Velikonoční nádivkové muffiny

Velikonoční nádivkové muffiny

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2360 kcal
Bílkoviny 94 g
Cukr 180 g
Tuky 133 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Originální pojetí nádivky? Ano! Upečte tyhle "jednoporcovky", které padnou akorát do ruky!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
plus na potření
6 plátky
anglické slaniny nakrájená na nudličky
baby špenát 200 g
nebo otrhané listy mladých kopřiv
mouka pšeničná hladká 250 g
sůl mořská 1 ČL
hrubá
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
čedar 80 g
zralý, nastrouhaný nahrubo
vejce 2 ks
prošlehaná
máslo 75 g
rozpuštěné a zchladlé
podmáslí 250 ml
pažitka svazek
nasekaná

1 Troubu předehřejte na 200/180°C. Vymažte 12 důlků či formiček na muffiny a vyložte je papírovými košíčky. V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nudličky slaniny 3–4 minuty dokřupava. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte na papírových utěrkách odsát přebytečný tuk.

2 Mezitím dejte špenát (nebo kopřivy) do dřezu do síta a přelijte vroucí vodou z varné konvice, aby listy zavadly. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Nasekejte nahrubo.

3 V míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a většinu sýra. V jiné nádobě prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijte k suchým přísadám a stěrkou krátce promíchejte, jen aby se těsto smísilo. Přimíchejte zchladlou slaninu, špenát a pažitku – těsto nepřešlehejte, musí zůstat nadýchané.

4 Těsto rozdělte do připravených důlků a posypte zbylým sýrem. Pečte 18–20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Pokud seženete medvědí česnek, můžete ho použít místo špenátu či kopřiv. Těsto lze upéct i ve čtvercové formě o rozměrech 12 x 12 cm. 

VIDEORECEPT:

Velikonoční nádivkové muffiny

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit