Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Máte rádi brambory? Co vám říkají hunc, šulánky nebo jabkance

Brambory s brynzou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků opečených brambor. Zlatavé hranolky, francouzské brambory, šťouchačky s cibulkou nebo brambory na loupačku, bramborovou polévku nebo salát s majonézou. A to jsme vůbec nezmínili bramborové knedlíky, taštičky, šišky, noky, placky... Zkuste bramborový kvíz, ať zjistíte, kolik toho o kulinářském bramborovém království víte!

Brambory patří mezi důležité a neuvěřitelně tvárné suroviny v kuchyni, ze kterých připravíte všechny chody. Své skalní fanoušky mají všechny podoby brambor: od nejjednodušších úprav jako jsou vaření nebo pečení až po tvarování bramborového těsta, přípravu bramborového chleba nebo bramboráků.

Jak na opečené brambory

Dokonale opečené brambory jsou skvělou přílohou, která častokrát mizí z talíře nejdřív. Jejich kouzlo tkví v tom, jak jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké. Ty naše ale pocházejí z trouby, takže sníst jich celou mísu nebude zas takový hřích... Zkrátka a dobře, vsadíme se, že už jste někdy o poslední pečenou bramboru svedli u stolu boj, a pokud ne, zkuste si je připravit spolu s námi:

  • Výběr brambor. Příprava začíná už při výběru brambor v obchodě či na trhu – sáhněte po škrobovitých s označením varný typ C, případně B -  na ty narazíte častěji. Brambory by měly být bez klíčků a zelených částí.

  • Škrábat, nebo loupat? Pokud raději loupete vařené brambory, nelamte si s škrábáním syrových brambor hlavu a slupek je zbavte až po uvaření. Škrobnaté hlízy mají stejně tendenci při vaření popraskat, loupání tak jde potom opravdu snadno.

  • Dejte bramborám co proto! Nebojte se vařenými bramborami po slití v hrnci pořádně zatřást, čím rozbitější, tím lepší! Za křupavou krustičkou pečených brambor stojí škrob, který se na jejich povrchu působením žáru speče a ztvrdne.

  • Sůl a bylinky. Štědře osolte hlavně vodu na vaření brambor. Pokud chcete do trouby k bramborám přidat bylinky, doporučujeme bylinkami ochucený olej nebo je přidejte čerstvé až na posledních 20 minut pečení a promíchejte s bramborami.

  • Olej, máslo, nebo sádlo? Základem je nešetřit tukem. Použít můžete vedle běžného řepkového i olivový olej, který je výraznější. Použít však lze i přepuštěné máslo (ghí) nebo vepřové či kachní sádlo, které dodají další chuťový rozměr.

  • Brambory před podáváním ještě osolte, nejlepší je vločková sůl, která na nich bude krásně křupat.

Jak na pečenou bramboru

Co se prvenství v jednoduchosti přípravy týká, pak stojí pečená brambora v čele. V té nejjednodušší variantě je připravená raz dva, zvládne ji i začátečník a většinu práce zastane trouba. Jak na ni?

  • Rozpalte troubu na 220 °C. Velkou bramboru dobře omyjte, ale slupku neškrábejte. Potřete ji olejem, dejte na plech a pečte 25 minut. Pak snižte teplotu na 190 °C a dál pečte 60 – 75 minut; během pečení ji otočte.
  • Upečenou bramborou snadno projede špejle skrz naskrz. Nařízněte ji do kříže, zmáčkněte, aby se rozevřela, a do otvoru naneste náplň.
  • Pečenou bramboru můžete lehce vydlabat a vytvořit prostor pro náplň nebo ji aspoň rozrušit, načechrat a naplň nanést navrch.
  • Vyzkoušejte třeba fazolemi a sýrem nebo pečenou bramboru s česnekem a bylinkami anebo sáhněte po chilli con carne.

Jak na pěknou krustičku?

Opečené brambory budou mít křupavou kůrku, když jim budete věnovat speciální pozornost.

  • Předvařte je 6 – 7 minut předvařte ve vroucí osolené vodě, slijte a potřeste jimi v hrnci.
  • Posypte je a obalte osolenou a okořeněnou moukou, přebytky setřeste. Na chuti mouka nebude znát, ale rozdíl poznáte.
  • ak brambory vložte do pekáčku se zahřátým tukem (může to být olej nebo husí, kachní či vepřové sádlo). Pečte v troubě předehřáté na 170–200 °C dozlatova a doměkka.

Nehynoucí sláva bramborového salátu

Bramborový salát má mnoho variant. Spor o přítomnost uzeniny ve vánočním salátu způsobil v nejedné rodině dusno. 

Pokud už máte uvařeno anebo se vám zrovna vařit nechce a brambory milujete stejně jako my, možná je ta pravá chvíle na náš bramborový kvíz zaměřený na brambory a pokrmy z nich. Vyhrňte si rukávy a pusťte se do toho!

Zdroj: Apetit, ČRo, Delish

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...