Čokoládové brownies je vlastně rozpuštěná a znovu upečená čokoláda. Tenoučká křupavá vrstva na povrchu skrývá temné, hutné a hned po upečení i mírně tekuté jádro. Upéct (a vmžiku i sníst) ho zvládne doslova každý!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu: elektrickou na 160 stupňů, horkovzdušnou na 140 stupňů. Hranatou formu nebo pekáček vymažte a vyložte pečicím papírem.
Nalámanou čokoládu spolu s kousky másla rozpusťte (nad vodní lázní nebo velmi opatrně – po krátkých časech – v mikrovlnné troubě).
Vejce vyšlehejte do světlé pěny, pak přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, až je směs hustá a lesklá.
Opatrně vmíchejte vaječnou pěnu do rozpuštěné čokolády, navrch prosijte mouku promísenou s práškem do pečiva a vše vymíchejte do hladka.
Vlijte do formy a pečte asi 30 – 35 minut tak dlouho, až je povrch pevný na dotek, mírně lesklý ale suchý.
Vnitřek by měl zůstat hutný a lehce tekutý, drobečky, které ulpí na špejli, by měly být vlhké.
Upečené brownies nechte vychladnout ve formě (alespoň hodinu), během chladnutí se zpevní.
Nakrájejte je na cca 16 čtverečků. Ty po nakrájení ještě můžete nechat vychladnout na mřížce.
Komentáře
Jaký rozměr formy nebo pekáčku použít ?
Dobrý den, Karlo,
recept je bohužel z roku 2004, takže se špatně odhaduje, jak velká forma byla použita, ale volili bychom nejspíš zlatou střední cestu – tedy pekáček maximálně o rozměrech cca 25 x 35 cm. Určitě ne klasický plech. Pokud máte formu menší, vadit to také nebude, vrstva těsta bude trochu vyšší a bude potřeba ho péct delší dobu. Těsto má být lehce mazlavé, ale ne syrové. Po upečení si můžete poznamenat čas, abyste příště přesně věděla, jaká doba pečení je ideální pro kombinaci Vaší trouby a zvoleného pekáčku :-).
Držíme palce, ať se brownies povedou,
redakce Apetitu
Dobrý den, chci se zeptat na názor. Budu péct brownies dort, myslíte si, že po vychladnutí můžu brownies podélně rozkrojit, abych dovnitř mohla dát krém, nebo se rozpadnou?
Máte někdo zkušenosti, jaký krém by se hodil? Plánuju šlehačkový, ale každý nápad se hodí :)
Dobrý den, Hano,
těsto na brownies bychom se podélně rozkrojit nepokoušeli – jeho struktura je spíše lepivá a drobivá, takže si myslíme, že prokrojit korpus na dort půjde velmi obtížně. Navíc budete-li péct těsto v dortové formě, bude jeho vrstva vyšší a střed bude o to tekutější.
Klasické dortové korpusy bývají spíše z piškotového těsta založeného na vejcích, které ma lehkou a pružnou texturu, a při skládání dortu se s nimi dobře pracuje.
Pokud ale toužíte po hutném čokoládovém korpusu doporučili bychom spíš následující recepty: https://www.apetitonline.cz/recepty/11-cokoladovy-dort.html (tenhle dort je mezi čtenáři velmi oblíbený – maximální míra čokoládovitosti zaručena :-) ),
další typ hutného čoko dortu zde: https://www.apetitonline.cz/recepty/1458-nejlepsi-cokoladovy-dort.html
nebo můžete zkusit tento recept https://www.apetitonline.cz/recept/cokoladovo-karamelovy-dort-se-slanym… (vzešel z loňské soutěže o dort na obálku, a přestože je těsto na korpus ozvláštněno černým pivem, jde chuťově opět o ultračokoládový a velmi solidní dort).
Pokud se přesto rozhodnete pro korpus z brownies, máte dvě možnosti – udělat dort nízký a ozdobit ho šlehačkou (světlou nebo pařížskou) pouze navrch, jako se to dělávalo u dortu harlekýn, nebo upečte těsto ve dvou formách, abyste získala dva korpusy, které dáte na sebe (v tom případě bychom plnili čokoládovou ganache nebo čokoládovým žloutkovým krémem). Nicméně si myslíme, že s korpusy se bude velmi špatně manipulovat, budou se drobit a drolit – těsto je ze své podstaty málo pružné a je určeno k tomu, aby se peklo v jedné spíše nízké vrstvě a podávalo nakrájené na nepříliš velké čtverce.
Dobrý večer, třeba mi tu někdo poradíte. Brownies jsem dělala už podruhé a v obou případech mi v troubě povrch spíš napěnil, udělala se tam spousta bublinek a vůbec nebylo takové hladké a pevné, jak má být. Mám pocit, že chybu v postupu jsem neudělala, nevím ani, jestli je to v tak jednoduchém receptu vůbec možné. Stalo se vám někomu totéž? Čím si myslíte, že by to mohlo být?
Děkuji za nápady.
Dobrý den, Evo, můžete zkusit vynechat kypřicí prášek do pečiva. Brownies budou patrně hutnější a těžší (těsto méně vyběhne), ale tím, že z nich nebude během pečení unikat kysličník uhličitý (který vzniká chemickou reakcí kypřidel v prášku) by těsto mělo být méně napěněné a pevnější.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali by se dala dat mandlova mouka misto hladke a jestli ano tak na kolik gramu muzu ubrat cukru? Aby tam bylo min cukru ale aby zustala stejna konzistence testa... dekuji předem
Dobrý den, Gabrielo, nahradit v brownies pšeničnou mouku mandlovou (případně oříškovou, která na rozdíl od víceméně neutrální mandlové jim dodá další chuťový rozměr) určitě můžete. S ubíráním cukru bychom byli opatrnější, protože v kombinaci s našlehanými žloutky a bílky je cukr tím, co drží těsto pohromadě a nadlehčuje ho. V komentářích výše někdo píše, že ubral 50 g cukru a že recept fungoval. O více než o oněch 50 g bychom ale množství cukru už nesnižovali – porovnáním různých receptů jsme si ověřili, že poměry, které v receptu máme, odpovídají. Brownies ze své podstaty je poměrně sladké, hutné a lepivé.
Pokud chcete méně sladký dezert založený téměř výhradně na hořké čokoládě, můžete zkusit francouzský fondant au chocolat – často se dělá jsko čokoládové bábovičky a peče se tak, aby byl střed ještě tekutý. Můžete ho ale udělat i do nízké kulaté formy. Rozpis podle cukráře Davida Lebovize počítá s formou o průměru 23 cm, doporučuje skleněnou.
Suroviny:
340 g hořké čokolády, nasekané
140 g másla, na kostky
130 g krupicového cukru
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
lžička vanilkového extraktu
4 lžíce mandlové mouky
(nebo 5 lžic hladké pšeničné, pokud má být koláč pevný na krájení, s mandlovou moukou zůstane střed více tekutý)
kakao na vysypání formy
Postup: Rozpustit čokoládu s máslem nad vodní lázní a ušlehat se žloutky a 1/2 cukru a vanilkovým extraktem, z bílků a druhé poloviny cukru (65 g) ušlehat sníh a lehce vmíchat spolu s mandlovou moukou do čokoládovo-žloutkové směsi. Přemístit do máslem vymazané a kakaem vysypané formy a péct v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 25–30 minut.
Případně můžete zkusit tento recept z Apetitonline.cz – Čokoládový dort bez mouky
https://www.apetitonline.cz/recept/cokoladovy-dort-1
Výborný recept, akurát toho cukru o polovicu menej.