Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční nádivkové muffiny
Velikonoční nádivkové muffiny
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční nádivkové muffiny

4.8/5 Počet hodnocení: 73
Do 50 minut Velmi snadné Na 12 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5991 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 180 g
Tuky 493 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální pojetí nádivky? Ano! Upečte tyto ‚jednoporcovky‘, které padnou akorát do ruky! Velikonoční nádivkové muffiny potěší každého koledníka, ale můžete si je připravit i jako chutnou svačinu na výlet či do práce na oběd. Uznejte, že moderní kabátek této kopřivové nádivce rozhodně sluší. A recept není o nic složitější.

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
+ na potření
nakrájená na nudličky
nebo listy mladých kopřiv
sůl mořská ½ ČL
hrubá
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
zralý, nastrouhaný nahrubo
vejce 2 ks
prošlehaná
rozpuštěné a zchladlé
pažitka 1 svazek
nasekaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 200/180 °C. Vymažte olejem 12 důlků či formiček na muffiny a vyložte je papírovými košíčky.

2

V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nudličky slaniny 3–4 minuty dokřupava. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte na papírových utěrkách odsát přebytečný tuk.

3

Mezitím dejte špenát (nebo kopřivy) do dřezu do síta a přelijte vroucí vodou z varné konvice, aby listy zavadly. Propláchněte je pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Nasekejte nahrubo.

4

V míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a většinu sýra.

5

V jiné nádobě prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí.

6

Přilijte k suchým přísadám a stěrkou krátce promíchejte, jen aby se těsto smísilo. Přimíchejte zchladlou slaninu, špenát a pažitku – těsto nepřešlehejte, musí zůstat nadýchané.

7

Těsto rozdělte do připravených důlků a posypte zbylým sýrem.

8

Pečte 18–20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Pokud seženete medvědí česnek, můžete ho použít místo špenátu či kopřiv. Těsto lze upéct i ve čtvercové formě o rozměrech 12 x 12 cm. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín