Fenomenální sekaná podle řezníka z vyhlášeného podniku Kšána & syn vás dostane na kolena kombinací citronu a zázvoru.
Suroviny
1 Maso nejlépe 2 dny předem nakrájejte na větší kusy a nasolte (sekaná bude líp držet pohromadě). Nejprve postupně umelte najemno hovězí s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka (kvalitní vyzrálé hovězí vezme mléka více). Hovězí semelte dvakrát – měla by vzniknout hmota o trochu hustší, než je těsto, které neteče. Dejte chladit do lednice. Vepřové umelte s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem; hmota nesmí být moc suchá, jinak se začne zahřívat.
2 Vychlazené hovězí a vepřové smíchejte dohromady a naposledy semelte. Předehřejte troubu na 180 °C. Maso zformujte a několikrát jím pleskněte o pracovní desku. Vytvarujte dvě šišky, dejte je do sádlem vymazaného pekáčku, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby. Šišky pečte 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou ze začátku stále polévejte, maso by se jinak začalo spékat a pustilo by moc šťávy.
FRANTIŠKOVY TIPY:
- Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky.
- Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlet 2x, pokud jsou velké, melte raději 3x, aby byla sekaná jemná.
Komentáře
Stella Nováková
07.11.2015 13:18
Po návštěvě vyhlášeného
Po návštěvě vyhlášeného podniku pana Kšány bylo mému příteli a jeho kolegům po Fenomenální sekané špatně celý den :-D
Anonym
17.11.2017 20:14
To mletie je síce zdĺhavé,
To mletie je síce zdĺhavé, ale výsledok stojí za to. Sekana je jemná, stavnata a chuti výborne napr. so sosovicovou omáčkou.