0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cédric Grolet: Francouzský cukrář, který vytváří zákusky jako sladké optické iluze

Cedric Grolet
ZDROJ: Pastelaria.com
sdílet:

Spojení výtvarného umění a vášně pro cukrařinu udělalo ze Cédrika Groleta mistra cukrářského řemesla. Dnes je uznávaný kritiky po celém světě. Stal se hvězdou Instagramu, kde ve svých videích předvádí, jaké neskutečné cukrářské kousky lze vyrobit. V čem je jeho tvorba tak výjimečná a kde si na jeho výtvorech můžete pochutnat?

Vypadá to i chutná jako ovoce, ale není to ovoce!

Cédric Grolet se během pár let stal doslova hvězdou v oboru cukrařiny. Mezinárodní kritici ho považují za jednoho z nejlepších cukrářů na světě, na Instagramu ho momentálně sleduje 5,5 miliónu lidí.. Čím si takové uznání vysloužil? 

  • Cédricovi dezerty mají jednu společnou charakteristiku. Jsou připravované technikou trompe l'oeil, která se využívá ve výtvarném umění. Jejím cílem je vytvořit dojem trojrozměrného objektu. Výsledek vypadá tak skutečně, že až při důkladném pohledu zblízka lze poznat, že jde o iluzi.

Cédricovou oblíbenou pochoutkou v dětství bylo ovoce a právě jím se při vytváření svých uměleckých dezertů inspiruje. Jeho citróny, hrušky, pomeranče, lískové ořechy, meruňky, avokáda nebo jablka jsou od skutečných plodů k nerozeznání. A co je neskutečné, chutnají snad ještě lépe. 

  • Slupku ovoce Cédric vyrábí z čokolády, náplň z lehké pěny a ganache z čerstvého ovoce a koření. Chuť jeho zákusků nespočívá ve spoustě cukru, ale v technice a výběru surovin. Výsledkem je tak dokonalý lehoučký zákusek plný chuti ovoce, které imituje.
  • „Ovoce chutná skvěle, ale některé je ještě lepší, když jeho chuť koncentrujete. Jsem spokojený, jen když je můj dezert lepší než ovoce, kterým je inspirován!"  říká Cédric v rozhovoru pro web agentury gastro zážitků Gastronomos. 
  • Jeho mistrovským dílem je lískový oříšek vyrobený z pěny z pražených sicilských lískových oříšků, slaného máslového karamelu, pralinek a křehké sušenky.

Z pomocníka v hotelové kuchyni šéfcukrářem

Cédric Grolet se o gastronomii zajímal už od dětsví, kdy vypomáhal v hotelové kuchyni svých prarodičů. Ve třinácti letech se oficiálně vyučil kuchařem, ale v okouzlení francouzskými dezerty se nakonec rozhodl pro cukrářskou školu. Po dokončení studií se přestěhoval do Paříže, kde začal vyrábět makronky ve francouzském gastronomickém podniku Fauchon, kde se nakonec vypracoval na vývojáře zákusků a školitele.

  • Rozhodující moment nastal, když Grolet po šesti letech odešel a začal pracovat jako zástupce šéfkuchaře v hotelové restauraci Le Maurice, kde Cédrickovi umožnil uznávaný kuchař Alain Ducasse, aby vytvářel dezerty do jeho menu.
  • Dnes je Cédric šéfcukrářem v La Pâtisserie du Meurice, pařížské cukrárně, která patří pod michelinskou restauraci Le Maurice
  • Kromě ovoce Cédric zpodobňuje také květiny a hudbu. Jeho umění můžete studovat v dosud třech vydaných knihách: první kniha Fruits vyšla v říjnu 2017, o dva roky později spatřila světlo světa kniha Opera a v letošním roce (2022) kniha s názvem Fleurs
  • Cédricovo umění najdete také na Instagramu, kde jeho práci sledují miliony fanoušků.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč