4.1 / 5. Počet hodnocení: 670
Do hodiny Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5692 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 464 g
Tuky 366 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brownies je vlastně rozpuštěná a znovu upečená čokoláda. Tenoučká křupavá vrstva na povrchu skrývá temné, hutné a hned po upečení i mírně tekuté jádro. Upéct (a vmžiku i sníst) ho zvládne doslova každý!

Suroviny

čokoláda 350 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%), nalámaná na kostičky
máslo 250 g
nakrájené na kousky
vejce 3 ks
velká nebo 4 malá
krupicový cukr 250 g
nejlépe hnědý
mouka pšeničná hladká 85 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL

Postup

1

Předehřejte troubu: elektrickou na 160 stupňů, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hranatou formu nebo pekáček vymastěte a pak vyložte pečicím papírem.

2

Čokoládu spolu s máslem rozpusťte (nad vodní lázní nebo velmi opatrně v mikrovlnné troubě). Vejce šlehejte, až zesvětlají, pak přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, až je směs hustá a lesklá. Opatrně vmíchejte vaječnou pěnu do rozpuštěné čokolády, navrch prosijte mouku promísenou s práškem do pečiva a vše vymíchejte do hladka.

3

Vlijte do formy a pečte asi 30–35 minut tak dlouho, až je povrch pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý. Vnitřek by měl zůstat hutný a lehce tekutý, drobečky, které ulpí na špejli, by měly být vlhké.

4

Upečené brownies nechte vychladnout ve formě (alespoň hodinu), během chladnutí ještě trochu zpevní. Nakrájejte je na cca 16 čtverečků. Ty po nakrájení ještě můžete nechat vychladnout na mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

vyborne i jeste pred upecenim! Zatim nejlepsi recept, hlavne neprepecte!

Anonym

Veru a práve to sa mi stalo v nedeľu. Brownies som pripravovala na oslavu mojich narodenín a veľmi mi ležalo na srdci, aby neboli nedopečené. A tak som piekla a piekla :-) Výsledok suchý a tvrdší :-( Tvrdšie brownies som napokon skombinovala s broskyňami marinovanými v pomarančovej šťave a zmrzlinou - uff reputácia sa akotak zachránila :-))). Ale nabudúce dám pozor!

Anonym

Jako v popisu, vláčné, sladké a čokoládové. Za JEDNA !

Anonym

vláčné, křehké - možná až moc sladké. icméně výborná pochoutka

Anonym

Ja si brownies oblibila na pracovnich cestach a dlouho mi trvalo, nez jsem nasla recept, ktery by odpovidal tomu, co jsem byla zvykla jist... Az ten v Apetitu, jen ja jeste pridavam nasekane vlasske orechy na hrubo (vetsi hrst), ty orechy mi tam chybely, jsou v tom naprosta bomba a to nejen kaloricka :-) urcite vyzkousejte!

Anonym

Mě se zase stalo, že jsem to nedopekla, 35 minut nestacilo a moučník je dost tekutý, i když krusta je pevná. Ale na chuti to nic nemění, příště si to jen víc pohlídám

Andrea Terenová

Už dva týždne som sa chystala upiecť tento koláč a dnes konečne som si našla čas...Čakala som asi priveľa od toho, pretože bol príliš sladký(menej cukru radšej) a veľmi lepivé cesto....Po upečení bol vrch chrumkavý, taký ako mal byť, ale cesto pod ním bolo tuhé a tažké....škoda

Tereza Gluzová

Brownies podle tohoto receptu jsou výborné. Měkkounké a hutné zároveň a chutnají přesně jako ty, do kterých jsem se v Anglii zamilovala. Přeslazené mi určitě nepřijdou, když se použije kvalitní hořká čokoláda je hodně cukru potřeba, aby se chutě vyrovnaly.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit