Velikonoční nádivkové muffiny

Velikonoční nádivkové muffiny

Hodnocení receptu
Průměr: 2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 12 muffinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2360 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 180 g
Tuky 133 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální pojetí nádivky? Ano! Upečte tyhle "jednoporcovky", které padnou akorát do ruky!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
plus na potření
6 plátky
anglické slaniny nakrájená na nudličky
baby špenát 200 g
nebo otrhané listy mladých kopřiv
mouka pšeničná hladká 250 g
sůl mořská 1 ČL
hrubá
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
čedar 80 g
zralý, nastrouhaný nahrubo
vejce 2 ks
prošlehaná
máslo 75 g
rozpuštěné a zchladlé
podmáslí 250 ml
pažitka svazek
nasekaná

VIDEORECEPT:

VIDEO: Velikonoční nádivkové muffiny

VIDEO: Velikonoční nádivkové muffiny

Více

Postup

1

Troubu předehřejte na 200/180°C. Vymažte 12 důlků či formiček na muffiny a vyložte je papírovými košíčky.

2

V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nudličky slaniny 3–4 minuty dokřupava. Vyjměte děrovanou sběračkou a nechte na papírových utěrkách odsát přebytečný tuk.

3

Mezitím dejte špenát (nebo kopřivy) do dřezu do síta a přelijte vroucí vodou z varné konvice, aby listy zavadly. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou a pak rukama vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Nasekejte nahrubo.

4

V míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a většinu sýra.

5

V jiné nádobě prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí.

6

Přilijte k suchým přísadám a stěrkou krátce promíchejte, jen aby se těsto smísilo. Přimíchejte zchladlou slaninu, špenát a pažitku – těsto nepřešlehejte, musí zůstat nadýchané.

7

Těsto rozdělte do připravených důlků a posypte zbylým sýrem.

8

Pečte 18–20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Pokud seženete medvědí česnek, můžete ho použít místo špenátu či kopřiv. Těsto lze upéct i ve čtvercové formě o rozměrech 12 x 12 cm. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit