Originální pojetí nádivky? Ano! Upečte tyhle "jednoporcovky", které padnou akorát do ruky!
Suroviny
VIDEORECEPT:
Postup
Troubu předehřejte na 200/180°C. Vymažte 12 důlků či formiček na muffiny a vyložte je papírovými košíčky.
V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nudličky slaniny 3–4 minuty dokřupava. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte na papírových utěrkách odsát přebytečný tuk.
Mezitím dejte špenát (nebo kopřivy) do dřezu do síta a přelijte vroucí vodou z varné konvice, aby listy zavadly. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Nasekejte nahrubo.
V míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a většinu sýra.
V jiné nádobě prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí.
Přilijte k suchým přísadám a stěrkou krátce promíchejte, jen aby se těsto smísilo. Přimíchejte zchladlou slaninu, špenát a pažitku – těsto nepřešlehejte, musí zůstat nadýchané.
Těsto rozdělte do připravených důlků a posypte zbylým sýrem.
Pečte 18–20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout na mřížce.
NĚCO NAVÍC
Pokud seženete medvědí česnek, můžete ho použít místo špenátu či kopřiv. Těsto lze upéct i ve čtvercové formě o rozměrech 12 x 12 cm.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hody, hody aneb Velké velikonoční menu(12 receptů)
- 6x muffiny naslano(6 receptů)
- To nejlepší občerstvení pro koledníky. Vyberte si z víc než 45 receptů(45 receptů)