Fenomenální recept na sekanou podle řezníka z vyhlášeného podniku Kšána & syn vás dostane na kolena kombinací citronu a zázvoru. Jemná sekaná z hovězího a vepřového je skvělá nejen k obědu, ale stejně tak chutná s plátkem chleba k večeři či svačině na cesty. Fantastický recept, který ve vaší domácí kuchařce nesmí chybět!
Suroviny
Postup
Maso nejlépe 2 dny předem nakrájejte na větší kusy a nasolte (sekaná bude líp držet pohromadě).
Nejprve postupně umelte najemno hovězí s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka (kvalitní vyzrálé hovězí vezme mléka více). Hovězí semelte dvakrát – měla by vzniknout hmota o trochu hustší, než je těsto, které neteče.
Dejte chladit do lednice. Vepřové umelte s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem; hmota nesmí být moc suchá, jinak se začne zahřívat.
Vychlazené hovězí a vepřové smíchejte dohromady a naposledy semelte.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Maso zformujte a několikrát jím pleskněte o pracovní desku. Vytvarujte dvě šišky, dejte je do sádlem vymazaného pekáčku, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby.
Šišky pečte 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou ze začátku stále polévejte, maso by se jinak začalo spékat a pustilo by moc šťávy.
FRANTIŠKOVY TIPY:
- Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky.
- Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlít 2x, pokud jsou velké, melte raději 3x, aby byla sekaná jemná.
Komentáře
To mletie je síce zdĺhavé, ale výsledok stojí za to. Sekana je jemná, stavnata a chuti výborne napr. so sosovicovou omáčkou.