0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sekaná Franty Kšány

Sekaná Franty Kšány
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sekaná Franty Kšány

3.4 / 5. Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5196 kcal
Bílkoviny 531 g
Sacharidy 352 g
Tuky 221 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fenomenální sekaná podle řezníka z vyhlášeného podniku Kšána & syn vás dostane na kolena kombinací citronu a zázvoru.

Suroviny

hovězí maso mleté 1 kg
lehce prorostlý krk
vepřové maso mleté 1 kg
prorostlá vepřová plec
sůl 30 g
pepř 1 ČL
drcený
nové koření 0.5 ČL
mleté
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nastrouhaný
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 biocitronu
majoránka (čerstvá)
podle chuti
housky 5 ks
vejce 5 ks
mléko 0.5 l
sádlo
na vymazání pekáčku

1 Maso nejlépe 2 dny předem nakrájejte na větší kusy a nasolte (sekaná bude líp držet pohromadě). Nejprve postupně umelte najemno hovězí s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka (kvalitní vyzrálé hovězí vezme mléka více). Hovězí semelte dvakrát – měla by vzniknout hmota o trochu hustší, než je těsto, které neteče. Dejte chladit do lednice. Vepřové umelte s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem; hmota nesmí být moc suchá, jinak se začne zahřívat.

2 Vychlazené hovězí a vepřové smíchejte dohromady a naposledy semelte. Předehřejte troubu na 180 °C. Maso zformujte a několikrát jím pleskněte o pracovní desku. Vytvarujte dvě šišky, dejte je do sádlem vymazaného pekáčku, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby. Šišky pečte 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou ze začátku stále polévejte, maso by se jinak začalo spékat a pustilo by moc šťávy.

FRANTIŠKOVY TIPY:

  • Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky.
     
  • Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlet 2x, pokud jsou velké, melte raději 3x, aby byla sekaná jemná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Komentáře

Stella Nováková

Po návštěvě vyhlášeného podniku pana Kšány bylo mému příteli a jeho kolegům po Fenomenální sekané špatně celý den :-D

Anonym

To mletie je síce zdĺhavé, ale výsledok stojí za to. Sekana je jemná, stavnata a chuti výborne napr. so sosovicovou omáčkou.

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit