Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sekaná Franty Kšány
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Snadné pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6646 kcal
Bílkoviny 481 g
Sacharidy 252 g
Tuky 381 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fenomenální recept na sekanou podle řezníka z vyhlášeného podniku Kšána & syn vás dostane na kolena kombinací citronu a zázvoru. Jemná sekaná z hovězího a vepřového je skvělá nejen k obědu, ale stejně tak chutná s plátkem chleba k večeři či svačině na cesty. Fantastický recept, který ve vaší domácí kuchařce nesmí chybět!

Suroviny

lehce prorostlý
prorostlá
sůl 30 g
pepř 1 ČL
drcený
mleté
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nastrouhaný
nastrouhaná z 1/2 citronu
majoránka (čerstvá)
podle chuti
housky 5 ks
vejce 5 ks
na vymazání pekáčku

Postup

1

Maso nejlépe 2 dny předem nakrájejte na větší kusy a nasolte (sekaná bude líp držet pohromadě).

2

Nejprve postupně umelte najemno hovězí s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka (kvalitní vyzrálé hovězí vezme mléka více). Hovězí semelte dvakrát – měla by vzniknout hmota o trochu hustší, než je těsto, které neteče.

3

Dejte chladit do lednice. Vepřové umelte s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem; hmota nesmí být moc suchá, jinak se začne zahřívat.

4

Vychlazené hovězí a vepřové smíchejte dohromady a naposledy semelte.

5

Předehřejte troubu na 180 °C.

6

Maso zformujte a několikrát jím pleskněte o pracovní desku. Vytvarujte dvě šišky, dejte je do sádlem vymazaného pekáčku, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby.

7

Šišky pečte 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou ze začátku stále polévejte, maso by se jinak začalo spékat a pustilo by moc šťávy.

FRANTIŠKOVY TIPY:

  • Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky.
  • Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlít 2x, pokud jsou velké, melte raději 3x, aby byla sekaná jemná.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Komentáře

17.11.2017 20:14

To mletie je síce zdĺhavé, ale výsledok stojí za to. Sekana je jemná, stavnata a chuti výborne napr. so sosovicovou omáčkou.

Apetit magazín