Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cédric Grolet: Francouzský cukrář, který vytváří zákusky jako sladké optické iluze

Cedric Grolet
ZDROJ: Pastelaria, se souhlasem Cedrica Groleta
sdílet:

Spojení výtvarného umění a vášně pro cukrařinu udělalo ze Cédrika Groleta mistra cukrářského řemesla. Dnes je uznávaný kritiky po celém světě. Stal se hvězdou Instagramu, kde ve svých videích předvádí, jaké neskutečné cukrářské kousky lze vyrobit. V čem je jeho tvorba tak výjimečná a kde si na jeho výtvorech můžete pochutnat?

Vypadá to i chutná jako ovoce, ale není to ovoce!

Cédric Grolet se během pár let stal doslova hvězdou v oboru cukrařiny. Mezinárodní kritici ho považují za jednoho z nejlepších cukrářů na světě, na Instagramu ho momentálně sleduje 5,5 miliónu lidí.. Čím si takové uznání vysloužil? 

Cédricovy dezerty mají jednu společnou charakteristiku. Jsou připravované technikou trompe l'oeil, která se využívá ve výtvarném umění. Cílem je vytvořit trojrozměrný objekt jako věrnou kopii originální suroviny. Výsledek vypadá tak věrně, že až při důkladném pohledu zblízka lze poznat, že jde o zákusek.

Cédricovou oblíbenou pochoutkou v dětství bylo ovoce a právě jím se při vytváření svých uměleckých dezertů inspiruje. Jeho citróny, hrušky, pomeranče, lískové ořechy, meruňky, avokáda nebo jablka jsou od skutečných plodů k nerozeznání. A co je neskutečné, chutnají snad ještě lépe. 

  • Slupku ovoce Cédric vyrábí z čokolády, náplň náplň z lehké pěny a ganache z čerstvého ovoce a koření. Chuť jeho zákusků spočívá v precizní technice a výběru surovin. Výsledkem je tak dokonalý lehoučký zákusek plný chuti ovoce, které imituje.

„Ovoce chutná skvěle, ale některé je ještě lepší, když jeho chuť koncentrujete. Jsem spokojený, jen když je můj dezert lepší než ovoce, kterým je inspirován!"  říká Cédric v rozhovoru pro web agentury gastro zážitků Gastronomos. 

  • Jeho mistrovským dílem je lískový oříšek vyrobený z pěny z pražených sicilských lískových oříšků, slaného máslového karamelu, pralinek a křehké sušenky.
Skryt pre seznam

Z pomocníka v hotelové kuchyni šéfcukrářem

Cédric Grolet se o gastronomii zajímal už od dětství, kdy vypomáhal v hotelové kuchyni svých prarodičů. Ve třinácti letech se oficiálně vyučil kuchařem, ale v okouzlení francouzskými dezerty se nakonec rozhodl pro cukrářskou školu. Po dokončení studií se přestěhoval do Paříže, kde začal vyrábět makronky ve francouzském gastronomickém podniku Fauchon, kde se nakonec vypracoval na vývojáře zákusků a školitele.

Rozhodující moment nastal, když Grolet po šesti letech odešel a začal pracovat jako zástupce šéfkuchaře v hotelové restauraci Le Maurice, kde Cédrickovi umožnil uznávaný kuchař Alain Ducasse, aby vytvářel dezerty do jeho menu. Dnes je Cédric šéfcukrářem v La Pâtisserie du Meurice, pařížské cukrárně, která patří pod michelinskou restauraci Le Maurice

  • Kromě ovoce Cédric zpodobňuje také květiny a hudbu. Jeho umění můžete studovat v dosud třech vydaných knihách: první kniha Fruits vyšla v říjnu 2017, o dva roky později spatřila světlo světa kniha Opera a v letošním roce (2022) kniha s názvem Fleurs
  • Cédricovo umění najdete také na jeho Instagramu, kde jeho práci sledují miliony fanoušků.

Zdroje: Apetit, web Cedrica Groleta, web Radka Davida, kniha Fruits od Cedrica Groleta

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín