Sekaná Franty Kšány

Sekaná Franty Kšány

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Snadné pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5196 kcal
Bílkoviny 531 g
Sacharidy 352 g
Tuky 221 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fenomenální sekaná podle řezníka z vyhlášeného podniku Kšána & syn vás dostane na kolena kombinací citronu a zázvoru.

Suroviny

hovězí maso mleté 1 kg
lehce prorostlý krk
vepřové maso mleté 1 kg
prorostlá vepřová plec
sůl 30 g
pepř 1 ČL
drcený
nové koření 0.5 ČL
mleté
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nastrouhaný
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 biocitronu
majoránka (čerstvá)
podle chuti
housky 5 ks
vejce 5 ks
mléko 0.5 l
sádlo
na vymazání pekáčku

1 Maso nejlépe 2 dny předem nakrájejte na větší kusy a nasolte (sekaná bude líp držet pohromadě). Nejprve postupně umelte najemno hovězí s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka (kvalitní vyzrálé hovězí vezme mléka více). Hovězí semelte dvakrát – měla by vzniknout hmota o trochu hustší, než je těsto, které neteče. Dejte chladit do lednice. Vepřové umelte s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem; hmota nesmí být moc suchá, jinak se začne zahřívat.

2 Vychlazené hovězí a vepřové smíchejte dohromady a naposledy semelte. Předehřejte troubu na 180 °C. Maso zformujte a několikrát jím pleskněte o pracovní desku. Vytvarujte dvě šišky, dejte je do sádlem vymazaného pekáčku, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby. Šišky pečte 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou ze začátku stále polévejte, maso by se jinak začalo spékat a pustilo by moc šťávy.

FRANTIŠKOVY TIPY:

  • Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky.
     
  • Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlet 2x, pokud jsou velké, melte raději 3x, aby byla sekaná jemná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Komentáře

Stella Nováková

Po návštěvě vyhlášeného podniku pana Kšány bylo mému příteli a jeho kolegům po Fenomenální sekané špatně celý den :-D

Anonym

To mletie je síce zdĺhavé, ale výsledok stojí za to. Sekana je jemná, stavnata a chuti výborne napr. so sosovicovou omáčkou.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit