Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků opečených brambor. Zlatavé hranolky, francouzské brambory, šťouchačky s cibulkou nebo brambory na loupačku, bramborovou polévku nebo salát s majonézou. A to jsme vůbec nezmínili bramborové knedlíky, taštičky, šišky, noky, placky... Zkuste bramborový kvíz, ať zjistíte, kolik toho o kulinářském bramborovém království víte!
Brambory patří mezi důležité a neuvěřitelně tvárné suroviny v kuchyni, ze kterých připravíte všechny chody. Své skalní fanoušky mají všechny podoby brambor: od nejjednodušších úprav jako jsou vaření nebo pečení až po tvarování bramborového těsta, přípravu bramborového chleba nebo bramboráků.
Jak na opečené brambory
Dokonale opečené brambory jsou skvělou přílohou, která častokrát mizí z talíře nejdřív. Jejich kouzlo tkví v tom, jak jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké. Ty naše ale pocházejí z trouby, takže sníst jich celou mísu nebude zas takový hřích... Zkrátka a dobře, vsadíme se, že už jste někdy o poslední pečenou bramboru svedli u stolu boj, a pokud ne, zkuste si je připravit spolu s námi:
-
Výběr brambor. Příprava začíná už při výběru brambor v obchodě či na trhu – sáhněte po škrobovitých s označením varný typ C, případně B - na ty narazíte častěji. Brambory by měly být bez klíčků a zelených částí.
-
Škrábat, nebo loupat? Pokud raději loupete vařené brambory, nelamte si s škrábáním syrových brambor hlavu a slupek je zbavte až po uvaření. Škrobnaté hlízy mají stejně tendenci při vaření popraskat, loupání tak jde potom opravdu snadno.
-
Dejte bramborám co proto! Nebojte se vařenými bramborami po slití v hrnci pořádně zatřást, čím rozbitější, tím lepší! Za křupavou krustičkou pečených brambor stojí škrob, který se na jejich povrchu působením žáru speče a ztvrdne.
-
Sůl a bylinky. Štědře osolte hlavně vodu na vaření brambor. Pokud chcete do trouby k bramborám přidat bylinky, doporučujeme bylinkami ochucený olej nebo je přidejte čerstvé až na posledních 20 minut pečení a promíchejte s bramborami.
-
Olej, máslo, nebo sádlo? Základem je nešetřit tukem. Použít můžete vedle běžného řepkového i olivový olej, který je výraznější. Použít však lze i přepuštěné máslo (ghí) nebo vepřové či kachní sádlo, které dodají další chuťový rozměr.
-
Brambory před podáváním ještě osolte, nejlepší je vločková sůl, která na nich bude krásně křupat.
Jak na pečenou bramboru
Co se prvenství v jednoduchosti přípravy týká, pak stojí pečená brambora v čele. V té nejjednodušší variantě je připravená raz dva, zvládne ji i začátečník a většinu práce zastane trouba. Jak na ni?
- Rozpalte troubu na 220 °C. Velkou bramboru dobře omyjte, ale slupku neškrábejte. Potřete ji olejem, dejte na plech a pečte 25 minut. Pak snižte teplotu na 190 °C a dál pečte 60 – 75 minut; během pečení ji otočte.
- Upečenou bramborou snadno projede špejle skrz naskrz. Nařízněte ji do kříže, zmáčkněte, aby se rozevřela, a do otvoru naneste náplň.
- Pečenou bramboru můžete lehce vydlabat a vytvořit prostor pro náplň nebo ji aspoň rozrušit, načechrat a naplň nanést navrch.
- Vyzkoušejte třeba fazolemi a sýrem nebo pečenou bramboru s česnekem a bylinkami anebo sáhněte po chilli con carne.
Jak na pěknou krustičku?
Opečené brambory budou mít křupavou kůrku, když jim budete věnovat speciální pozornost.
- Předvařte je 6 – 7 minut předvařte ve vroucí osolené vodě, slijte a potřeste jimi v hrnci.
- Posypte je a obalte osolenou a okořeněnou moukou, přebytky setřeste. Na chuti mouka nebude znát, ale rozdíl poznáte.
- ak brambory vložte do pekáčku se zahřátým tukem (může to být olej nebo husí, kachní či vepřové sádlo). Pečte v troubě předehřáté na 170–200 °C dozlatova a doměkka.
Nehynoucí sláva bramborového salátu
Bramborový salát má mnoho variant. Spor o přítomnost uzeniny ve vánočním salátu způsobil v nejedné rodině dusno.
- Pokud chcete salát ozvláštnit, zkuste oblíbený salát kombinující majonézu a jemnou octovou zálivku, kterou se přelévají ještě horké brambory.
- Salát bez majonézy, zato se spoustou voňavých bylinek, zase ocení příznivci lehčích jídel.
- Trochu exotiky nejen na vánoční stůl přinese bramborový salát s avokádem nebo s červenou řepou.
- Příznivci indické kuchyně mohou vyzkoušet salát s vůní kari.
Pokud už máte uvařeno anebo se vám zrovna vařit nechce a brambory milujete stejně jako my, možná je ta pravá chvíle na náš bramborový kvíz zaměřený na brambory a pokrmy z nich. Vyhrňte si rukávy a pusťte se do toho!
Zdroj: Apetit, ČRo, Delish