Velikonoční nádivku ve formě roztomilých báboviček pro jednoho ocení hlavně milovníci zlatavé křupavé kůrčičky.
Suroviny
Na nádivku
mouka pšeničná hladká
250
g
droždí
½
kostky
cca 20 g
mléko
100
ml
vlažné
máslo
150
g
rozpuštěné + kousek na vymazání formy
vejce
5
ks
hořčice hrubozrnná
3
PL
šunka
150
g
nakrájená na kostky
sýr
150
g
tvrdý
bylinky
1
ČL
nasekané – např. pažitka, petrželka, bazalka
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na salát
rukola
1
hrst
baby špenát
1
hrst
polníček
1
hrst
piniové oříšky
1
PL
opražené
sušená rajčata
4
ks
nakrájená na kostky
Na zálivku
hořčice dijonská
1
PL
olivový olej extra panenský
100
ml
vinný ocet bílý
1
PL
šalotka
1
ČL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
med
1
PL
1 Troubu předehřejte na 175°C. Droždí rozmíchejte v teplém mléce a nechte vzejít kvásek. Až zdvojnásobí svůj objem, smíchejte ho s ostatními přísadami na nádivku, osolte a opepřete a vypracujte těsto. Svou konzistencí bude spíš připomínat lité těsto.
2 Rozdělte do máslem vymazaných jednoporcových formiček a pečte v troubě asi 40 minut dozlatova.
3 Rozmixujte přísady na zálivku a promíchejte ji se zelenými lístky. Ozdobte sušenými rajčaty a piniovými semínky.