Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Máte rádi brambory? Co vám říkají hunc, šulánky nebo jabkance

Brambory s brynzou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků opečených brambor. Zlatavé hranolky, francouzské brambory, šťouchačky s cibulkou nebo brambory na loupačku, bramborovou polévku nebo salát s majonézou. A to jsme vůbec nezmínili bramborové knedlíky, taštičky, šišky, noky, placky... Zkuste bramborový kvíz, ať zjistíte, kolik toho o kulinářském bramborovém království víte!

Brambory patří mezi důležité a neuvěřitelně tvárné suroviny v kuchyni, ze kterých připravíte všechny chody. Své skalní fanoušky mají všechny podoby brambor: od nejjednodušších úprav jako jsou vaření nebo pečení až po tvarování bramborového těsta, přípravu bramborového chleba nebo bramboráků.

Jak na opečené brambory

Dokonale opečené brambory jsou skvělou přílohou, která častokrát mizí z talíře nejdřív. Jejich kouzlo tkví v tom, jak jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké. Ty naše ale pocházejí z trouby, takže sníst jich celou mísu nebude zas takový hřích... Zkrátka a dobře, vsadíme se, že už jste někdy o poslední pečenou bramboru svedli u stolu boj, a pokud ne, zkuste si je připravit spolu s námi:

  • Výběr brambor. Příprava začíná už při výběru brambor v obchodě či na trhu – sáhněte po škrobovitých s označením varný typ C, případně B -  na ty narazíte častěji. Brambory by měly být bez klíčků a zelených částí.

  • Škrábat, nebo loupat? Pokud raději loupete vařené brambory, nelamte si s škrábáním syrových brambor hlavu a slupek je zbavte až po uvaření. Škrobnaté hlízy mají stejně tendenci při vaření popraskat, loupání tak jde potom opravdu snadno.

  • Dejte bramborám co proto! Nebojte se vařenými bramborami po slití v hrnci pořádně zatřást, čím rozbitější, tím lepší! Za křupavou krustičkou pečených brambor stojí škrob, který se na jejich povrchu působením žáru speče a ztvrdne.

  • Sůl a bylinky. Štědře osolte hlavně vodu na vaření brambor. Pokud chcete do trouby k bramborám přidat bylinky, doporučujeme bylinkami ochucený olej nebo je přidejte čerstvé až na posledních 20 minut pečení a promíchejte s bramborami.

  • Olej, máslo, nebo sádlo? Základem je nešetřit tukem. Použít můžete vedle běžného řepkového i olivový olej, který je výraznější. Použít však lze i přepuštěné máslo (ghí) nebo vepřové či kachní sádlo, které dodají další chuťový rozměr.

  • Brambory před podáváním ještě osolte, nejlepší je vločková sůl, která na nich bude krásně křupat.

Jak na pečenou bramboru

Co se prvenství v jednoduchosti přípravy týká, pak stojí pečená brambora v čele. V té nejjednodušší variantě je připravená raz dva, zvládne ji i začátečník a většinu práce zastane trouba. Jak na ni?

  • Rozpalte troubu na 220 °C. Velkou bramboru dobře omyjte, ale slupku neškrábejte. Potřete ji olejem, dejte na plech a pečte 25 minut. Pak snižte teplotu na 190 °C a dál pečte 60 – 75 minut; během pečení ji otočte.
  • Upečenou bramborou snadno projede špejle skrz naskrz. Nařízněte ji do kříže, zmáčkněte, aby se rozevřela, a do otvoru naneste náplň.
  • Pečenou bramboru můžete lehce vydlabat a vytvořit prostor pro náplň nebo ji aspoň rozrušit, načechrat a naplň nanést navrch.
  • Vyzkoušejte třeba fazolemi a sýrem nebo pečenou bramboru s česnekem a bylinkami anebo sáhněte po chilli con carne.

Jak na pěknou krustičku?

Opečené brambory budou mít křupavou kůrku, když jim budete věnovat speciální pozornost.

  • Předvařte je 6 – 7 minut předvařte ve vroucí osolené vodě, slijte a potřeste jimi v hrnci.
  • Posypte je a obalte osolenou a okořeněnou moukou, přebytky setřeste. Na chuti mouka nebude znát, ale rozdíl poznáte.
  • ak brambory vložte do pekáčku se zahřátým tukem (může to být olej nebo husí, kachní či vepřové sádlo). Pečte v troubě předehřáté na 170–200 °C dozlatova a doměkka.

Nehynoucí sláva bramborového salátu

Bramborový salát má mnoho variant. Spor o přítomnost uzeniny ve vánočním salátu způsobil v nejedné rodině dusno. 

Pokud už máte uvařeno anebo se vám zrovna vařit nechce a brambory milujete stejně jako my, možná je ta pravá chvíle na náš bramborový kvíz zaměřený na brambory a pokrmy z nich. Vyhrňte si rukávy a pusťte se do toho!

Zdroj: Apetit, ČRo, Delish

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč