Pro každého Švéda jsou jahody symbolem léta, zejména ty lesní. Obligátní šlehačku vylepšila Katarina bílou čokoládou a osvěžila citronem.
Suroviny
Postup
V hrnci uveďte do varu vodu. Čokoládu nasypte do misky, která se dá položit přes hrnec, a pak ji za stálého míchání rozpusťte – voda by měla vřít jen mírně, k rozpuštění čokolády stačí horká pára. Do čokolády by se neměla dostat ani kapka vody, aby se sladká hmota nesrazila. (Tip: čokoládu můžete rozpustit i v mikrovlnce; při výkonu na 75 % to trvá dvě minuty. Po minutě promíchejte.) Tekutou čokoládu pak nechte trochu vychladnout.
Smetanu ušlehejte do tuha. V jiné nádobě rozšlehejte vejce, vlijte k nim čokoládu a důkladně prošlehejte. Postupně do směsi vetřete šlehačku a pak pěnu rozdělte do sklenek. Nechte aspoň hodinu v chladničce.
Před podáváním nakrájejte jahody na plátky a smíchejte s medem a citronovou šťávou i chemicky neošetřenou kůrou. Navršte do každé sklenky na čokoládovou pěnu a případně dozdobte bylinkami.
Komentáře
Anonym
23.07.2006 13:14
Jakou cokoladku
Anonym
17.03.2007 18:29
Dezert je skvělý
Anonym
17.03.2007 18:31
Výtečná lahůdka
Anonym
15.06.2007 08:26
rychlovka
Anonym
24.03.2008 14:40
Naprosto úžasný dezert!