí a nebude uprostřed příliš silný. Odložte maso do lednice a mezitím připravte barbecue omáčku.

2

V rendlíku na lžíci olivového oleje opékejte cibuli a česnek spolu se špetkou drcené chilli papričky asi 3 minuty dosklovita. 

3

Přidejte konzervu krájených rajčat, tmavý třtinový cukr, jablečný ocet, worcesterskou omáčku a rajčatový protlak a nechte na nízkém ohni bublat asi 30 minut do zhoustnutí.

4

Rozmixujte, případně dosolte a nechte BBQ omáčku vychladnout.

5

Rozehřejte gril nebo grilovací pánev. Burgery potřete tence olejem a grilujte asi 4 minuty po každé straně, až budou pěkně dohněda opečené a stále ještě růžové uprostřed. Na poslední minutu na ně položte plátky sýra, aby se roztekly.

6

Hamburgerové bulky podélně rozpulte a řezné strany opečte. Smíchejte majonézu s hořčicí a potřete jí spodní část opečené bulky. Pak na ni položte list salátu a maso. Ozdobte okurkami a cibulí a pokapejte barbecue omáčkou. Přiklopte a pusťte se do jídla!

TIPY & TRIKY

  • Doporučujeme použít zadní hovězí a maso pomlít nahrubo – burger se tak během přípravy nerozpadne.
  • Použijte maso s 20 % tuku, bude šťavnatější.
  • Místo syrové cibule můžete do hamburgeru použít nakládanou červenou cibuli. Výborné jsou i smažené cibulové kroužky.
  • Hamburger podávejte s pivem. Hodit se budou papírové ubrousky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín