Specialita z České Třebové, jež není z jablek, ale z brambor, kterým se říkalo také zemská jablka. Základ je mít dobré brambory, do těsta se totiž nepřidává žádná mouka. Recept na rychlovku z brambor jistě oceníte po hektickém dni i během náročného víkendu.
Suroviny
Postup
Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte. Mezitím dejte do misky tvaroh, máslo, žloutky, moučkový cukr, vanilku a rozinky a smíchejte dohromady.
Nastrouhejte brambory najemno nebo je prolisujte. Hmotu dejte na vál či do mísy a pomocí paličky nebo tlouku (paličkou na vále, tloukem v míse) brambory tlučením zpracujte na poddajné těsto.
Připravte si k ruce mouku. Z těsta odeberte kuličku, na pomoučněné dlani vytvarujte placičku, naplňte tvarohem, přehněte do tvaru šátečku a utěsněte okraje. Hotové šátečky odkládejte na moukou poprášenou pracovní plochu.
Nepřilnavou pánev pořádně rozpalte nasucho. Opatrně podeberte jabkance obracečkou a opékejte je z obou stran nasucho dozlatova. Nepečte moc jabkanců najednou, jinak se na pánvi špatně obracejí a těsto se snadno natrhne. Hotové skládejte na talíř, polijte pořádně máslem, posypte cukrem a jezte teplé.
NĚCO NAVÍC
Tradiční je náplň jen z tvarohu, ale vyzkoušet můžete i povidla.