Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční nádivkové muffiny jsou skvělým pohoštěním pro koledníky, na kterém si pochutnají a nezamažou si ruce

Nádivkové muffiny
ZDROJ: Nádivkové muffiny
sdílet:

Před Velikonocemi se slovo nádivka skloňuje snad ve všech pádech. Na jaře chutná nejlépe, protože do ní můžete přidat jarní bylinky. Pojďte ji s námi obléknout do moderního kabátku. Máme pro vás recept na velikonoční nádivkové muffiny, kterými ohromíte každého koledníka.

Nadívat, či nenadívat

Nádivkou se nadívají kuřata, holoubata, krůty nebo bažanti. Směs, která se skládá z pečiva, vajec, mléka, bylinek, uzeniny či vnitřností se plní se do dutiny břišní, volat, krků, ale také vkládá mezi maso a kůži.

Nádivka se peče i samostatně v pekáčku a podává se jako hlavní pokrm, například s vařenými brambory. Jde o tradiční sváteční nedělní oběd, především v období Velikonoc. Nádivku můžete připravit též jen tak samotnou a servírovat jí jako chuťovku

Nádivka s moderním nádechem

Do nádivky patří starší bílé pečivo (většinou bílé rohlíky nebo housky), uzené maso, mladé kopřivy nebo medvědí česnek, vejce, mléko, mouka a koření. Zkuste si připravit nádivku trochu netradičně podle našeho receptu, do košíčků na muffiny. V takové formě ji můžete servírovat jako originální výslužku koledníkům. 

  • Do nádivky můžete také přidat jarní cibulku, česnek, majoránku či pažitku.
Skryt pre seznam

Jak se dělá nádivka z rohlíků? 

Rohlíky nakrájejte na kostičky a osmahněte je na másle. Tím zamezíte, aby se při smíchání s tekutými surovinami rohlíky příliš nasákly a navíc do nich dostanete příjemnou máslovou chuť.

Jak dlouho péct nádivku? 

Délka pečení závisí na výšce nádivky. Obvykle se ale peče na 180 stupňů zhruba 20 až 30 minut. 

Jak upravit kopřivy do nádivky?

Důkladně očištěné kopřivy krátce povařte ve vroucí vodě, poté je ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Nasekejte listy na menší kousky a přidejte k ostatním surovinám na nádivku.

Nádivka pochází z 16. století a původně nevypadala tak, jak ji známe dnes. Připravovala se z jehněčí, kůzlečí nebo telecí hlavy, od toho je odvozeno její lidové označení ‚hlavička‘. Dále se jí také říkalo sekanina, nádivina, svítek nebo třeba jeřábek a připomínala spíš dnešní sekanou.

  • Do směsi se stejně jako dnes přimíchávaly divoké byliny, jako kopřiva, popenec, pampeliška nebo pažitka. Zkrátka vše, co na jaře vystrkovalo zelené lísky a symbolizovalo nový život.
  • Chuť zpravidla ještě zvýrazňoval česnek a strouhaný muškátový oříšek.

Zdroje informací: p. Šedivý, Velikonoční nadílka v kuchyni, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč